Mode, Recension, Världsturné

STOCKHOLM AW13: MENCKEL

VAD: Menckel visade sin höstkollektion i stora salongen på Berns.

INTRYCK: Jag hatar det stilistiska greppet ”öppet brev” av hela mitt hjärta men skitsamma, alla som har någorlunda inflytande som läser detta, snälla: till nästa säsong måste formuleringar som ”tidlös elegans”, ”skräddade detaljer” och ”moderna kvinnor” förbjudas. Menckel, som visar för första gången på Stockholms modevecka i år, tar priset i längsta och mest pretentiösa text för att beskriva helt vanliga kläder och prickar in samtliga dessa. Fast på engelska.

Det är intressant att Menckel – eller designduon bakom, Annika Menckel och Sanna Kvist – dessutom trycker på hållbarhet när de presenterar sin kollektion, att plaggen ska vara lätta att kombinera och återanvända. Varför? Det kommer ju nya om bara några månader. Även Ida Sjöstedt snuddade vid den här typen av kritik med sin höstkollektion, men utan att överföra tanke till handling. ”Hållbarhet” blir lika mycket floskel som de där tidlöst eleganta moderna kvinnorna.

När jag skriver om mode märker jag ofta hos mig själv en tendens till marknadstänkande som gör mig lite illa till mods; kan det rimligtvis finnas tillräckligt många som kommer att köpa det här? Det är fel fråga att ställa sig, helt enkelt för att köpstyrkan inte är något mått för verkshöjd. Samtidigt är det nästan omöjligt att, som vi i väst lever i en värld som totalt flödar över med prylar på andra världsdelars bekostnad, inte försiktigt reflektera över vad som behövs i det här sammanhanget. Menckel saknar konstnärlig vision och kan därmed bara bedömas utifrån skalan fult-fint, tråkigt-kul. Och på den rör sig årets höstkollektion i den bortre änden.

Text: Hanna Johansson
Foto: Kristian Löveborg

Rodeo
  1. Elsa writes

    Sååå fint!!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net