Krönika, Mode, Perspektiv

HANNA JOHANSSON: MER HUMOR I MODET

Visst, det är ängsligt och lite gnälligt att invända mot Stockholms modeveckas provinsialism, men det måste ändå ha varit fler än jag som kämpade med relevansen under de där tre dagarna i förra veckan. Och det är oavhängigt ens expertis eller erfarenhet – jag har varken det ena eller det andra – utan bygger bara på det krassa faktum att det finns så mycket fastän Sverige är så litet, att man oundvikligen måste vada genom tyg och drömmar för att hitta det riktigt intressanta som egentligen redan det hade räckt gott och väl.

Den känslan infinner sig möjligen var man än är i liknande sammanhang, typ Bokmässan. Och med någon sorts logik är det kanske ett tecken på friskhet hos den svenska modeindustrin att det finns plats också för det menlösa. Jag vet inte. Men för ett land som till skillnad från stora modenationer som Frankrike och Italien inte direkt präglas av ett elitistisk skräddarskrå kan jag ibland undra vad det är nyutexaminerade svenska designers egentligen utmanar med asymmetri och mode-fierad fulhet. Nu är jag en kärring, men vem har förväntat sig någonting annat?

Nå. Det finns värre brott. Till exempel att vara tråkig. Och konceptuella anspråk är verkligen välkomna, särskilt som de ofta (men inte alltid) roddes i hamn under den gångna modeveckan. Gudarna ska veta att det tryckts många pretentiösa programblad, men hos allt fler designers som visar på modeveckan känns de akademiska eller utforskande infallsvinklarna så självklara.

Vad som verkligen gör mig upprymd är att det finns ett om inte nytt så i alla fall mer än tidigare framträdande element i det ”svåra” modet, något som bryter 00-talskontrasten mellan truligt Nakkna-allvar och Dagmar-klädda ”kvinnor i farten”, nämligen: lust och, i brist på bättre svenskt ord, wit. Där utmärkte sig till exempel Josefin Strids jacka med inbyggd ryggsäck som var mer än en kul idé, eller Backs flabbigt ordvitsiga ryggtröjtryck ”SHE’S BACK”. Sveriges modescen, som inte nämnvärt tyngs av några traditioner, kan gott kosta på sig humor.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net