Mode, Nyheter

"MOSS ÄR EN EVIG TONÅRING"

Kate Moss signerar sin nya bok på Colette i Paris.

Kate Moss är vår tids största och mest mytomspunna modell. Nu släpper hon en tegelstensbok om sig själv. Men frågan kvarstår – varför är Kate Moss vår tids musa?

Hon kallas “the Garbo of fashion”, Kate Moss, modellen känd för att aldrig prata om sitt eget liv. Men nu släpper hon en tegelstensbok för att över 368 sidor berätta om sin supermodellkarriär i Kate: the Kate Moss book.

Men tro inte att det görs med ord. Det här handlar om en “best of”-skildring i bilder – det medium Kate Moss regerar. I stort sett ända sedan Kate Moss dök upp på scenen och blev en av världens mest kända modeller i början av 90-talet, har modevärlden försökt käcka “koden” som är Kate Moss. Hur har en vanlig och i modellmått mätt kort tjej från Londonförorten Croydon lyckats bli vår tids största modell, musa och stilikon? I själva Kate Moss-myten ingår att ingen förklaring till världens fixering vid hennes stohet finns, såklart. Men ändå fortsätter vi nysta i fenomenet Kate Moss för varje gång hon dyker upp: förnyad och till synes ständigt ung.

– Hon är en sån evig tonåring, menar Hanna Johansson, kulturskribent och krönikör på Rodeo.

– Både utseendemässigt och attitydmässigt. Hon har den här rockstjärnelivsstilen och verkar faktiskt klara av den rätt bra. Många andra skörlevnadsikoner utstrålar så mycket sorg och smärta, Kate Moss gör inte riktigt det. Då kan man älska henne mer förbehållslöst, utan dåligt samvete.

John Scarisbrick är fotograf och minns hur han jobbade på en av de Calvin Klein-fotograferingar som skulle göra Kate Moss känd under 90-talet. Det slog det ingen omedelbart då att en dag skulle den lilla 16-åringen bli en superstjärna.

– I många år så var det bara som waif hon porträttrades, berättar John Scarisbrick. (”Waif ” kallades de smala, pojk-flickaktiga modellerna med Twiggy som föregångare.)

– In på nollnolltalet var hon sedan ansiktet man kunde ta in i de större mera chica sammanhangen. Hon är ju modellen med 100 liv, med röriga personliga livsöden, vilket egentligen bara gjort henne mera intressant. Hon är definitivt en ikon, fortfarande, förmodligen för att hon inte ses som produkt av annat än sin egen smak.

Ser man på Kate Moss som stilikon är hon den som mest personifierar 00-talet, när rockigt, boho och smuts plötsligt förvandlades till välkomna stilgrepp. Kate Moss är egentligen född till stilikon, samtidigt som hon är den sämsta en kvinna kan ha: även i en trasig gammal pälskappa och utan byxor ser hon fantastisk ut (en look hon klätt sig i förvånansvärt ofta).

–  Egentligen är hennes stil rätt slapp. Hon har hittat sin grej vilket är hatt, byxa och scarf, säger Hanna Johansson.
– Kanske är det hemligheten? Om man inte är intresserad av att vara flamboyant men ändå bryr sig om att ha en ”stil” är Kate Moss perfekt.

Självklart saknas i den nya Kate Moss-boken en av de mest kända bilderna på Kate: det övervakningsfoto där hon och hennes konstant drogpåverkade dåvarande pojkvän Pete Doherty tar droger på en klubb i London. En bild som fick modevärlden att direkt ta avstånd från Kate, trots att hennes drogproblem knappast kom som en överraskning. Men även därifrån gjorde hon comeback. Något John Scarisbrick pekar ut som typiskt för Kate Moss.

– Att hon har överlevt 20 år i en jäkligt tuff och elak bransch, hon kommer och går – det är vad som gjort henne till vår tids absoluta största modell, säger han.

Texten publicerades i DN 2:a december 2012.

Bilder: All over press / First View.

Rodeo
 1. KATE - Marcella Mravec | Rodeo Magazine writes

  [...] släpps. Vad är det som fascinerar så med Kate? Läs Agnes text från söndagens Rodeo-sida i DN här. Taggar: Kate Moss, Kate: The Kate Moss [...]

  Reply

 2. Matilda writes

  hjälp ni får väl lära er att stava :(((

  “branch” jojo

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net