Mode, Nyheter

VINNARE AV H&M DESIGN AWARD 2013 – MINJU KIM

Årets vinnare av H&M Design Award är Minju Kim, en 26-årig student vid Kungliga Konstakademien i Antwerpen. Minju Kim inspireras av mangateckningar och bygger sina kollektioner efter karaktärer hon först tecknat.
Rodeo träffade henne dagen innan visningen på Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm.

Minju Kim vinner 50 000 € och får möjlighet att vidareutveckla plagg från kollektionen och sälja dem i utvalda H&M-butiker under hösten 2013. Kollektionen består av kläder, skor och hattar och innehåller 20 outfits. I juryn för H&M Design Award 2013 satt modedesignern Jonathan Saunders, moderedaktören Tim Blanks, stylisten Leith Clark, fotografen Sølve Sundsbø, bloggaren och fotografen Hanneli Mustaparta, modejournalisten Kristopher Arden Houser, H&M:s kreativa rådgivare Margareta van den Bosch och H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson.

Grattis! Hur känns det?
– Det känns jättebra, en fantastisk händelse i mitt liv och en så bra för en student att få möjligheten att göra detta. Det är också en stor dröm som jag själv haft, att få ha en egen visning med min design så det känns verkligen helt fantastiskt!

Hur känns det inför visningen imorgon?
– Jag är inte nervös än för jag kan ännu inte förstå det som kommer att hända, haha. Jag har heller inte ens hunnit se lokalen än och det är så mycket att göra med allt just nu så vi får nog se imorgon hur galet det kommer bli!

Vad tror du att det här priset kommer betyda för din framtid som designer?
– Jag tror att det är en riktigt bra start! Först kom jag in på skolan och sen få jag det här priset av H&M, det känns nästan som två verkligt stort steg.

Vad ska du göra härnäst?
– Jag har inte så stor erfarenhet från modevärlden än, jag har inte gjort min praktik än till exempel så det kommer bli ett stort steg för mig och jag ser verkligen fram emot att jobba. Jobba med andra designer och lära mig mer om mode och hur det fungerar och sen senare kanske jag kan bli en egen designer. Man behöver öva mycket och få mycket erfarenhet.

Kan du berätta lite om din inspiration till den här kollektionen?
– Jag var inspirerad av den japanska mangatecknaren Junji Ito, han ritar alltid skräckhistorier och det intressanta är hur han använder kläderna för att berätta historien. Jag blev inspirerad och kände att jag också ville använda mig av seriefigurer i mitt skapande. Jag ser på människorna runt omkring mig, på mina vänner och ser om jag kan ta någon av deras personligheter och förvandla till en karaktär. Det började med att jag tecknade figurer och sen började jag göra mode. Så tecknandet är väldigt viktigt i min designprocess. Jag började med att rita mina egna figurer och sen började jag göra dessa karaktärers kläder.

Så du använder dig inte av vanliga modeteckningar i ditt skapande?
– Nej, jag ritar först en karaktär, som en seriefigur och sen så går jag vidare till att designa kläderna utifrån den figuren. Så fokus ligger inte på kläderna i början utan det kommer senare, efter jag tagit fram karaktären. Jag börjar sen med att bygga upp kroppsformen med till exempel axelvaddar och sen börjar jag drapera resten av tygerna utanpå formen. Det ser enkelt ut men det är en svår process.

Så du höll först på med konst, hur kom det sig att du började med mode?
– Jag ville från början bli konstnär eller konstlärare, så jag flyttade till Nya Zeeland för att läsa på konstskola men det var min mamma som föreslog att jag skulle börja med mode. Så jag åkte tillbaka till Korea och började på Fashion School där, men efter att jag tagit examen så kände jag att jag inte riktigt var färdig eller hade hittat vad jag verkligen ville så därför flyttade jag sen till Antwerpen och började läsa på Kungliga Konstakademien. Så det var min mamma som föreslog det, och nu är jag här!

 

 

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net