Krönika, Mode, Perspektiv

ANNA HELLSTEN: ÄR VI REDO FÖR KJOL-PÅ-BYXA IGEN?

Jag hatar att köa. Så jag har aldrig hängt utanför H&M när designerkollektionerna släppts. Köa vid skrivbordet är dock en annan femma. Och jag behövde bara vänta en dryg halvtimme innan jag blev insläppt till Margiela-kläderna, de budgetanpassade tappningarna av hans signaturplagg.

Den jag helst ville ha – den förstorade ullkappan – var slut i alla storlekar. De andra grejer jag kollat in fanns bara i största storleken (jättetröjan) eller den minsta (kavajen med en kokostoppsliknande formation på axeln). Ett plagg fanns däremot kvar, i samtliga storlekar: kjolbyxan. En gubbbyxa med kortkort kjol utanpå. Ett av Margielas viktigaste och mest karakteristiska plagg. Varför ingen huggsexa om den?

Kanske för att den skriker så högt om en annan tid. Kjolpåbyxa kallade vi det, och det var gränslöst chict 1998. Jag hade aldrig råd med Margielas, men jag gjorde en egen variant med vida ullbyxor och en mörkgrå lårkort klänning. En modekunnig person i min bekantskapskrets utdelade den hittills enda komplimang hen gett mig för min klädsel. (”I dag syns det att du jobbar på  modetidning”, sade hen. Kanske det var ett konstaterande, snarare än en komplimang. Nåja.)

Därefter flyttades den snabbt från modets epicentrum till kompromissklädselns smakvrå: kläder som inte handlar om mode, utan om att dölja kroppen. För kjol på byxa var ju så förföriskt lättburet. Under omlottklänningens comeback cirka 2005-2006 var finska Nansos varianter populära på gatorna, men ytterligt sällan med bara ben eller strumpbyxor under, utan med uppvikta jeans. Klänningarnas starka signatureffekt gick visserligen förlorad, men det brydde bärarna sig inte om: det var varmt och skönt, och så kamouflerades rumpan. I samma veva blev det poppis att bära tajts under sommarklänningar, ett bruk som aldrig inhöstat modestatus men älskats likafullt. För kläder är ju inte bara estetik. De är funktion också. Och kjol-på-byxan är en av de mest förlåtande klädkombinationer någon kommit på.

Kan Margielas nyutgåva göra kjolpåbyxan salongsfähig igen? Själv har jag efter moget övervägande bestämt mig för att försöka igen. Med klapprande stövletter, med blekmatt puder, precis som då. Och den här gången har jag ju råd med originalet.

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net