Mode, Nyheter

Efter katastroferna: Minimilönen i Bangladesh kan höjas

På ett av sygolven i klädfabriken ”Fashion Enterprise” i Dhaka, Bangladesh, färdigställer anställda rutiga skjortor. Foto: AOP.

Sedan klädfabriken och varuhuset Rana Plaza kollapsade i Bangladesh den 24 april i år, och dödade fler än tusen människor och skadade tusentals, har den fula och orättvisa klädverksamheten i Bangladesh blivit förstasidesnyhet över hela världen.

En verksamhet som, i ärlighetens namn, redan ligger och trycker i våra byrålådor här i väst. Här kan vi rent bokstavligen bada i kläder tillverkade i Bangladesh av västerländska företag som hellre investerar i förföriska reklamkampanjer för att locka oss än i den etiska behandlingen av anställda på klädfabrikerna. Medan det fattiga Dhaka led och dog, vad har vi i Sverige drabbats av? Lite vånda och självförakt.

Lyckligtvis tycks katastrofen på Rana Plaza-fabriken, där bland annat Benetton producerade kläder, ändå ha fått politikerna i Bangladesh att vakna till liv.

Nu har textilministern Abdul Latif Siddique tillkännagett bildandet av en kommission vars uppgift blir att höja minimilönen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I kommissionen ska också fabriksägare och fackförbund vara representerade.

För två och ett halvt år sedan höjdes minimilönen i Bangladesh med hela 80 procent. Men med den snabba inflationstakten är den lönen, om 240 kronor i månaden (som är  långt ifrån en tillräcklig lön att leva på) inte värd mycket idag. Istället för att fortsätta höja minimilönen vart tredje år borde en kontinuerlig höjning som går jämt med inflationen införlivas, tycker granskningsorganisationerna.

Samtidigt finns rädslan att de stora klädföretagen kommer lämna landet för billigare arbetskraft om minimilönen höjs drastiskt. Textilindustrin står idag för 80 procent av Bangladesh exportinkomst, och 2011 drog den in 121 miljarder kronor i intäkter till den bangladeshiska statskassan.

De kvinnliga textilarbetarna utgör alltså en viktig grundstomme för den bangladeshiska ekonomin. Samtidigt är oro, minnesförlust och sexuella trakasserier vardag för många kvinnliga textilarbetare i Bangladesh, enligt en rapport från granskningsorganisationen Swedwatch.

Många svenska företag producerar sina kläder på Bangladesh billiga marknad, däribland Gina Tricot, Lindex, KappAhl och MQ. Sveriges största klädföretag H&M köper 25% av alla sina plagg från landet. Ekot berättar att H&M enligt uppgift haft ett möte med Bangladesh premiärminister och står bakom en höjning av minimilönen. H&M har även lovat att inte dra tillbaka någon produktion ur landet efter höjningen.

Viveka Risberg, som är kanslichef på Swedwatch, tror inte heller att risken är särskilt stor att textilfabrikerna kommer flytta från Bangladesh efter en lönehöjning och villkorsförbättrning.

”Jag bedömer den risken som ganska liten. Det är rätt så stort löneglapp till näst billigaste land. Jag hoppas verkligen nu att textilföretagen stannar, tar sitt ansvar och finansierar den här höjningen”, säger hon till Ekot.

Förödelsen är enorm efter det kollapsade fabrikskomplexet Rana Plaza i Savar utanför huvudstaden Dhaka. Katastrofen räknas som en av världens genom tiderna mest förödande industriella katastrofer. Byggnaden rasade på grund av fusk med konstruktionen. Foto: AOP.

11 maj 2013. Kvinnor i Dhaka demonstrerar med krav på jämställda arbetsvillkor mellan män och kvinnor. Foto: AOP.

Rodeo
  1. Natalie skriver

    Så bra och viktigt att ni skriver om det här.

    Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Rodeo: Just nu