Mode, Nyheter, Reportage

Pastellernas revansch

Karl Lagerfeld för Chanel, resort 2013. Foto: All over press.

Om det stämmer att ett årtionde kan identifieras av sin färgskala, ser 10-talet ut att gå i pastell. Och i modevärldens pastellfrosseri skyr ingen rosa.

Tendensen med ljusa, My little pony-färgade pasteller på kläder, smink och hår som dök upp för två år sedan verkar inte dö i första taget.

Stilen befästes stort förra månaden när Karl Lagerfeld under Chanels resort-visning på Versailles presenterade en hårdhudad och romantisk kollektion, i den mest pudriga skala av pasteller. Varje modell bar dessutom en kort, koordinerat pastellfärgad bob-frisyr som knöt ihop looken.

Och just pastellfärgat hår, som först var reserverat för rebeller som Lady Gaga eller kawaii- och grungescenen, kan nog i dag beskrivas som vida accepterat som en godtagbar hårfärg. Kelly Osbourne visade nyligen sitt nyfärgade syrenlila hår, Lauren Conrad och Joan Rivers gör rosafärgade slingor, och Pixie Geldof gör det puderaprikos, medan Katy Perry har gått från pastellslingor till turkosblått.

I sin bok ”Rosa – den farliga färgen” beskriver socialantropologen Fanny Ambjörnsson rosa som en svår färg. Hon har observerat rosa som en färg som få vill kopplas ihop med: samhället räds rosa på grund av dess flickiga och feminina associationer.

Men i modevärldens nyfunna pastellfrosseri där plaggen ska vara i så skira nyanser som möjligt, skyr ingen rosa. I pastellerna vilar en uppskattning för alla kvinnors ursprung i flickans värld, menar fotografen Emma Arvida Byström, som använder sig av pastellnyanser både i sin egen stil och i sina bilder. Pastellerna, som på grund av sina flickiga aspekter tidigare har ansetts som lågstatus, ges nu en revansch, menar hon.

– Jag gillar verkligen att fler klär sig pastelligt nu, för att bredda det. Jag vill se den rosa trenden som post-pink – en användning av flickrumsestetik fast för alla, inte bara för flickrum. För mig förmedlar de en idé om snällhet och att ta hänsyn till sin omgivning.

Pastellerna signalerar mjukhet. De representerar en tillåtelse att fantisera, leva ut kreativitet och slippa kraven från en manligt dikterad värld. Som 10-talets melodi låter det inte alls dumt.

Kelly Osborune, Lady Gaga, Katy Perry och Lauren Conrad har alla hakat på trenden som igen syntes på Chanels senaste visning. Foto: All over press / Firstview.

Så får du pastellhåret:

Lockas du av pastellnyanser­ na i håret? New York Times T Style Magazine beskrev nyligen det pastellfärgade håret som vår tids mest ”nya och eleganta look”. Så här fixar du det hemma:

1. Blek håret.
Tyvärr fungerar pastell­ nyanserna bara på blekt el­ler väldigt ljust hår. Låt alltid en frisör bleka ditt hår, så att det inte förstörs.

2. Välj en ljus nyans.
Halvpermanenta hårfärger (t ex Directions eller Manic panic) finns att köpa i alternativa klädbutiker eller på webben. Välj en ljus nyans på den färg du vill få fram.

3. Blanda ut med balsam.
Den halvpermanenta färgen är ofta väldigt stark så blanda ut den med minst lika mycket balsam. Applicera jämnt över blött hår. Ju längre färgen sitter i, desto starkare färg.

4. Använd silverschampo.
Tvätta, gärna silver­schampo. Pastellhåret är ditt! Färgen tvättas ur natur­ligt efter två-tre veckor. Lagom till att prova en ny nyans.

En version av texten publicerades is DN den 10/6.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net