Mode, Nyheter, Reportage

CAROLINA SJÖSTRAND OM ATT ÖPPNA EN DIOR-VISNING: "JAG VILLE BARA GÖRA OM DET IGEN"

Carolina Sjöstrand öppnar Raf Simons andra Dior-visning på modeveckan i Paris. Foto: Firstview.

När Dior skulle bestämma vem av alla topp­modeller som skulle öppna höstvisningen i Paris föll valet på en nykomling: Carolina Sjöstrand från Vallentuna. Nu spås 21-­åringen en lysande framtid. Kanske är hon starten på en era av vuxnare och mer karaktäristiska modeller.

Det presen­teras inte bara drömmar om nya sätt att klä sig under en modeveckas hektiska sche­ma. Det är även tillfället när drömmar om en karriär som toppmo­dell kan gå i uppfyllelse för många unga kvinnor (och ibland, tyvärr, alldeles för unga flickor).

Att hitta rätt ansikte för rätt modehus är i dag en stor del av mode­industrin, och förutom kläderna noteras det noggrant vilken modell som får det ärofyllda uppdraget att ”öppna” eller ”stänga” de största visningarna.

Carolina Sjöstrand, från Vallentuna, fyller snart 22 och befinner sig just nu mitt i allt detta. Från att ha gått modevisningar i Stockholm i januari, slungades hon i fe­bruari iväg till Londons modevecka och gick för några av de bästa modeskaparna där, för att sedan landa i Paris. Där fånga­de hon uppmärksamheten hos det största franska modehuset av dem alla, Dior. De blev så begeistrad ei Carolina Sjöstrand att de anställde henne som ex­klusiv bara för dem.

– Det finns olika typer av ”exclusive” och det här var en så kallad ”city­ exclusi­ve”, vilket innebär att jag bara får gå Dior under Paris modevecka, berättar hon ef­ter ett besök på sin agentur Stockholms­gruppen i Stockholm.

Stockholmsgruppen har just nu fullt upp att planera Carolinas framtid. (Här kan du se hennes portfolio.) För blir du som Carolina Sjöstrand exklusiv, och dessutom får äran att öppna desig­nern Raf Simons första höstkollektion någonsin för Dior, då har du troligen en lysande karriär framför dig.

Carolinas modellkarriär tog fart efter studenten när hon jobbade som ser­vitris och studerade ekonomisk historia på Stockholms universitet. En modell­scout från Stockholmsgruppen kom fram till henne på Drottninggatan och där började det.

Men trots sin unga ålder befinner sig Caro­lina Sjöstrand otroligt nog inte i det yngsta åldersspannet bland model­lerna vi ser i tidningar och på vis­ningar i dag. Där ser vi så unga som 13-åriga flickor (även om Vogue nyligen införde en nedre åldersgräns på 16 år för sina utgåvor). Men kan­ske därför är också Carolina Sjö­strand så pass unik: hon har en närvaro i bild som är både ståtlig och integritetsfull. Troligtvis representerar hon en ny våg som kommer bli framtidens toppmo­deller: det personliga och majestätiska framför det docklika.

När Carolina berättar om ögonblicket där hon som relativt ny i branschen exklusivt öppnade Diors visning, verkar det ha varit på säkra ben. – Några minuter innan vis­ningen skulle börja var jag ganska nervös. Jag provgick skorna ett par gånger, men precis innan försvann stressen och jag var ganska lugn. Det var när jag tog mina första steg på catwalken som det fak­tiskt gick upp för mig att jag öppnade visningen. Som på be­ställning kom adrenalinkicken. När visningen var över ville jag bara göra om det igen.

Du har även gått Diors haute couture-visning och fått tillbringa en del tid mitt i Paris modehjärta. Vad har du fått för bild av modevärlden i Paris?
– Min tid i Paris var väldigt bra. Det är en stad som jag tillbringat mycket tid i nu, det är alltid kul att återkomma. Mode­världen i Paris liknar på sätt och vis den i Sverige – full av hårt jobbande människor och folk som brinner för det de gör.

Så, nu när du gjort det som många som jobbar som modell bara kan drömma om. Berätta om dina framtida planer?
– Jag vill definitivt fortsätta med mo­dellandet så länge som möjligt. Det finns många visningar jag vill gå och andra roli­ ga uppdrag jag vill göra. Jag trodde aldrig att jag skulle komma så långt som jag har kommit i dag, men jag har mycket kvar att uppleva. Just nu är jag mer peppad än någonsin att ta mig an nya uppdrag och vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Carolina Sjöstrand på Christian Diors haute couture-visning i januari. Foto: Firstview.

Texten publicerades i DN den 24 mars.

Rodeo

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Rodeo: Just nu
Rodeo: Just Nu
Här hittar du de senaste nyheterna inom mode, skönhet och musik och massor av låtpremiärer, intervjuer, festbilder och inspiration.
Kontakt

Musik/Mode: Jon Lax
jon.lax@rodeo.net

Skönhet: Filippa Berg
filippa@rodeo.net

Mode: Agnes Grefberg Braunerhielm
agnes@rodeo.net