Krönika, Mode, Perspektiv

HANNA JOHANSSON: TILL SMINKETS LOV?

Om jag sover borta och packar lätt tar jag med mig två saker: mina glasögon och mitt smink. Glasögonen är ett enkelt val: de reglerar ett handikapp jag har, utan dem fungerar jag överhuvudtaget inte. Sminket? Det är en trygghet, en förlängning av mig själv som jag har vant mig vid på samma sätt som jag har vant mig vid att det alltid går att ringa mig. Jag sminkar mig inte särskilt mycket, ändå svarar min egen bild av mitt utseende inte mot den av mitt osminkade ansikte. Jag tror inte att det är helt ovanligt.

I början av det här året lät New York Times en liten panel säga sitt om sminkets vara eller icke vara för kvinnors självförtroende. Med få undantag ansåg debattörerna att sminkets inflytande över humöret – vilket har bevisats – var oproblematiskt. “Kvinnor borde göra som de vill”, lyder rubriken på det sista debattinlägget i serien.

För all del, men “vilja” är ett så trubbigt verktyg. Väldigt många saker jag gör – att plugga, att jobba, att äta ordentligt med järn och vitamin B12 – handlar väldigt lite om min vilja i stunden, men ingen har för den skull tvingat mig till det. Borde det inte gå att sjunga sminkets lov utan att samtidigt börja kackla om valfrihet som om den vore helt oberoende av kultur?

Kanske är frågan illa formulerad. Om premissen är att kvinnor sminkar sig för att tillfredsställa någon annan än sig själva måste man veta vem denna andra är. Ett konkret exempel som ges i debatten är en arbetsgivare som krävt av sina kvinnliga anställda, men inte manliga, att sminka sig och ha fixat hår. Annars är adressaten mer oklar, en diffus omvärld bestående av bekanta man skulle kunna stöta på eller folk man skulle kunna hamna bredvid på bussen. När Caroline Hainer här på Rodeo skrev om samma debatt kommenterade en läsare med att hon givetvis sminkade sig frivilligt, men av hänsyn till omgivningen. Hon skulle själv inte vilja sitta bredvid någon på bussen som hade skitiga naglar eller luktade svett. Sminket ingår i en slags grundläggande hygienisk rutin för kvinnor, att likställa med att tvätta sig; det är kultur som upptagits i natur. Det är det jag önskar att New York Times debatt hade kunnat handla om.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net