Answering your questions: Food/veganism/animal cruelty

Why are you a vegan?

- I love animals, it’s much more environment friendly than a non-vegan diet, it’s so easy to cook fresh and healthy food (and the food tastes better!), I don’t think that animals were put on this planet to be taken advantage of by us humans just “because we can” (we don’t feed, kill and eat other humans just because we can..?), I feel a lot more confident when I don’t need to feel bad for what I eat, and I feel a lot healthier physically from not eating animal products that are difficult to digest. My body fits into this lifestyle like a glove! With some B12 supplements just to be sure I can’t find a reason not to live like this.

 

Any advice for someone who wants to become a vegan?

- If you’re eating meat you should probably start with a vegetarian diet (vegetarians eat no meat but eggs/milk/other animal  products while vegans eat nothing that comes from animals). Exchange a meal or two a week and get to know the food, stuff often taste strange when you’re not used to it. Then just step up over a period of time, try the whole thing out in a slow pace! Start including new types of protein as fast as possible like soy, seitan, tempeh, tofu, beans, nuts.. There are loads of interesting alternatives to meat out there. Make sure to read a lot about what you must eat to stay healthy, no one can live on cucumber and tomatoes.

You will end up with great cooking skills, a bigger interest in food and find lots of interesting international dishes! But you must know that if you can’t do this to 100% it’s totally fine, there’s nothing wrong with doing it partly, let’s say you eat vegan food two days a week. That’s just awesome! Veganism is no penis enlargement competition, even though it might seem so sometimes. It’s a healthy way to be kind to the planet.

More people should definitely try it, it isn’t as frightening as it might sound. If you compare it to the fashionable LCHF diet it’s just as easy/hard to get into, it’s not a more complicated thing to achieve, so to speak. If you’re able to do LCHF (which so many people seem to be) you can just as well do vegan!

 

Could you please give us more tips on healthy food and snacks? I know you’ve already tipsed about the juicer, but it would be nice if you could share your personal favourite substitutes for candy.

- I almost never eat candy, but if I do I eat what I want to eat. Me and my boyfriend eat loads of fruit though! I allow myself to splurge how much I want on fresh fruit as a feel good thing, so I always make sure to have at least graprefruit and oranges at home, those are my favourites. If you want something that’s more sugary I would say dried apples and cranberries, they taste almost like foam candy and winegum. Haha!

 

Some of my holiday snacks, fruits/nuts/berries dipped and rolled in different sorts of dark chocolate. Yum!

 


Could you make a blogg post about which brands that do animal-testing? Which brands we animal lovers should avoid of course. Are all the drug store brands, isadora, max factor, maybelline off limits?

- I wrote a blog post about this either here or on the Solo site (where my blog was before I moved to Rodeo)!


Hur är det med penslar med äkta hår, förekommer det någon form av djurplågeri där?

- Här har du en länk om makeuppenslar och djurplågeri. Företag som MAC påstår att håret i deras naturborstar är sådant som naturligt fallit av djuren, men på något sätt lyckas de massproducera borstar som de säljer för under femhundra spänn och fortfarande vinner på, hur får de då ihop håren? Tvångsborsta stressade ponnys? Nej, ekvationen där går inte riktigt ihop för mig. Så som jag ser det så man inte beredd att bära en minkkappa tycker jag att man kan spola sminkborstarna i naturhår också, de består ju faktiskt av samma sak – hår från djur som ”skördas” med mer eller mindre dödlig utgång för vår skull.

 

Eskil digs cruelty free brushes from EcoTools. See the drool?

 


Finns det lågprissmink som inte är djurtestat?

Ja, Elf Cosmetics och Wet n Wild exempelvis!

 

Do you know if the cosmetics you use are tested on animals? I try to avoid this as much as I can, and it would be very helpful to know!

