The big Miss Dior Chérie goof

Har ni hängt med i kaoset kring parfymen Miss Dior (Chérie) från Dior? Helt sjukt förvirrande är det, så jag tänkte stylta upp det åt er. Jag kan säkert till och med ha fel i något av detta, så låt mig veta om ni kan rätta till något. Vi tar det kronologisk ordning.

2005 - Dior släpper en damparfym vid namn Miss Dior Chérie skapad av parfymören Christine Nagel. Listan av doftnoter inkluderar bland annat saftigt söta smultron, salta popcorn, gräddkola och lite lagom smutsig patchouli som väger upp sötsakerna. En kaxigt vild tonårsdröm med stor karaktär. Namnet på doften är skrivet rakt på flaskan, se bild.

2008 – Dior ger parfymen en annan flaska, men doften är än så länge den samma.  Texten på flaskan är nu skriven på en vit bakgrund och rosetten är lite annorlunda, se bild.

2011 – Här sker en markant omformulering av parfymen. Flaskan ser ut som 2008-versionen. Parfymören denna gång är François Demachy, Diors nuvarande husparfymör. Nu sägs det att fröken Miss Dior Chérie växt upp och blivit kär, därmed förlorar hon uppenbarligen sin spännande sälta, det smutsiga i patchoulin och smultronen blir mer syntetiska. Istället blir hon en betydligt blommigare, fruktigare skapelse med mer syra. Inte helt olik Coco Mademoiselle från Chanel. Vad finns kvar av det vilda originalet? Inte mycket. Det är inte en dålig parfym egentligen, men en besvikelse.

2012 – Parfymen byter namn och förlorar därmed det sista av sin originalkaraktär. Miss Dior Chérie blir av med sitt Chérie, och kallas nu bara Miss Dior. Bild på flaskan här. Mystiken här ligger i att Miss Dior är en redan existerande doft skapad år 1947, och den heter nu istället Miss Dior Original. Förvirrande? Svar ja. Stela Natalie Portman blir här ansikte utåt för parfymen och på reklambilden sitter hon med en ros i näven. Det känns ju bara.. inte rätt. Fel person, fel blomma.

Slutsats? Parfymslakt. Kan du hitta en flaska 2005 (på Ebay exempelvis) så ska du köpa den direkt, det är en guldklimp som bara blir mer och mer svår att få tag på. Var bara försiktig med fakes. Kolla stämplar, texter etc. så allt ser riktigt ut.

 

Do you know about all the confusion around the perfume Miss Dior (Chérie) fron Dior? It’s insanely chaotic, so I thought I should explain it all. I may even be wrong about parts of this, but let me know if you can correct anything. Let’s do this chronologically.

2005 – Dior releases a womens perfume called Miss Dior Chérie which is created by the perfumer Christine Nagel. The list of notes includes for example sweet wild strawberries, salty popcorn, caramel and a slightly dirty patchouli which counteracts all those sweets. A cocky wild teenage dream which loads of character. The perfume name is written right onto the bottle, see the picture below.

2008 – Dior gives the perfume a different bottle, this far the scent is the same. The text is written on a white background and the bow is a bit different, see the picture.

2011 - Now there’s been an evident reformulation of the perfume. Tbe bottle looks like the 2008 version. The perfumer this time is François Demachy, the main perfumer for Dior right now. Now they say that Miss Dior Chérie has grown up and fallen in love, and because of that she obviously loses her exciting saltiness, the dirtyness of the patchouli and the wild strawberries got more synthetic. Instead she becomes more floral, fruitier and gets more acrid. Not too different from Coco Mademoiselle from Chanel What’s left of the wild original? Not much. It’s not a bad perufme, but it’s disappointing.

2012 – The perfume gets a new name and loses the last trace of it’s original character. Miss Dior Chérie loses it’s Chérie and is now called Miss Dior. Here’s a picture of the bottle. The strange thing is that Miss Dior is an already existing perfume created in 1947, which now changes name into Miss Dior Original. Confusing? Yup. Stiff Natalie Portman becomes the new face for the perfume and in the ad she sits with a rose in heir hand. That’s just.. wrong. Wrong person, wrong flower.

Conclusion? Perfume slaughter. If you can find a bottle from 2005 (on Ebay for example) you should buy it as quick as possible, it’s a piece of perfection that becomes rarer every day. Just be careful with fake bottles though. Check stamps, texts and such so that everything looks authentic.

 

Miss Dior Chérie 2005, Miss Dior Chérie 2011

Viola, Killer Colours
 1. Larissa writes

  This is very strange. The first time i prove miss dior cherie i was very different. now i own Miss Dior and i didn’t find the Cherie to buy. Ok :(

  Reply

 2. Helle writes

  I was also very confused about the perfume last time I was at the perfume store. I wondered about where the Miss Dior Cherie was. I could only find Miss Dior and the smell was not the same as the one I fell in love with.. sad! It was my best perfume.. I have only a little left from the original..
  But thank you for sharing :-)

  Reply

 3. Constanze writes

  I have the version from 2011 and I love the scent! ♥

  Reply

 4. Ra writes

  Hehe, I could never follow this myself.

  Reply

 5. Amanda writes

  Tack för det här! Det förklarar min förvirring när jag skulle köpa en ny flaska och var säker på att det var något fel på provexemplaret i butiken eftersom det var sån skillnad på doften. Trist!

