Urban Decay is no longer cruelty free

Det som bara inte får hända har hänt.

Cruelty free-jätten Urban Decay har nyss släppt info om att de ska expandera till den Kinesiska marknaden och därmed tillåta djurtester på sina produkter. De uttrycker sig fint om att jobba för att förändra den Kinesiska marknaden från insidan och – jag citererar:

“So, our brand does not test on animals, but the Chinese government might conduct a one-time test using our products.”

Jag tycker att detta låter som ett sätt att linda in girig pengahunger i fina ord för att beslutet inte ska låta lika illa som det faktiskt är. Kort sagt – de kommer låta minst en söt kanin gå under för deras sminkprodukter. Det betyder ett djurtest i skönhetssyfte, för att vi ska vara vackra. Sådant gör inte det Urban Decay jag känner. Punkt. Minns ni vad det står på deras förpackningar? “We don’t do animal testing. How could anyone?”. Precis.

 

Read Urban Decays full article here.

Sign this petition to show your opposition.

 

What we thought couldn’t happen has happened.

The cruelty free giant Urban Decay has just released info about them expanding onto the Chinese market and thereby allowing their products to be animal tested. They use nice words about working on changing the Chinese market from the inside and – I quote:

“So, our brand does not test on animals, but the Chinese government might conduct a one-time test using our products.”

According to my ears that’s just a way to wrap greed into a nice package so that their decision won’t sound as bad as it really is. Bottom line – they will let at least one cute bunny go under for their makeup products. That means one animal testing for the sake of beauty, for us to look good. The Urban Decay that I knew wouldn’t touch that thought with a stick. Period. Remember what their product packaging says? “We don’t do animal testing. How could anyone?”. Exactly.

Viola, Killer Colours
 1. Ifrith writes

  WAH! Men usch vad sorgligt… Det känns verkigen som att ta ett steg bakåt i tiden. Fy vad deppigt! :(

  …Å andra sidan bestämde jag mig precis just nu att jag verkligen INTE “behöver” varken Naked eller Naked 2 paletten. Det blir ett par nya Ray Bans istället. Kram och tack för världens bästa beauty-blogg!

  Reply

 2. Ylva / Euphoric Green writes

  Läste det igår hos Temptalia och tänkte på dig. Hur ställer du dig till detta? Kommer du fortsätta köpa UD-smink?

  Reply

 3. Bea writes

  Vilka sell-outs.
  Hejdå UD, det var kul så länge det varade, men nu tror jag inte att jag vill leka med dig längre.

  Reply

 4. sara writes

  Sorgligt. Åh jag önskar så jävla mycket att djurplågeri inte fanns. Mår så jävla dåligt över det… i skolan kollade vi på någon sån film där dom hade råttor de gjorde test på. Alla i klassen bara “Bara det är på råttor är det lugnt” Men för fan? Som om råttor lider mindre? För att de är _enligt andra_ mindre söta?! Blir så jävla förbannad.. själv har jag haft tamråttor och fick kämpa mot tårarna. Test på djur borde BARA få tillåtas om det är något sjukt sjukt viktigt läkemedel som tex mot canser och om det inte innehåller allt för mycket plågeri, men absolut INTE för att testa smink.. det är bara sjukt. Att vi människor låter oss göra det.. fyfan

  Reply

 5. Martina - Colourize Me writes

  FYFAN. Det är som att linda in en fläskfilé i sallad och kalla den vegetarisk. FY. /argtjej92

  Reply

 6. Isabel writes

  *shocked* What the hell!!!??? I just can’t believe it, what the hell were they thinking for taking that decision? In my opinion is so hypocrite!

  Reply

 7. marox79 writes

  They were preceded by MAC. I wonder if people will rave so openly about that brand from now on.
  Thanks for sharing!

  Reply

 8. Annika writes

  HERRE!!!! Detta gör mig mer än ledsen. De var mina absoluta favorit smink-märke, av den anledningen att de skrev den meningen på sina förpackningar.

  Reply

 9. Johanna writes

  Jag vägrar köpa produkter som har blivit testade på djur, så nu är det ännu ett skönhetsmärke som jag inte tänker köpa.

  Reply

 10. Lilly(@Lillygris) writes

  Tråkigt när företag säljer ut sig själv och sina värderingar!