- I stay away from them too, but a few products here and there are. I’ve got both old stuff and companies that send me products. If you’re uncertain about a specific product you can always just google it, or ask me on Formspring and I’ll try to google it up for you unless I already know. 100% dedication is not the most important thing for me, I try not to pick on myself for my failures, doing that only builds a huge wall of angst. That’s just like losing weight, riding a horse or whatever, if you get scared and hate yourself for not being as good as you wish, you’ll never be motivated and strong enough to keep going. I rather live my life being able to breathe and take a chance now and then, and do good overall. I already do much more than most people, I always try to tell myself that.

Viola, Killer Colours
 1. sophia writes

  visste inte att du var vegan. nu gillar jag dig ännu mer.

  Reply

 2. Silke writes

  Nice to read your take on things! Thanks :)
  I’d love to eat more healthy again, but my boyfriend is not being a big help at all. I hardly gain weight, but I know it would make me fitter.

  Reply

 3. Linda writes

  Det där om skillnaden mellan vegetarianer och veganer stämmer inte riktigt. Vegetarian innebär att man inte äter någonting som kommer från djurriket och vegan innebär samma sak plus livsstilen kring det – inte använda djurtestade produkter, bära läder och så vidare. Jag är själv lakto-ovo-vegetarian (vilket innebär att jag äter mjölk- och äggprodukter) som kommer bli vegan i framtiden och jag är ganska noga med det där. Livsmedel får till exempel inte märkas som vegetariskt om det innehåller mjölk eller ägg – i sådana fall måste det märkas som lakto-ovo-vegetariskt. Detta har Livsmedelsverket bestämt.

  Nu lät jag förmodligen som en dryg besserwisser utan att jag menade det. Jag tycker att det är skitbra att du inte äter kött och det här inlägget var himla roligt att läsa!

  Reply

 4. HippiSara writes

  Jag blir riktigt glad när jag läser sådant här! :)

  Reply

 5. Lilly writes

  Jag har varit vegetarian rätt länge, men nu har jag börjat äta fisk och kyckling. Anledningen till det är för att jag måste få i mig högvärdig protein eftersom jag idrottar väldigt mycket. Jag kunde inte idrotta lika mycket som nu när jag åt bara vegetarisk, mådde inte riktigt bra heller. Var för smal och hade svårt att få i mig allt. Jag kommer förmodligen aldrig äta rött kött, men jag kommer att fortsätta äta fisk och kyckling:)

  Reply

 6. Charlotte writes

  Var och en ska förstås göra sina egna val för att må bra. Att LCHF skulle vara dåligt för miljön är ursäkta, inte påläst, struntprat. En aspekt som många inte verkar vilja förstå, eller ens verkar fatta är att LCHF-ätare till största möjliga mån försöker välja kött från gräsbetande djur, äter en hel del mer grönsaker än vad som framgår och att mycket kring tänket om LCHF handlar om att äta oprocessad mat och inte mat som det stoppats i en massa junk i.

  Människan är en s k omnivore, d v s skapad att äta allt från djur till grönsaker och att lägga moraliska aspekter på det blir larvigt, vem klandrar en katt för att den äter kött?

  Industrin kring odlandet av sojabönor är inte heller helt planetvänlig men det är ju kanske inte så poppis att nämna. Det som används i framställandet av vegetariska alternativ är inte så helt miljörent det heller om ni börjar kolla upp det en smula.

  Själv är jag överkänslig mot nötter och soja så även om jag ville skulle jag inte kunna äta vegankäk. Också en aspekt som gör att vegankost inte passar alla.

  Jag hatar inte djur och har inget tänk att jag är bättre eller förmer. Men kött är lika naturlig föda för mig som sojabönor anses vara och vad miljön beträffar så finns inga enkla svar. Jag försöker välja mat producerad här i mitt land, var finns sojaodlingarna och linsordlingarna och diverse nötväxter (förutom hasselnötter) här?

