Mode, Nyheter

NEW YORK SS13: SAMMANFATTNING

Med två dagar kvar av New Yorks modevecka sammanfattar Rodeo både högt och lågt.

Alexander Wang s/s 2013. Foto: All over press.

__ALEXANDER WANG: URBANA GÄSPNINGAR. Veckan rivstartade med en traditionsenligt kaxig visning från Alxenader Wang. Kollektionen handlade om dekonstruktion – i alla fall enligt Wang själv – vilket manifesterades genom plagg som såg ut att hänga löst på kroppen med hjälp av trådar. I slutet av showen kom en parad av vitta plagg, ljuset släcktes och plötsligt avslöjades hur de lyste i mörkret. Men det mest minnesvärda med visningen var ändå hur Wang höll sig sin sportiga, urbana tjej trogen. Ingen överraskning alltså. New York Times Cathy Horyn, den ständiga Alexander Wang-kritikern, gav i från sig ett stön av meningslöshet och skrev att här var det mycket “soggy drama” som ägde rum under flagg av nyskapande modedesign. Rodeo var bara glada att se kanske världens bästa modell, Sara Blomqvist (ja vi har en smärre crush) på en visning igen. Modemånaden har börjat!

Altuzarra s/s 2013. Foto: All over press.

__ALTUZARRA: SKRÄDDAT I VÄRMEN. Designern som beskrivits som New Yorks nya modehopp, Joseph Altuzarra, tog vid efter Alexander Wang, och visade ungt New York-mode från sin mest vuxna sida. Hans starka statement erbjöd skräddade dagplagg för sommarens varmare månader. Och ja, varför ska en New York-kvinna inte kunna gå lika välklädd på sommaren som på vintern? Men även om det var skönt att se lite skräddade plagg till sommaren som ersättning för alla dessa genomskinliga sjok – var nog Altuzarras kollektion – en säregen prägel till trots – en allt för stor Balenciaga-rip off för att gå hem i vår bok. Cathy Horyn sken dock upp som en sol: “Altuzarra var helt i kontroll, och erbjöd en fantasifull tappning på vanligt randigt bomullstyg“, skrev hon.

Detalj, Altuzarra s/s 2013. Foto: All over press.

Rag & Bone s/s 2013. Foto: All over press.

__RAG & BONE: LAGER AV NEW YORK. På tal om modell-crusher: blev vi även glada av att se svenska stjärnskottet Kelly GaleRag & Bone. Hon bär upp deras enkla, obrydda, lager-på-lager av New York-stil på ett totalt kongenialt sätt. Rag & Bone är bra för att det här ser inte ut som maskerad, det här skulle kunna vara modellerna som de klätt sig på morgonen. Mer än så kräver vi inte av New York-mode ibland.

Thom Browne s/s 2013.

__THOM BROWNE: TAPPAR DET OCH GÖR SIG OUMBÄRLIG. Med det sagt måste vi gå in på Thom Browne. Vid en första anblick av hans vårkollektion 2013 tror man att vi hamnat på Alice i Underlandet: skräckmusikalen. Alternativt, att Thom Browne slutligen faktiskt tappat alla skruvar. Men vid närmare inspektion är det här kanske inte lika vansinnigt som det brukar vara, i alla fall inte sett till antalet av de mest avskalade silhuetterna (ordet bärbar vågar vi inte ta i vår mun här). Plöstsligt drabbas vi av känslan att en New York-vecka utan Thom Browne skulle framstå som ofantligt mycket mer fattig på uttryck och oängslighet. Thome Brownes damkollektioner har precis blivit till en oumbärlig höjdpunkt.

Marc Jacobs s/s 2013. Foto: All over press.

__MARC JACOBS: SOM 60-TALET FAST PÅ LÅTSAS. Konceptet hos New York-modevärldens darling Marc Jacobs är oftast att det inte finns något koncept. Undantaget när han inte bestämmer sig för att dyka med huvudet före ner i någon förgången och mäktig modeera det vill säga. Våren 2013 är ett sådant tillfälle för Marc, och den här gången är det pop-art-perioden under 60-talet som fått sig ett återbesök. Andy Warhol-klanen med Edie Sedgwick i spetsen är kanske den tydligaste referensen. Den enda återkommande tråden med Marc Jacobs tidigare visningar är det faktum att hans modeller alltid lyckas se ut som små tanter. Vilket den här gången blev skärskilt förbluffande: vi vet alla att 60-talet handlade om tonårsrevolt, så varför valde Marc Jacobs att lägga det memot på pappershögen? New York Times Cathy Horyn gick å sin sida riktigt igång på de där exponerade höfterna (höftbenen) som stylisten plockat fram genom att dra ner Marc Jacobs små dräktkjolar på modellhöfterna: “För första gången på ett tag, har en designer framgångsrikt tryckt på sex-knappen på ett övertygande sätt.”

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net