  Reply

 11. Cecília Corrêa writes

  It seems to me that because of China we will have less and less options. It killed me when I heard that I could no longer buy MAC products and now Urban Decay is going on that sad road too. I would never EVER expect this from this brand. Isn’t that sad…

  Reply

 12. Veronica writes

  Men alltså, för i helvete. Nu blir jag fan riktigt jävla sur. Sket ju i Mac nu för att de började med skiten och var glad för att jag i alla fall har UD som jag kunde köpa fina ögonskuggor från, men nä. Sade till MUAN på Mac i stan, hon visste inget, och hon blev också skitsur. Bad henne ta reda på mer information och så. Så får se vad hon säger när jag träffar henne nästa gång.

  BAAAAAAAAAAJS.

  Reply

 13. Sanna writes

  Så jävla arg och besviken!
  Det är 2012 och detta pågår fortfarande!
  Så jävla sorgligt!

  Reply

 14. j writes

  Det är vidrigt vad folk gör för pengar..

  Reply

 15. emelie writes

  Vad händer med världen?

  Reply

 16. Emmi writes

  Blir väldigt besviken på Urban decay. Att Estee lauder och undermärken gick med på detta var väl inte jätteförvånande även om man blev besviken, men detta trodde jag verkligen inte. Har skrivit på.

  Reply

 17. Daniela writes

  I read the news this morning and was shocked! If they think people are going to buy the “oh yeah, we’re trying to change the way things work there and we can’t do that if we don’t sell our products in China” crap they’re mistaken. I mean, are you the Chinese government? I don’t think so, you’re a freakin’ makeup brand! Just say that you want to expand because the Chinese economy is strong and you want to make more money.
  I expected this from other companies, not UD.

  Reply

 18. Jessika writes

  Hej!
  Börjar med att säga tack för en fantastisk blogg! Du är väldigt inspirerande!
  Vad gäller djurtester så undrar jag om du verkligen känner till hur det fungerar? ALLA företag som påstår att deras produkter inte testar på djur smiter en aning från sanningen. Visst, de testar inte sina FÄRDIGA produkter på djur, men alla ingredienser i smink har någon gång blivit testade på djur. Kanske inte av just det företaget, men av något annat. Annars får produkterna inte användas till människor. Vet inte om du tycker det spelar roll, men tyvärr kommer vi inte ifrån att allt smink testats på djur någongång, eller åtminstone ingredienserna.

  Reply

 19. Kicki writes

  Skrev på listan. Urban Decay är inget märke jag har testat dock så hade jag planer på det eftersom de inte testade på djur. Ett mindre märke att handla från, det är så svårt att hitta tycker jag. Jag sörjer dessutom fortfarande förlusten av MAC!

  Reply

 20. Therese writes

  Men usch! Mitt favoritmärke dessutom! Nu tar de allt ett långt kliv bak.. Blir inte lika sugen att slösa mina pengar på dem längre.

  Reply

 21. Mandy writes

  I read about other brands that only test in China… like AVON.

  Reply

 22. Fröken Cocco Sohl writes

  Åh nej! Så himla typiskt :(

  Reply

 23. jessica writes

  har du någon bra lista på märkena som testar på djur?

  Reply

 24. Anna writes

  Var hittar man en bra och utförlig lista på vilka märken som testar på djur? Jag köper mycket Chanelsmink för att jag gillar dem och har läst tidigare att de inte djurtestar, vet du hur det ligger till med det?

  Reply

 25. Emelie writes

  Helvete också! Once again capitalism has won..

  Reply

 26. Annapanna writes

  Fyyyy, alltså fyyyyyyyy vad dåligt UD!

  Reply

 27. Sandra writes

  Faan va besviken jag blev nu då!

  Reply

 28. Chatrin writes

  MEN. VAD. FAN?

  Reply

 29. B writes

  They say might but it is law that EVERYTHING is tested. They’re just trying to make it sound better.

  Reply

 30. Laura writes

  Oh my god that’s terrible.. Can not believe they do this!

