Intervju, Kultur

SATURDAY, MONDAY: "VIKTIGASTE VECKAN I MIN KARRIÄR"

Producenten och dj:n Saturday, Monday ligger bakom höstens finaste dänga. Den minimalistiska soulpärlan Headshake är ett samarbete med artisten Julia Spada och sprids som en löpeld på nätet, från Robyns twitterflöde till New York Times.
Nu tar duon sitt samarbete live och spelar på en hemlig adidas Originals/sneakersnstuff-fest i Stockholm. Rodeo träffar Ludvig Parment och Julia Spada under den viktigaste veckan hittills i Saturday, Mondays karriär.

Ludvig Parment, du har sysslat med musik ett tag, men Saturday, Monday är ett relativt nytt projekt. Eller, kan man kalla Saturday, Monday för ett projekt?
– Mja, jag skulle snarare kalla det för min musikaliska identitet än ett projekt. Jag har inget krav för hur Saturday, Monday ska låta eller se ut mer än att det ska vara material som jag verkligen kan stå för.

Mot vilken bakgrund uppstod Saturday, Monday?
– När jag gjorde de första låtarna hade jag jobbat mycket med klubbar och mer renodlad dansmusik och kände ett behov att göra musik som inte nödvändigtvis passar in i ett visst sammanhang.

Är alla försök till att definiera specifika genrer eller rörelser inom musiken onödiga idag? Är allt uppluckrat?
– Jag blir omnämnd som post-dubstep och modern soul vilket jag inte har något emot, men jag försöker inte medvetet hålla mig inom den beskrivningen.

Hur skulle du beskriva ditt sound?
– Jag skulle nog beskriva det som ganska oslipat och naivt men samtidigt atmosfäriskt och känsloförmedlande. Jag inspireras både väldigt mycket av UK bass, dub och techno men även av filmmusik, 70-talsrock, rnb, jazz och soul.

Hur hittade du och Julia Spada varandra?
– Mitt gamla band gjorde en remix åt hennes gamla band för några år sedan och vi har hållit lite kontakt efter det. Hon var ett självklart val när jag insåg att jag ville börja jobba med en vokalist.

Vad är det roligaste med ert samarbete?
– Allt, jag skulle faktiskt inte kunna be om ett bättre samarbete.

Hur känns det att bli hypad av Robyn?
– Det är alltid roligt när folk tycker om ens musik men det är såklart speciellt att få bekräftelse från någon som man har väldigt stor respekt för.

Hur har den första omgången Londonspelningar varit?
– Det har varit hektiskt, väldigt roligt och antagligen den viktigaste veckan av min karriär hittills, jag misstänker att vi kommer tillbaka snart.

Vad har du på gång framöver?
– Jag har precis gjort klart en ep som bland annat inkluderar en ny singel med Julia, den här gången med en musikvideo regisserad av Maceo Frost. Samtidigt jobbar jag hårt med mitt debutalbum och självklart kommer vi att fortsätta utveckla vårt live-set.

Julia Spada, berätta om låten Headshake från ditt perspektiv. Hur var det att samarbeta med Saturday, Monday?
– Ludde hörde av sig i våras och kollade om jag ville featurea på hans kommande ep. Jag var rätt stressad med mina egna prylar och bodde dessutom i London då, så jag var faktiskt på vippen att tacka nej, men när jag hörde tracksen ändrade jag mig.
– Headshake gick snabbt att skriva. Den handlar om svårigheten att tyda någons signaler klockan 04.50 när man tänker med reptilhjärnan, typ. Var väldigt osäker på om melodin höll, men när vi spelade in den i Luddes kompis Johans vardagsrum kände jag ganska direkt att det skulle bli bra. Och sen blev jag lite kär i vad Ludde gjorde med låten, speciellt outrot, så jag var sjukt taggad på släppet och såg det inte som vilken samarbete som helst, utan en låt som verkligen hade mig i sig, liksom.
– När Ludde frågade om jag ville jobba mer och köra live var det noll sekunders tvekan. Vi jobbar väldigt bra tillsammans – båda har mycket integritet men mycket respekt för den andras pryl. Han är väldigt mottaglig för idéer, men darrar inte på manschetten när han väl bestämt sig, en skön kombo. I det här samarbetet, eftersom vi jobbar på hans album, är han boss, så kontrollfreaket i mig har paus, vilket är asnice.

Utöver samarbeten jobbar du på eget material. Kan du sätta ord på känslan du vill åt med din egen musik?
– Det blir skev rnb med smutsiga trummor och stora känslor. Mer vill jag inte säga än.

Du skriver även låtar till andra artister. Berätta om ett roligt samarbete.
– Idag sitter jag i studion med Ministry Of Sound-producenten TCTS, som är fantastisk, och jobbar med en låt till hans kommande släpp. Vi har jätteroligt, och det blir förhoppningsvis resultatet också.

Vad hände med O’Spada?
– O’Spada – helgat vare dess minne – vilar helt odramatiskt i frid. Vi ska träffas och äta pizza och dricka upp vår turné-Finlandia nästa vecka.

Ge oss några höjdpunkter från din kalender fram till jul. 
– Hm… Har ett par roliga möten nu i veckan. Hoppas Saturday, Monday hinner prångla ut vår nästa singel The Ocean före jul. Den 30 november spelar jag på en fet fest. Och så tänkte jag försöka hinna baka lite lussebullar.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net