Tutorial: Creating dimension with bronzer, blush and highlighter

Här kommer tutorialen jag lovade er igår! En snabbgenomgång av hur jag applicerar bronzer, rouge och highlighter för att skapa naturlig dimension i ansiktet.

Kortaste sammanfattningen i hela världen: Du applicerar mörkt där du vill “suga in” och ljust där du vill förstärka. Har du exempelvis ett långt ansikte som du vill korta av/göra bredare kan du applicera mörkt i hårfästet och lite på hakspetsen/käkbenet samt ljust på kindbenen. Har du ett runt ansikte så gör du tvärtom, suger in kinderna med hjälp av mörkt och förlänger panna och haka med ljust.

När man applicerat sin foundation har ansiktsdragen en tendens att plattas ut, och man står där med en enfärgad pannkaka som får en att se halvdöd ut. Inte så kul kanske. Tur att det är lätt fixat!

 

Here’s the tutorial that I promised you yesterday! A quick go through on how I apply bronzer, blush and highlighter to create natural dimension on my face.

Shortest summary ever: You apply dark where you want to “suck in” and light where you want to accentuate. For example, if you’ve got an oblong face that you want to shorten/make wider you can apply dark along your hairline and some on the tip of your chin/jawbone plus light on your cheekbones. For a round face you can do the opposite, contour your cheeks with dark and lengthen forehead and chin with light.

When you’ve applied your foundation some facial features tend to flatten out, and you’re left with a monotone pancake that makes you look semi dead. Not too awesome. Luckily it’s easy to fix!

 

 

 

1.Concealer och foundation. Använder ni flytande foundation så pudra den nu, det skapar en bra bas att applicera produkter jämnt ovanpå. Visst ser ansiktet ganska platt och livlös ut i detta stadie?

2. Bronzer, denna hjälper dig plocka fram konturer. Håll dig  till matta eller semi-matta varianter till vardags, skimmer kan se lite väl J-Lo/Jersey Shore ut i dagsljus (såvida det inte är vad du vill ha). Jag gillar att lägga min bronzer allra mörkast längst bak mot undersidan av kindbenet och upp mot tinning och hårfäste. Även lätta svep ner mot kinden och över ögonlock, näsrygg, panna och haka. Applicera där solen naturligt skulle ge dig mest färg, då får du ett så naturligt resultat det bara går. Inga orange bronzers i kindhålorna alltså.

1. Concealer and foundation. If you’re using a liquid foundation powder it down now, that creates a good base to apply products evenly on top of. Doesn’t my face look very flat and dull at this step?

2. Bronzer, with this one you create some contours. Stay with matte or semi-matte versions or for everyday wear, shimmers will look a bit too J-Lo/Jersey Shore in daylight (unless that’s what you’re going for). I like to apply my bronzer heaviest at the back/bottom of my cheekbone and up towards the temple and hairline. Also light sweeps down the cheek and over eyelids, bridge of the nose, forehead and chin. Apply where the sun naturally would give you the most colour. that gives you the perfect natural result. So no orange bronzers in the hollows of your cheekbones.

 

 

3. Rouge, för att ge kinderna lite färg. Här föredrar jag också matt eller semimatt till vardags. Jag applicerar starkast precis där bronzern börjar tonas ut, jämför denna bild med förra bilden. Ett trick för att få rouget att se mer naturligt ut är att applicera det som är kvar i borsten i tinningen ut mot hårfästet, ungefär så högt upp som ögonbrynets högsta punkt (här också, jämför med förra bilden). Det  får rouget att smälta in i ansiktet och inte uppfattas som lika ilsket i färgen, särskilt på folk som är ljusa i hyn.

4. Highlighter, för att förstärka ansiktets höga punkter. Jag använder mig alltid av skimriga varianter (passa dig för glitter däremot!) för att få en mer återfuktad look men du kan lika gärna använda något matt, typ ett ljust ansiktspuder om du föredrar det. Det applicerar jag starkast på kindbenets högsta punkt (precis ovanför bronzer och rouge, se hur de pusslas ihop med varandra!) och under ögonbrynet, men även i pannan, på näsryggen, längst ut på nästippen, överläppens amorbåge och hakan.

