Mode, Nyheter, Reportage

Hampus Berggren har gått modevärldens elitskola

Hampus Berggren från Malmö har tagit både bachelor- och masterexamen på Central Saint Martins College of Arts and Design, en av modevärldens mest aktade skolor.

Få klarar inträdesprovet till världens främsta mode­skola, Central Saint Martins i London. Ännu färre når hela vägen fram till examens­visningen. Men Hampus Berggren från Malmö blev en av de utvalda. 

Alexander McQueen, John Galliano, Stella McCartney, Ann-Sofie Back och Henrik Vibskov har en sak gemensamt. De, några av vår tids stora modeskapare, har gått samma skola: Central Saint Martins. Det är uppenbarligen något med den där skolan i London som mejslar fram de största talangerna inom mode. En av dem som precis tagit sin MA, och därmed klarat av både en treårig bachelor- och en 18 månader lång masterexamen på skolan, är Hampus Berggren, 28 år, från Malmö. Han berättar om de sex år av svett, kreativitet och kamp som fört honom till slutet av modebranschens mest prestigetunga utbildning.

– Lärarna vill inte berätta för dig hur du gör saker. De vill att du ska komma på det själv. Det är på ett sätt frustrerande, för om det är något specifikt du vill göra så ber du ju om hjälp. Men de kan inte ge dig den hjälpen. Du ska på något sätt knäcka det själv, säger Hampus Berggren.

Hampus har gått modeutbildningen med inriktning på herr, och innan han påbörjade sin masterutbildning gjorde han ett års praktik på modehusen Lanvin och Balenciaga i Paris. De senaste två åren har Hampus Berggren under ledning av huvudläraren Louise Wilson uppmuntrats att utvecklas som designer. Hon är läraren som har utbildat de senaste 20 årens masterelever, från Alexander McQueen till Christopher Kane, och har kommit att bli djupt förknippad med skolan. Louise Wilsons, och skolans, track record är unikt för sin bransch.

Vilken är grundfilosofin Saint Martins lär ut?

– Det finns nog ett annorlunda tänk på Saint Martins. Skolan är mest känd för mode, men är i grunden en konstskola. Jag tror egentligen att det viktigaste de lär ut är att du ska hitta din identitet, utforska dig själv och jobba på ett personligt sätt. Och under tiden ska du lära dig hantverket. Men det du presenterar ska reflektera dig och den designer du vill vara. Det gäller allt från portfolio, till sketchbok och dina tyger och hur du fotar dina kollektioner. Det ska gå en röd tråd genom det du gör, säger Hampus Berggren.

Hårt arbete är ett måste för den som söker till Saint Martins. Det är själva processen och dedikationen som ofta är i fokus.

– Att gå på djupet och vända in och ut på sitt arbete, det är det som gör det till ditt eget, eller hur? När du söker jobb är det särskilt viktigt att du kan berätta hur du fram till din slutprodukt. Louise [Wilson] tittar hellre på din process snarare än din färdiga produkt när hon bedömer dig, säger Hampus Berggren.

Det är också Louise Wilson som väljer ut vilka elever som får visa på den stora examensvisningen inför internationell press. Av 33 elever var det i år bara 13 som fick visa. Hampus Berggren var en av dem.

Hur skulle du beskriva vad ”din grej” är?
– På masterutbildningen får man lära sig sina starka sidor, finslipa det man kan. Jag har jobbat med själva plagget, helheten. Det låter väl självklart, men det är min styrka. Att jobba med mönster, drapera fram former, fokus på tygerna, lägga vikt vid detaljer och finish. Jag jobbar väldigt mycket i 3D, det vill säga med toiler. Jag tror att Louise har pushat mig att jobba i min egen stil och jobba efter en estetik som är väldigt personlig för mig. Hon kunde till exempel få mig att inspireras efter hur jag själv klär mig, kanske också verkar självklart men ofta blir du blind inför det som du har precis framför dig, det som gör dig till den du är.

Hampus Berggren hoppas just nu på att få ett jobb på ett modehus. Att starta som ny designer i dag är svårt för de flesta nyutexaminerade.

– Självklart vore det roligt att göra sin egen grej. Men idag måste du ha något slags sponsor som hjälper dig. På det sättet var det lättare för tio år sedan. Förväntningarna på unga designer har höjts. Redan när du går ut skolan förväntar sig konsumenten plagg av väldigt hög kvali- tet, Du ska komma med de nya kreativa idéerna, men också med en perfekt produkt, i de finaste tygerna. Men just nu ser jag ljust på framtiden, säger Hampus Berggren.

Om Hampus:

Ålder: 28
Uppväxt: Malmö
Utbildning: BA och MA i Fashion, Menswear på Central Saint Martins plus ett års praktik på Lanvin respektive Balenciaga.
Just nu bosatt i Stoke Newington, London.

Om sin inspiration:

”Inspiration finns överallt. I Saint Martins bibliotek kan jag gå igenom gamla tidningar och böcker. Det brukar resultera i en tjock mapp med bilder och text. Sedan brukar det falla på plats när jobbar i 3D i studion. Jag gillar processen när plagget skapas, tygval, mönsterkonstruktion, drapering och så vidare.”

Om examenskollektionen:
”Till min master blev jag inspirerad av skyddskläder, särskilt inom fäktning. Jag besökte fäktningsklubbar och sportmuseer både i England och Sverige och lyckades hitta fantastiska arkiv med gamla plagg och bilder. Jag blev inspirerad av de olika skyddslagerna de bär och hur kläderna är konstruerade med resårband och asymmetriska linjer. Jag ville skapa ett slags collage på kroppen där hud exponeras på olika sätt och jobbade med en grafiskt harness under transperanta paneler och draperade jackor och kavajer som skapade lager och rörelse. För mig är det viktigt att bygga en garderob, plagg som folk i min omgivning vill ha på sig. Det får absolut inte bli flyktigt utan istället kläder man vill ta hand om och ha länge.”

Text: Agnes Grefberg Braunerhielm

Texten publicerades i Dagens Nyheter den 28 april 2013.

Rodeo
  1. mimmi skriver

    En artikel som handlar om (och hyllar) CSM men inte ens kallar skolan vid dess rätta namn. Skribenten kallar den Central Saint Martins School av Fashion and Design? Precis som designeleven säger i intervjun att det är en skola som är mest känd för mode men som i grunden är en konstskolan. Därav namnet Central Saint Martins College of Arts and Design!

    Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Rodeo: Just nu