Mode, Recension, Världsturné

STOCKHOLM AW13: IDA SJÖSTEDT

VAD: Ida Sjöstedt visade sin höst/vinterkollektion i stora salongen på Berns.

INTRYCK: Med 2013 års höstkollektion parafraserar Ida Sjöstedt Kanye West: upprinnelsen är ”a twisted, beautiful, dark fantasy”. Jag lyssnar inte på musik och vet således inte vad detta innebär, så jag ringer musikjournalisten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli och ber honom säga nåt om albumet med nästan samma namn. ”Jag tycker att den är ett mästerverk”, svarar han. Okej, men tematiskt? Han säger någonting om självrannsakan och megalomani, att göra upp med sina demoner och världen man lever i, det underbara och det groteska.

Det låter ju rätt kul. Ida Sjöstedt har precis som Kanye valt att cirkla kring eskapismen i den skarv där den istället för dröm blir till skrämmande verklighet: en förbryllande öppenhjärtig presentation målar upp en bild av ett modesystem som diar på kvinnors (och allt fler mäns?) låga självkänsla och försök att konsumera bort livets förgänglighet. Dessutom utdelas en känga till de snabba säsongsväxlingarna som sedan länge förlorat kontakten med verkligheten och dess förutsättningar.

Ändå predikas i slutändan individualism och lojalitet med en personlig stil där ingen vardag är för varig för att inte passa till spets och glitter. Den här typen av glamour som Ida Sjöstedt matat oss med säsong efter säsong har någonting av utklädningslåda över sig, sådana kläder barn tar på sig om de själva får välja – om de får det klär de sig som bekant oftast som transor, vilket alltid är en komplimang om det kommer ur min mun. Till hösten är barnet kanske lite äldre – lite mer svartsynt, lite mer elakt.

Text: Hanna Johansson

Foto: Kristian Löveborg

Rodeo
  1. STOCKHOLM AW 2013 | INTRYCK | TEAM IDA - Agnes B | Rodeo Magazine writes

    [...] på Ida Sjöstedt höst/vinter 2013 basunerar ut: TEAM [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net