Mode, Nyheter

USA-valet: Kläderna gör presidenten

I USA stavas de massiva presidentkampanjerna taktik snarare än politik. Och där kommer klädvalet in. Det handlar om att förtjäna den kostym du bär. 

Borta är den tid då den amerikanska presidentkandidaten syntes i perfekt och skräddarsydd svindyr kostym med slips. Dagens kandidater och deras vice-män försöker i stället smälta in och ge väljarna en look de kan leva sig in i, som förmedlar vart kandidaten vill ta Amerika.

Mitt Romney har helt stuvat om i garderoben i ett försök att nå ut. Han är en man som varit mer känd för att vara rik än för sin roll som guvernör, och före presidentkampanjen sågs han oftast i dyr kostym, rejäla guldklockor och märkesskor. En sann WASP – ”White Anglo-Saxon Protestant”-stil, enligt tidningen Esquire. (Trots att Romney ju då är mormon.) Nu har han bytt ut sin forna rikemanslook mot GAP-jeans, rutiga uppknäppta skjortor och upprullade ärmar när han möter väljarna.

Mitt Romney är egentligen den första politikern i USA att försöka öka sin trovärdighet genom att föredra det hafsiga och medvetet ovårdade framför det välklädda. (I alla fall sedan 70-talspresidenten Richard Nixon vägrade bära smink i tv-rutan – en katastrofal incident Romney kanske förträngt?)

Dagens amerikanska presidentval handlar om att berätta den story om landet USA som kandidatens kampanj kretsar kring – även i klädval.
– Man måste förtjäna sin kostym i USA, och helst göra det från botten. Jag menar att det återigen visar på vikten av storytelling för enskilda politiker, säger Salka Hallström Bornold, kritiker, författare och redaktör på herrmodemagasinet Plaza Uomo.

Mitt Romney gör allt för att undvika att skylta med sin förmögenhet alltså – den han gjort sig genom framgångsrika lågbeskattade privatkapitalbolag. Det skulle anses provocerande överlägset om Romney klädde sig som den miljardär han är.

Även Romneys wingman, vicepresidentkandidaten Paul Ryan, har fått uppmärksamhet för sin sjaskiga klädstil. Sedan utnämnandet har han enligt amerikanska medier slutat att bära slips offentligt och i stället dragit fram “dad’s suit” ur garderoben, det vill säga kostymer som är alldeles för stora. Det skulle väl egentligen anses som en dålig association: en vicepresidentkandidat som druknar i en för stor kostym. Men vi får räkna med att Ryans sopsäcksliknande svid är en lika genomtänkt strategi som Romneys val av honom, likväl som Romneys egen nya garderob.

Barack Obama å sin sida syns tidvis i avslappnad, uppknäppt och upprullad skjorta, men också i väldigt välsittande kostymer. Det fung- erar med Obamas image – som en personifiering av den amerikanska drömmen. Obama som arbetat sig upp från botten anses ha gjort sig förtjänt av sin snygga kostym. Den blir en del av hans berättelse, och han gör rätt för sig genom att bära den. Få kan dessutom bära upp en kostym som han.

– Romney har försökt klä ner sig i enkel skjorta men matchar den obegripligt nog med svindyr klocka. En så gediget rik man kan helt enkelt inte bära upp en kostym på samma sätt som Obama, som kommer från ingenstans och dessutom har rötter i Afrika. säger Salka Hallström Bornold.

– Obama tolkas som exceptionellt elegant, medan Mitt Romney uppfattas som brackig – det visar rätt tydligt på hur viktig selfmade-kulten är i USA.

Texten publicerades i DN 28/10/2012.

Bilder: All over press.

Rodeo
  1. Obamas rosa - Agnes B | Rodeo Magazine writes

    [...] det finns mer att läsa här om valets presidentkanditatstil. [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net