Krönika, Mode, Perspektiv

ANNA HELLSTEN: SMALL IS OKAY TOO

Häromåret läste jag någonstans att amerikaner inte längre tycker att den kroppstyp som på medicinspråk klassas som ”överviktig” är mindre attraktiv än den kroppstyp som hittills sorterat in under ”normalviktig”. Tillförlitligheten i undersökningen vet jag ingenting om. Men en tanke dröjde sig kvar: den västerländska samtidens syn på vad som är en ”normal” kropp är onekligen stadd i förändring.

Modevärlden hänger dock inte riktigt med. För medan man i andra frågor gärna är i frontledet vad gäller attityd och förändringsvilja är storlekar ett område där det fortfarande verkar stå en proverbial elefant i rummet.

Att befinna sig ovanför storlek 42 är helt enkelt inget som betraktas som ett önskvärt normaltillstånd ännu, utan man utgår från att den personen inget hellre vill än att krympa ner sin kropp till en 38:a. Det faktum att kvinnor med större kroppar företrädesvis går runt i tunikor och tajts är alltså inte för att de nödvändigtvis vill, utan för att det är vad de erbjuds. För att de inte förväntas vara intresserade av kläder annat än ur en strikt kamouflerande aspekt. Klädtillverkarna sorterar in dem i specialkategorier: kollektioner som förses med ett plustecken eller några X och hängs på ett särskilt ställe i butiken. Varsågoda, där har ni tjockishörnan. (Minns ni Jytte Meilvangs fina gamla underlinje för H&M: Varför skulle den nödvändigtvis heta Big Is Beautiful? Hade man inte lika gärna kunnat kalla de övriga kollektionerna för Small Is Okay Too?)

Ironiskt nog är det bland modebloggarna, detta av modekonservativa ack så utskällda segment, som förändringens vindar blåser starkast. New York Times skrev för några veckor sedan om modebloggare som, trots att de drar dubbelt så stor storlek som Alexa Chung eller Solange Knowles, obekymrat fotar outfits och skriver om sin kärlek till kläder. Alissa Wilson på bloggen Stylish Curves säger till tidningen att ”målet inte är att se smalare ut, utan att hitta kläder du är snygg i”.

Ett modespråk som inte primärt handlar om rätt storlek kontra fel storlek, eller om hur du bäst maskerar skillnaden mellan de två? Vi är inte där ännu, men vi har åtminstone börjat smida på den grundläggande grammatiken.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net