Mode, Nyheter

Dagmar en av de nominerade när International Woolmark Prize återlanseras

Sofia Malm, Karin Söderlind och Kristina Tjäder, systrarna bakom Dagmar.

Karl Lagerfeld och Yves Saint Laurent inledde karriärerna med att vinna Ullsekretariatets pris 1954.

Året var 1954 och två unga modeskapare, Karl Lagerfeld, 21 år och Yves Saint Laurent, endast 17 år gammal, deltog i det Internationella Ullsekretariatets modetävling i Paris.

Karl vann i kappkategorin och Yves för sin klänning. Tävlingen kom att sätta fart på de bådas karriärer inom mode och, ja. Resten känner vi till.

Tävlingen kom längre fram att kallas the International Woolmark prize, efter kvalitetsstämpeln Woolmark, som idag används i ullplagg för att säkerställa kvalitén bakom ullen i fråga.

Woolmark, som är en australiensisk intresseorganisation ägd av Australiens 30 000 ullproducenter (85 procent av världens ull i kläder kommer från Australien), återupplivar med start i år detta prestigefulla ullfokuserade modepris.

Och nu blir tävlingen mer global än någonsin. Modehus över hela världen har blivit nominerade – i Japan, Kina, Indien, Europa, USA, och  Australien – att göra en speciell, ullfokuserad kollektion som tävlingsbidrag. För varje lokal grupp kommer en vinnare utses. De möts sedan i en internationell final.

Bland stenhård konkurrens har europadelen fått en ensam svensk nominering i svenska Dagmar. Just nu befinner sig de tre designsystrarna Sofia MalmKarin Söderlind och Kristina Tjäder mitt i produktionen av deras tävlingsbidrag i form av en specialkollektion. Rodeo hörde med Karin Söderlind för att se hur det går.

Grattis till nomineringen! Berätta om tävlingen, hur går den till?
– Vi kommer resa till London till ett jurymöte där vi ska presentera oss. De har valt ut en designer från varje land som sen får ta fram en minikollektion där merinoull finns i alla material till minst åttio procent. Vi kommer snart skicka skisser på hela kollektionen och göra upp en outfit helt som ska skickas till London.

Hur ser kollektionen ut som har ni skapat till tävlingen?
– Oj, det är ju lite hemligt fortfarande. Men det kommer kännas mycket Dagmar. Allt kommer att vara specialgjort både i tillverkning och design. Vi kan ta lite mer utrymme i det här vilket är härligt.

Ni är nominerade tillsammans med J.W. Anderson, Christian Wijnants, men också en del okända namn…Hur känner ni inför konkurrensen?
– Det är otroligt många duktiga som vi redan känner till så konkurrensen är stenhård. Vi är stolta över att vara med i sammanhanget och tar det från det hållet. Vi gillar egentligen inte designtävlingar så först tänkte vi tacka nej men nu känns det bara som ett otroligt kreativt och intressant sammanhang.

Varför tror du att Dagmar blev utvalda?
– De har uttryckt att vi har en utpräglad egen stil och har en fördjupning inom både ull och stickat som passar väl in med Woolmark.

I juryn sitter bland annat Tim Blanks, Alexandra Shulman, Giles Deacon…hur har ni tänkt för att imponera på dem?
– Det får ni se, vi ska göra det vi gör ännu mer och ännu bättre, det kommer absolut att kännas Dagmar.

Hur går känslorna inför tanken på att vinna?
– Ja tack det hade ju varit helt fantastiskt…

Tävlingen har sin grund i ull. Och ni är ju ett märke som gjort stickat till er signatur. Vad älskar Dagmar så mycket med ull?
– Ull är väldigt speciellt, värmande, beskyddande, det kan vara både hårt och mjukt beroende på vad du vill ha. Det är ett äkta naturmaterial behöver man säga mer?

Dagmar har just fått Net-a-porter som återförsäljare. Vad betyder det att börja säljas där? Tror du att något sådant kan förändra hur ni designar på sikt?
– Att börja sälja mer utomlands innebär kan vi vara mer kreativa i vårt uttryck och vi når ut till en lite annan kund. Kanske den kund Dagmar hade spetsat in sig på från början. Det tillåts lite mer inom designen – lite mer avancerad design och finare kvalitéer. Vi får nu möjlighet att utveckla våra sticktekniker och frottera oss i alla härliga material.

Slutligen, vad händer i sommar och hur kommer du gå klädd?
– Så ledigt och lätt som möjligt, på en båt i Grekland och vid Ålands havsklippor.

Den 12:e juli kommer juryn att utnämna vinnaren bland Europas nominerade. Varje lokal vinnare kommer därefter tilldelas cirka 350 000 kronor att lägga på sin nästa kollektion. Den kommer sedan tävla i den internationella finalen.

Den stora vinnaren tilldelas ett pris på 100 000 australiensiska dollar, eller ca 700 000 kronor, och möjligheten att säljas hos stora varuhus som Lane Crawford och Harvey Nichols. Tävlingen riktar in sig på att nominera små och inte så etablerade modeskapare som visat prov på en stor mängd talang.

Bilder: Alloverpress, Keystone-France,Woolmark.

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net