Mode, Nyheter

Rykte: Margiela är H&Ms nästa designsamarbete?

Backstage Maison Martin Margiela höst/vinter 2012. Foto: First view.

Branschtidningen Women’s Wear Daily rapporterar idag vad som snabbt kommer bli modevärldens mest omtalade rykte: franska modehuset Maison Martin Marigela sägs vara höstens samarbete för svenska klädjätten H&M.

Modehuset Margiela, som startades som ett subversivt avantgardemärke av belgiske Martin Margiela och Jenny Meirens för 23 år sedan, har de senaste fem åren lämnat sin outsiderstatus och inträtt i världen av komersiellt high fashion. Mycket är Diesels grundare Renzo Rossos förtjänst, då hans företag gått in som ägare och utvidgat Margielas affärsstrategi med bland annat billigare underlinjer.

Idag är Margiela ett globalt namn, och den “no-name”-estetik grundaren Martin Margiela tog fram för märket under dess tidiga år – där butiksinredning och plagg målas i vitfärg, där modet dekonstrueras på avancerade och lekfulla sätt och och där varumärket känns igen genom dess helt vita etikett i ryggen – är vida igenkännbar som signifikant för märket.

Men sedan den notoriskt skygga grundaren (det finns som bekant ingen officiell bild på honom) och chefdesignern Martin Margiela i tysthet lämnade företaget, har modehuset Margiela kämpat med att hitta rätt i sin designestetik och fallit in i periferin på Paris modescen.

En vidmakthållen branding där exempelvis inredningsprodukter och parfymer belagts med märkets numera uttänkta “besynnerliga” identitet har hittills hjälpt till att hålla Maison Martin Margiela på fötter. Kanske skulle ett samarbete med H&M bli den slutgiltiga push modehuset behöver för att återigen nå ut och hitta fast mark för sin designidentitet?

Margielas ägare, Diesel-grundaren Renzo Rosso backstage Maison Martin Margiela höst/vinter 2012.
Foto: First view.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net