Krönika, Mode, Perspektiv

HANNA JOHANSSON: EN HEMLIG LÄNGTAN

”När jag hade förlorat honom hade jag förlorat både mannen jag älskade och mitt arbete”, berättar Marina Abramović. ”Det fanns ingenting kvar. Jag var tom.” I dokumentären The Artist is Present följs hon av ett kamerateam inför konstverket med samma namn som uppfördes på MoMA 2010. Hon ser tillbaka på sitt liv. Under hennes och konstnärskollegan Ulays över tio år långa och ibland till synes kvävande symbiotiska relation hade de gång på gång utforskat egot och identiteten i performanceverk där de sprang in i varandra, skrek åt varandra, skadade varandra, stirrade på varandra, andades in i varandras lungor. Både förhållandet och det konstnärliga samarbetet kröntes (och dog) 1988 av performanceverket ”The Lovers – the Great Wall Walk”, där de vandrade från varsin ände av Kinesiska muren för att ta avsked av varandra.

”Det var då jag insåg att jag verkligen älskar mode”, berättar Marina Abramović. Bilden klipper från Kinesiska murens blåsiga mittpunkt till Givenchybutiken i Paris. Hon och Ricardo Tisci bläddrar bland kläderna och småpratar. ”Jag kände mig gammal och oeftertraktad. Jag köpte mina första designerkläder då. Jag gick till frisörer och jag gick och fick pedikyr och manikyr. Jag mådde så bra. Det var som en hemlig längtan.”

Det finns säkert åtskilligt skrivet om hur man bör bete sig för att sluta må dåligt efter att ha blivit dumpad, och ”att köpa dyra kläder” är väl beprövat. Men att en person som intresserar sig för växelverkan mellan underkastelse och individualitet också är intresserad av mode verkar logiskt. För att bekräftelsebehovet skall mättas kräver det någonting av dig; du måste utplåna något av ditt jag på bekostnad av inte en annans jag, utan en skör hybrid gödd på kärlek och tillit. Att vara modemedveten eller utseendefixerad är att både underkasta sig en makt och att kultivera sin individualitet, för många ett sätt att i förlängningen ta kontroll över sitt liv, göra sig till herre över sitt öde. Åtminstone i den mån en pärlbroderad jacka eller en skalpell förmår rita om dess kurs.

 

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net