  Var och en ska äta som den mår bäst av. Mest less på den rätt stora okunskap om köttätares miljöpåverkan som frodas…

  F ö är min egen make vegetarian och han har åtminstone varit öppen för att ta reda på mer kunskap om LCHF och varför jag äter så. Det går faktiskt att äta vegetarisk LCHF-kost om man väljer det…

  Reply

 7. Viola Holmgren writes

  Charlotte, det enda jag sa om LCHF var att det är en lika stor omställning från en “standarddiet” som att bli vegan, inget om att det är världens sämsta diet som du får det att låta. Ingen kost är fri från miljöpåverkan, men energislöseriet som pågår när du pumpar i djuren soja (ja, den långt skeppade sojan) går jag inte riktigt med på, då kan du lika gärna mätta en handfull veganer istället för en köttkostare.

  Så i korta drag – jag håller inte med dig, men jag har aldrig klankat ner på dig/dina LCHF-polare eller sagt att alla ska bli veganer. Frågan var som du ser “tips till en som vill bli vegan”.

  Reply

 8. j writes

  varför inte bara äta paleolit-kost? då får man ganska garanterat inte i sig någon skit.

  Reply

 9. Helga writes

  Kul att läsa! Jag är varken vegetarian eller vegan men gillar att äta vegetariskt. Gott och fräscht och billigare :) Tycker dessutom att det är väldigt svårt att misslyckas med vegetariska råvaror jämfört med kött (kanske jag inte har tillräckligt med träning men). Tyckte dessutom att du skrev om det på ett bra sätt utan att försöka ge köttätare dåligt samvete ;) Har haft vegetarianer i familjen nästan hela livet så jag vet att det finns många gnällspikar som alltid ska hålla på om att folk inte äter kött. Heja!

  Heter din katt Eskil? Det har jag döpt mitt framtida husdjur till i huvet :D Tycker det är så himla fint :)

  (end rant haha)

  Reply

 10. Helga writes

  Värt att nämna om de gräsätande djuren är väl dock att på det på vissa ställen skördas regnskog för att ge plats åt gräset.. Bara en tanke.

  Reply

 11. Mia writes

  Oh. That’s why you’re so skinny and look exhausted.

  Reply

 12. Gabriella writes

  Sökte både här och på gamla bloggen på solo men hittade inte den där blog posten om cruelty frre makeup. Vill verkligen läsa den, kan du posta länk snälla?

  Reply

 13. Jennifer writes

  Har länge älskat den här bloggen, ursnygga bilder! Plus att du är norrlänning och vegan, du rockar!

  Charlotte: Det är inte så att vi veganer bara käkar soja och nötter precis.

  Reply

 14. SanityAssasin writes

  Så kul att du är vegan, nu gillar jag den här bloggen ännu mer! <3

  Reply

 15. Siri writes

  bra svar! precis så tänker jag också om veganism/vegetarianism.
  om man lyckas få en enda liten kött-ätare att minska köttkonsumtionen är det asbra, tror man kan skrämma iväg en hel hög genom att vara rabiat.. lite veg är bättre än inget veg liksom!
  men bäst hel-veg såklart! höhö.

  tack för en jättebra blogg!
  /siri

  Reply

 16. kristina writes

  Tack för svar, och tack för att du fått mig att upptäcka Deborah Lippman!
  Jag använder PETAs sökfunktion för att kolla märken o djurtest: http://www.peta.org/living/beauty-and-personal-care/companies/default.aspx

  Reply

 17. AnnSofia writes

  Älskar att du är vegan och det är en stor anledning till att jag läser din blogg, för att hitta smink som inte är djurtestat och så rent som möjligt.

  Tycker du är skitsnygg och bara lyser! Men det är väl så när man kan leva med ett rent samvete!

  Vegan for life!

  Reply

 18. Linnéa writes

  Har du testat restaurangen Andrum i Göteborg? Ruskigt god vegetarisk/vegansk restaurang!

  Reply

 19. sKe writes

  We are brought up into this world thinking it is natural to eat meat. We buy it from the supermarket where it doesn’t have a face, or eyes to stare into yours and ask: “Why?!”. So hats down, congrats for making a difference! I honestly say my love of animals is the only thing keeping me from eating meat. In most cases people do it for health reasons, i am really impressed you have a spiritual reason. And you are very beautiful, inside and out!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!