3. Blush, to give your cheeks some colour. I prefere mattes/semi mattes here too for everyday wear. I apply heaviest right where the bronzer starts fading out, compare this picture to the last one. A trick to make the blush look more natural is to apply what’s left in your brush in your temple and out towards the hairline, about as high the highest part of your brow (here too, compare this picture to the last one). It makes the blush blend into the face and not look as harsh in colour, especially on fair skinned people.

4. Highlighter, to accentuate the high points of your face. I always use shimmery ones (beware of glitters though!) to look dewier but you can use mattes if that’s what you prefer, a light face powder for example. I apply it heaviest on the top of the cheekbone (right above bronzer and blush, look how they’re puzzled together!) and underneath my brow, but also forehead, bridge of the nose, very tip of the nose, upper lip and chin.

 

 

På med övrig makeup och så var det klart! Naturligt och mjukt men ändå välputsat. För en full produktlista läs detta blogginlägg.

Get the rest of your makeup on and we’re done! Natural and soft but still very well-edited. For a full proct list read this blog post.

Viola, Killer Colours
 1. Emma writes

  Kan du bo i mitt badrum och sminka mig varje morgon, tack?

  Reply

 2. S. writes

  You’re such a beauty! *.*

  Reply

 3. Mai writes

  Thank you for this :) I just got a bronzer in the mail and I’ve been at a loss on how to wear it and use it with blush and highlighter!

  Reply

 4. Hanna writes

  Sv: Tack så mycket, pennan var verkligen kanonfin :D

  Reply

 5. cecilia dijkstra writes

  längtar tills reel sexy kommer ut på kicks så jag kan köpa lightscapade! :)

  Reply

 6. Constanze writes

  Great tutorial, thank you! :)
  The result and the look are beautiful.

  Reply

 7. Elin writes

  Kan inte du göra en tutorial av en sminkning med mycket fokus på ögonen i en grön nyans? Du kanske redan har gjort det och isåfall, kan du länka inlägget? Tacksam om du gör det, behöver det tills den 5:e Juni. Baltider!

  Kram :)

  Reply

 8. Raquel writes

  you reminded me soo much of liv tyler on these photos! lovely!

  Reply

 9. Lucia writes

  This is such a great tutorial…I could never figure out how to wear bronzer without making my blush look muddy. This worked like a charm. I will definitely use this technique every morning now!

  Love your blog, I get so much inspiration from your wonderful looks!

  Reply

 10. Valerie writes

  WHY. Just, WHY are you so pretty?

  Reply

 11. Maria writes

  Du se fantastisk ut:) otroligt vackra drag:)
  Jättebra tutorial men skulle gärna se vilka slags penslar du använde för de olika momenten:)

  Reply

 12. Ifrith writes

  Grym tutorial! Tack så mycket. Du är strålande vacker som alltid! :)

  Reply

 13. Ifrith writes

  Just ja. Om du har tid och lust, vilka borstar har du använt i respektive steg?

  Reply

 14. rebecca barbie writes

  Du är så sjukt vacker.

  Reply

 15. G.T writes

  hejsan, är det naturligt att du inte har mörka ringar under ögonen eller använder du något för det att få det så perfekt?

  Reply

 16. Verunka writes

  Nice post, definitely useful for me, as it cost me much to apply blusher and don’t look like a clown in the same time. Thanks! ;-)

  Reply

 17. Maren writes

  Tenkte jeg bare skulle si ifra, om du ikke visste det fra før, at inlegget ditt havnet på Buzzfeed :)

  http://www.buzzfeed.com/peggy/22-beauty-tutorials-for-dramatic-holiday-looks

  Reply

 18. Johanna writes

  Detta är den snyggaste och mest autentiska kindbens-tutorialen jag sett. Så otroligt naturligt och fräscht det ser ut. Dessa produkter ska införskaffas på en gång. Tack!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!