Intervju, Kultur

MIN STORA SORG | "JAG BERÖRS AV DET DEPPIGA"

Det går både att gråta och att dansa till Ann-Sofie Lundins musik. Med soloprojektet Min Stora Sorg skapar hon storslaget vemod med ena foten i norrländska ballader och den andra i Lady Gagas artisteri.

Text: Ida Grundström Nyberg
Foto: Jasmin Storch för Rodeo.net

När duon Idiot Kid var i full gång med arbetet på  sin andra skiva gick Ann-Sofie “Anso” Lundin och Linus Lutti skilda vägar. Ann-Sofie Lundin började istället spela in massor av låtar på egen hand, utan att tänka så mycket. Allt som fanns i huvudet skulle ut. Efter att ha processat idéer började saker och ting falla på plats, något nytt utkristalliserade sig. Här började grunden till soloprojektet Min Stora Sorg.
– För mig har det alltid varit väldigt viktigt att ta det här projektet på största allvar, jag vill inte göra någonting halvdant. Allt ska vara storslaget från början, säger Ann-Sofie Lundin.

Det blev en stor kontrast från hur hennes tidigare liv i musikvärlden hade sett ut.Efter flera år inom indievärlden har Ann-Sofie Lundin sugen på att prova något nytt. Ålder, erfarenhet men också stöd från vänner och familj gjorde att hon vågade. Namnet  Min Stora Sorg funderade hon länge på och fastnade för just det för det är ett begrepp som berör människor och som används på så många olika sätt, allt från att beskriva cancer till att vara ledsen över att man inte fick tag i ett par skor. Dock är hon noga med att påpeka att hon inte menar Min Stora Sorg som något deppigt utan hon vill se det som något upphöjt, något som berör.
– Själv berörs jag enormt av det deppiga och sorgsna och jag har svårt att skriva glad musik, detta är mitt sätt att beröra på.

Kontrasterna i Ann-Sofies musik och artisteri är ständigt närvarande, sorgsna texter och melodier  blandas med live versionernas hårdare technobeat. Musiken ska vara rak och allmängiltig – hon nämner Lady Gaga som en inspirationskälla. Hur Lady Gaga  lyckas vara så personlig med publiken samtidigt som hon har en extremt påkostad show och organisation kring sig.
– Jag vill inte göra på det traditionella sättet, vare sig det gäller musiken eller det visuella. Kontrasterna i min musik och mitt artisteri är en del av vem jag är som person och är egentligen inte så medvetna.

Texternas karaktär, det utlämnande och vemodiga handlar bland annat om uppbrott och om att må dåligt. Att skildra vemod i musik har i Sverige varit något som främst den manliga artistskaran berört, medan kvinnor sjungit om brustna hjärtan och sorg på ett helt annat sätt. Ann-Sofie Lundin är genom Min Stora Sorg öppen med ett vemod. Hon håller med om att vältrandet vemodet är just något som tillhört männen – och  tror att det handlar om att kvinnor inte vågar eller tillåts visa sina känslor och ta sig själva på så stort allvar, något som männen gör automatiskt och även uppmuntras till.

– Jag är själv feminist och politiskt medveten och jag hade en period där jag skämdes över hur jag mådde och vem jag var kär i och textraden “Om det är fult att må så här, då är jag ful” är ett slags accepterande av att det är okej att må som man mår även om det är tabubelagt.

Just nu spelas pjäsen Om hon vore en kille skulle jag vara kär i henne på Ögonblicksteatern i Umeå. Alla repliker är tagna ur dagboksanteckningar som Ann-Sofie Lundin och pjäsens tre andra medförfattare skrev i åldern nio till 14 år. Om hon vore en kille skulle jag vara kär i henne handlar om två tjejer som är bästisar och har en sexuell relation. Pjäsen behandlar frågor kring sexualitet, kön och framför allt det tillskrivna könet och dess egenskaper, och spelas den 31 oktober och 1 november.

Lyssna på Min Stora Sorgs EP på Spotify.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net