Krönika, Mode, Perspektiv

HANNA JOHANSSON: FRAN LEBOWITZ KAVAJ

En av mina favoritstilikoner – jag har ett par stycken – är den amerikanska författaren Fran Lebowitz. Inom loppet av den senaste veckan har jag sett filmen ”Public Speaking”, Martin Scorseses dokumentär om henne, två gånger. Jag har återkommit till den då och då det senaste året när jag känt att jag behöver en en-och-en-halvtimmeskur med någon annans åsikter och referensramar. Eller när jag bara behöver flabba. Fran Lebowitz är nämligen inte bara snygg, hon är också otroligt rolig.

I tv-intervju efter tv-intervju, såväl på Studio 54 eller med en bedårande ung Conan O’Brien som i båset på Ye Waverly Inn, har hon likadana kläder: blåa jeans, kavaj och ljus skjorta. Allt ser ut att vara lite för stort, men inte på grund av slarvighet. Åtminstone vägrar jag tro det. Fran beskriver sig själv som sin generations lataste människa – ”jag kollade på klockan 1979, tittade upp, och så var det 2007” – men jag kan inte föreställa mig att hon är obrydd om sina kläder, hur otvungen de än får henne att se ut.

Fran Lebowitz är för hämnd men mot förlåtelse. Hon uttrycker sig lite som en ”I’m not here to make friends”-rapande dokusåpadeltagare: har hon något elakt att säga om någon sparar hon det gärna till när de vänder ryggen till. Inte av barmhärtighet, utan för att de på så vis får höra det fler än en gång. Hon har alltid svar på tal så till den milda grad att en bjäbbig frat-kille i New Orleans blev tvungen att byta skola efter att hon föreläst där.

Ibland är en kavaj bara en kavaj, men i Fran Lebowitz kavaj tycks vara insydd i fodret den torrt skoningslösa attityd som gör att jag har ett behov av att se om den där dokumentären gång på gång på gång. Fastän det skulle krävas mer än en kavaj för att jag skulle lyckas sätta skräck i omgivningen med min pondus påminner ”Public Speaking” om att man inte alltid behöver bry sig om att behaga. Att man inte behöver tänka på att vara ödmjuk. Att det bästa svaret på en fråga som inleds ”vad tycker du om—” ofta är: ”nej”.

Rodeo
 1. Micke writes

  Trodde det var Steve Coogan på bilden!

  Reply

 2. Mattias writes

  Min nya idol, alla kategorier! Tack.

  Reply

 3. simon writes

  Men visst var dokumentären bra?Störtcool var hon verkligen-helt klart min nya favvis!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net