  Reply

 31. Kristin writes

  NEEEEJ!! Det är ju bland mina absoluta favoritmärken, nu blir jag faktiskt riktigt ledsen :’(

  Reply

 32. Martine writes

  Amenvafan!! Tycker det är riktigt jäkla fult av ett företag som har satt sig emot djurtestning att sedan gå och bryta mot sin egen “moraliska kod”, om man nu kan kalla det det. Besviken :(

  Reply

 33. Erika writes

  alltså åh!! Varför måste det ske djurförsök för? Vi har använt UD smink i flera år utan att det har testas på djur och det har funkat fint, så förstår inte varför de ska börja med det och att ens Kina kan ha det som lag, så fruktansvärt idiotiskt! Hoppas verkligan att många slutar handla UD-produkter nu så att de inser vilket misstag de gjort

  Reply

 34. Veronica writes

  Jag läste detta igår också och funderade ett tag på att skriva ett inlägg om det. Grejen är den att jag ogillar verkligen att UD ställer sig bakom detta. Vad som gör att jag helt tappar respekten för dem är att de försöker försvara det. Bättre vore det om de vore ärliga och sa att de helt enkelt vill expandera sin marknad för de kommer de ju att göra nu. Det är en pengafråga. Skulle de verkligen ha djurtestning som en hjärtefråga så skulle de avstå från den marknaden. Det är det som gör att jag helt tappar respekten för dem.

  Reply

 35. Stephanie writes

  This is the same issue with MAC and all other EL companies so in essence, if you continue to buy MAC products then you are also contributing to this animal testing in China.

  Reply

 36. Maria writes

  Usch, det känns jättetråkigt! Varför måste de också expandera till China precis som Mac och andra märken har gjort?. Hoppas att Too Faced inte följer efter.

  Reply

 37. Skatan writes

  @Anna (inlägg 24)

  PETAs lista här är en bra början, finns säkert andra också. Denna är ju “USA-inriktad” och utelämnar såklart företag som bara säljs i Europa och Norden…

  http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf

  Reply

 38. Ica writes

  Jag förstår inte varför alla märken är så himla obsessed med att släppas på den kinesiska marknaden, för kineser använder ändå bara sina egna himla skitmärken, och de kineser som har pengar använder, typ, Lancome. (Har inga referenser på det där, det är egna iakktagelser från när jag bodde där) Det kan ju inte vara så himla mycket profit i den marknaden!

  Reply

 39. Emelie writes

  Men neeeej, inte de också! Fan ta Kina.

  Reply

 40. Kela writes

  This is disgusting and horrible, but did you know about M.A.C’s news? They’re selling in China too. And you’re still buying and using their products. I’m a bit confused.

  I don’t want to offend you, it’s just my opinion.
  x

  Reply

  • Viola, Killer Colours writes to Kela

   Kela: I know, and I’m not buying MAC products since the info came out. I will keep using what I have from both brands because it would be harsh on the environment to throw it away and buy new stuff to replace it.

   Reply

 41. Erica writes

  När nyheten om MAC kom var jag inte förvånad, de har aldrig varit cruelty free.
  När nyheten om UD kom försvann all respekt jag haft för dem. Min korta lista över godkända märken blev ännu kortare. Aldrig trodde jag att UD skulle strykas från min lista. Så sjukt! Ett av de få företag som verkligen var cruelty free… Too Faced får fan inte följa efter nu!

  Jag har haft samma undran som Kela, men slänger in en extrafråga: tar du emot produktutskick från dem som du sen recenserar eller visar? No disrespect, bara nyfiken! :)

  Reply

 42. rebecca barbie writes

  Jävla skit, jag som verkligen älskar urban decay. men jag vill inte att något oskyldigt djur ska ha dött bara för jag vill se bra ut. fyfan :(

  Reply

 43. serendipity writes

  Viola, you can’t be serious. The preceding post is about a nail polish by o.p.i, part of COTY since 2010 which is known for animal testing, in the following post you are presenting a Victor and Rolf body lotion, which is part of L’oreál, also a non cruelty-free brand. Also you are using MAC products all the time. You’re reaching a lot of women with your blog and your choice of products inspires to buy the brands you are using so you’ve got a lot of power. if you’re really interested in cruelty-free make up, you should choose the brands you’re presenting more wisely. Otherwise it’s pure hypocrisy and this blog entry is worthless.

  Reply

 44. Belle writes

  But guys, UD won’t sell in China.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!