  Reply

 6. Sanna writes

  Men shit vad förvirrande! Och irriterande!

  Reply

 7. Lulu writes

  Jag tänkte väl det! Jag hade nämligen en miniatyrparfym som jag fått i present 2005. Jag älskade doften, den var så jag. Sen när flaskan med vit etikett kom och jag skulle ta och köpa mig en stor flaska, märkte jag att den inte doftade lika gott. Efter det gav jag upp, jag trodde att min smak för doft hade ändrats.
  Man borde göra en gemensam protest ;) Saknar verkligen den doften från 2005, och det gick ju bra för den så man undrar ju vad deras agenda egentligen är. ;/

  Reply

  • Viola, Killer Colours writes to Lulu

   Lulu: Jag tror tyvärr att det i grund och botten handlar om att göra produktionen billigare/mer effektiv att producera, och så försöker man slänga ett gott ord på toppen så att doftförändringen ska låta avsiktlig och tolkas till det bättre.

   Reply

 8. Jennifer writes

  It’s ridiculous, if it ain’t broke, don’t fix it. I think I have the 2011 version but I’m not sure. I like mine though. I do dislike that they’ve altered the name though. They should bring back the original.

  Reply

 9. Daniela writes

  I remember the original version of this perfume! I loved it but sadly I never bought it :(

  Reply

 10. Skatan writes

  Någon som vet om det finns någon motsvarighet till orginaldoften? Eller i alla fall hyfsat nära…?

  Reply

 11. Susanne writes

  Nej är det sant!!!!!? En av mina favoritparfymer ju :( Så idiotiskt att ändra hela parfyminnehållet, kan de inte bara göra en ny version men ändå behålla cherie? Det är ju ändå en så pass populär doft så hur kan man svika konsumenterna på det sättet? morr…

  Reply

 12. Efwa writes

  Jag blev uppriktigt både arg och besviken! Jag hade ju precis upptäckt den här doften, min allra mesta favorit bland alla mina dofter. Att jag aldrig kommer att få tag i den igen gör att jag snålar så in i bängen med den jag har och samtidigt inte kan njuta riktigt eftersom den inte används så ofta som jag skulle vilja och när den används så kan jag bara tänka på att den snart är slut.

  Illa…….mycket illa!!

  Reply

 13. Liselott writes

  Efter att ha läst detta gick jag och tittade i skåpet här hemma. Hittade en mini flaska av orginalet från 2005. Kan bara berätta att jag blev väldigt lycklig!

  Reply

 14. L writes

  Är forfarande förbannad över att YSL ändrade Opium, jag menar..hur? Va? I dont even.. Nu är Chloe annorlunda också och det blir superdyr ebayjakt varje gång jag ska ha nya flaskor av båda. Min plånbok och min parfymsjäl gråter.

  …jag menar..ändra Opium?!! Varför?

  Reply

 15. Louise/Colourspot writes

  Nu tänker jag grina en skvätt. Hade en miniflaska av orginalet, och älskade den verkligen. Hade tänkt inhandla en stor flaska, eftersom den lilla är slut sedan evigheter (minst sagt). Buhuu!

  Reply

 16. Weibchn writes

  I had the old version (new design but old scent from 2008) and I absolutely loved it and therfor I didn’t want to spend too much of it and used it evry rarely. when my bottle got empty in 2011, I wanted to repurchase the fragrance, because of its original smell – but all I found was the new formula which was totally not satisfying for me and, as you say, smells much more “regular” and less exclusive than the original. it just got boring. I wasn’t able to find the original version but for very high prices which I am not willing to pay, but I absolutely hate Dior for this decision! I mean why didn’t they just leave the original version its way and published a new perfume under a new name instead? worst marketing ever -.-

  Reply

 17. Isabela (Fusels) writes

  I remember you tweeted you wanted the 2006 version and I asked you if there was any difference. Well, last week I found out the version I had was the “first” one (turned out that my mother got it as a gift when it was realeased but she didn’t like it much, a few year on, I mentioned in a conversation with her that I was thinking of buying MDC and she said she had it already and gave me the perfume).
  Long story short, my beloved perfume that I didn’t really realize that was rare is now used up. I went to Sephora this weekend to buy a new one and yes, the scent is absolutely nothing like the one I had and I hate the 2012 version (don’t know about the 2011 one). I’m not the kind of person to hate a fragrance – it’s just personal taste after all – but I can’t hide how much I am disappointed with this change.
  I can’t stop questioning why didn’t just they create a new fragrance instead of discontinuing such a lovely one.

  Reply

 18. sherdil writes

  Trodde inte det var sant när jag hittade en flaska av 2005 års modell på Åhléns i stan, och två små kartonger bakom den. Var dock 2008 års modell inuti kartongen, men har kontrollerat batch number (tydligen det enda sättet att vara Riktigt säker på vilket upplaga man får) och jämfört som tusan med “nya” MD i ena armvecket och min MDC i andra. Slutsats: orginaldoften är min, och under kan ske…

  Reply

 19. Janne writes

  nowaay! I was looking all over for that perfume on dutyfree… ah, that’s SO disappointing!

  Reply

 20. Natália Santiago writes

  Hii , I’m from Brazil , and i love the miss cherie 2005 , was so amazing … but i can’t understand why they change … ooo this new is so bad , smell shampoo , i miss my popcorn :(
  DIOR , I HATE YOU!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!