Mode, Nyheter

Bakom kulisserna Rodeo Magazine hösten 2012: STEREOTYPOPHOBIA

Bakom kulisserna på 2Faced1-plåtningen för Rodeo. Film: Jonas Wessman och Julia Bergström för 2FACED1.com

I juni 2012 träffade Rodeo några av Sveriges främsta popkulturaktivister, kreatörerna som utgör kollektivet 2Faced1, på Kastellholmen i Stockholm. Kollektivet skulle fotograferas till höstens nummer av Rodeo, som finns ute i butik nu.

Skribenten och hip hop-aktivisten Nathan Hamelberg träffade 2Faced1-frontfiguren Maria “Decida” Wahlberg  och praktikanten Alex Dabo just efter Rodeos fotografering för ett samtal om dubbla identiteter. Här följer ett utdrag ur Nathans reportage.

“STEREOTYPOPHOBIA”
Text: Nathan Hamelberg

SKULLE JAG FÖRSÖKA mig på att kortfattat förklara 2Faced1 så väljer jag att kalla det ett onlinehem för människor utanför normen där de kan synas och komma till tals utan att bli avbrutna. Men Decida beskriver det bättre.
Jag träffar henne och praktikanten Alex Dabo just efter Rodeos fotografering – en iscensatt parafras av det klassiska familjeporträttet ur Ingemar Bergmans Fanny och Alexander.
– Jag ville göra en parafras på fotografiet i Fanny och Alexander för att det är så ikoniskt svenskt. Lintottar och Bergman liksom, så ser det inte ut i dag, säger Decida.

Så vad är en ”2Faced1”?
– 2Faced1 är tre saker. Det är ett state of mind, och hemsidan är ett skyltfönster för det tankesättet, för folk som letar efter transnationella identiteter. Det är också ett löst sammansatt kollektiv av så kallade two-faced-ones. Projektet handlar om att tydliggöra att det är en fantastisk talang att kunna se sig själv utifrån flera perspektiv. Att kunna se strukturer, egna svårigheter och privilegier, att förstå att man kan vara överordnad och underordnad i olika sammanhang – samtidigt. Det handlar om att låta bli att bygga sin identitet enbart runt det kön, den sexualitet, etnicitet, nationalitet eller den klass man är född i.

Definierar ni er som en politisk grupp?
– Om man har populärkulturen som ”sin kultur” tvingas man ta i frågor som inte politiker – och inte heller akademiker – vill ta i med tång. ”För” eller ”emot” fungerar inte.

Kan man, trots att man konsumerar populärkultur, vara kritisk mot kapitalism? Kan det finnas något antikapitalistiskt i att vara en ”stereotypofob” som inte går att profilera som ”kund” i första hand? Jag tror det. Stereotyper bygger ju på konservatism. Själv tänker jag på det här med ”väktarmentalitet” – en rädsla för att förlora sin unicitet.
– Ja, jag tänker på när jag mötte Carl Johan de Geer och frågade honom om internet, och om han hade varit intresserad av att möta likasinnade från andra länder på 60-och 70-talet om nätet funnits då. Han svarade att ”om någon håller på med samma saker som jag så är väl jag den sista som vill träffa dem?”. Då har han missat det fantastiska med internet, tänker jag. Att skapa och utforska kollektivt. Konstnärer måste släppa sina egon! Med väktarmentaliteten kommer en rädsla för att dela med sig. Framtiden, eller nutiden, ligger i samarbeten.

Du bryr dig fett mycket om friheten på nätet, om antirasism och feminism. Hur väcktes ditt politiska intresse?
– Jag har varit feminist så länge jag kunnat lägga ihop ett plus två. Utan att känna till begreppet förstås. När jag ”växte upp” inom hiphopen i början av 90-talet så ingick det att läsa Frantz Fanon och Malcolm X. För att vara ”real” skulle man känna till The Five Percent Nation. Genom hiphopen fick jag upp ögonen för hur en maktstruktur fungerar, och jag började se liknande strukturer ­– även inom hiphopen.

– Jag kan än i dag förundras över hur killar som inte är normen i det svenska samhället ändå inte kan fatta att de utgör normen inom sin subkultur, inom hiphopen. De beter sig som att de är motarbetade även där. Samma sak gäller vissa medelklasstjejer på Handelshögskolan. Man måste hela tiden se saker ur fler än ett perspektiv för att inte stagnera.

Läs hela artikeln i höstens nummer av Rodeo som finns på Seven Eleven, Pressbyrån och andra Interpress-återförsäljare.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net