Mode, Recension, Världsturné

STOCKHOLM AW13: BECKMANS COLLEGE OF DESIGN

VAD: Beckmans andraårselever visar ”No Season”, där materialexperiment står i fokus. 

INTRYCK: Andraårseleverna på Beckmans har i år döpt sin visning till ”No season” – ett statement som sätter fingret på att modevärldens ekonomiska hjul nu snurrar snabbare än någonsin. Klimatet har blivit mer businesspräglat, vilket är extremt relevant för de här eleverna som snart ska ut i arbetslivet. Bortsett från det sedvanliga försäljningskravet har produktionstakten ökat; kollektionerna per år blir allt fler och det är svårare än någonsin att överleva som konstnärligt driven modeskapare. Just den problematiken behöver inte andraårseleverna hantera riktigt än – i konst- och designskolornas frihet ligger som bekant lyxen att få drömma bortom den ekonomiska stress en riktig karriär som modeskapare/småföretagare innebär.

Ett skulpturellt formspråk präglade nästan alla utgångar och bland de fjorton eleverna var det framförallt tre jag gillade skarpt: Leonard Kocic, Moa Sjöstedt och Jenny Vejrich, vars metallicblå marängsviss till cocktailklänning var helt oemotståndlig.

Här är det högt i tak gällande det konstnärliga och det är också därför Beckmans-visningarna tillhör mina favoriter under modeveckan. Vid sidan av det spektakulära uttrycket dyker finurliga detaljer upp som skiljer visningen från andra; till exempel en modell bärandes på en tavla med ett foto av rosa tulipaner – ett underbart litet ögonblick. Det vittnar om en fri attityd till visningsmediet, vilket svenska modeskapare generellt skulle må bra av att ta till sig.

På minussidan: denna konstskolornas fascination för vitmålade skor måste upphöra – det ser inte coolt ut tyvärr – bara oproffesionellt.

Text: Karin Winther

Foto: Kristian Löveborg

Rodeo
 1. Andrea Panzera writes

  Hello,

  My name is Andrea Panzera, I am developing a Audio Visual Project at the University of Dalarna, it is a 45 min performance, with music, dance and image, I am looking for good students or people in wich are interestednin to work as a stylist designe and to develop their on project in Side of the project with the umiversity.

  Please contact me if you are interested: andreapanzera@gmail.com
  Thank you,
  Regards,
  Andrea Panzera

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net