Krönika, Mode, Perspektiv

HANNA JOHANSSON: VAD FÖRÄNDRAR #HIJABSTYLE?

För ett par månader sedan hörde jag talas om Instagram-hashtagen #hijabstyle. Sedan dess går jag in och kollar den med jämna mellanrum. Främst är den ett tillhåll för indonesiska tonårstjejer, men också för unga muslimska kvinnor från Danmark, Egypten och Storbritannien som byter tips på knytningar, mönster och slöjnålar. Lite påminner det hela om den sortens bilder på – och styling av – naglar som är så populära på samma forum: allt är brudigt, grällt, socialt; ”stil” och inte Mode i den Yves Saint Laurent-bemärkelse som Agnes Braunerhielm nyligen skrev om här på Rodeo.

Daniel Björk förutspådde häromåret att det bara är en tidsfråga innan niqaber, hijaber och thawber reducerats till ”snygga kläder”, allteftersom den sekulära medelklassen upptäcker plaggens förtjänster. När Nigella bar burkini i en tv-sändning kom debatten att handla om rättigheten till att skyla en kropp som vanligen ligger i skottgluggen för en oblygt dömande omvärld, snarare än om det eventuellt kontroversiella i att bära en baddräkt utformad med religiös hänsyn. Det skulle kunna bekräfta hans tes om hur det inom islam föreskrivna modet gradvis töms på laddning.

Man kan fråga sig om det verkligen är upp till den sekulära medelklassen att avgöra detta, men den religiösa verkar å andra sidan hålla med. Egyptiska författaren Mansoura Ez-Eldin säger i en aktuell intervju till Marie Silkeberg att det inte finns något självklart samband mellan att vara feminist och att inte bära slöja i arabvärlden. Slöjdesignern Iman Aldebe, som deltar i den svenska upplagan av tv-serien Project Runway, reagerade på arbetsmarknadens kyliga inställning till slöja genom att börja designa utsmyckade varianter till sig själv och andra. Hon vill hjälpa muslimska kvinnor att smälta in, menar hon. Samma tanke verkar prägla #hijabstyle-kidsen, där slöjan verkligen reduceras till ”snygg” samtidigt som bärarna är hemmastadda i dess religiösa symbolik.

Men att slöjan skulle förlora laddning för att den nu har en hashtag? Nja. Kanske illustrerar allt det här inget annat än vissa modeskribenters begränsade utblick på omvärlden.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net