Natural eyeshadow 101 for fair skinned people

En bra naturlig palett ska i huvudsak vara något du kan lägga “osynliga” dagsmakeuper med, kunna sota lite extra för kvällen, och du ska även kunna fylla i ögonbrynen med den. För oss som är riktigt ljusa i hyn blir det lätt så att paletter man köper färdiga (exempelvis Naked-paletten) har en för mörk färgskala (och ofta är lite väl varma i tonen) för att bli ultimata för dagsbruk. Du får en hög sotningsfärger och de avsedda highlighternyanserna blir istället neutrala ögonlocksfärger så man måste plocka in en highlighter som inte hör till paletten. Detta fenomen är jag rätt så trött på.

På grund av detta tänkte jag idag ge er en snabbgenomgång av min syn på den ultimata neutrala skuggpaletten för blekisar. Textbomb!

 

A good natural palette is something that you should be able to create “invisible” daytime makeup looks with, smoke it out a bit extra for evening wear, and you should also be able to fill in your brows with it. For those of us who are very fair skinned the ready-made palettes you can buy (the Naked palette for example) has a colour scale that’s too dark (and often a tad too warm) to work perfectly for daywear. You get a bunch of smokey colours and the supposed highlighter shades are neutral eyelid shades so that you have to get a highlighter outside of the palette. I’m quite tired of this phenomenon.

Because of this I’m going to quickly go through my view on the perfect neutral eyeshadow palette for us pale people. Text bomb!

 

The shadows below are from some different brands, depotted and put together in a Unii-palette.

 

Först av allt, lägger ni märke till att det varken finns vitt eller svart i paletten? Vitt väljer jag bort framför vaniljvitt eftersom det ger ögat ett piggare och naturligare intryck. Kritvitt använder jag endast ihop med riktigt färgstarka ögonmakeuper. Svart väljer jag bort framför en mörkt grånad brun för att svart är en så ruskig kontrast mot ljus hy. Låt isåfall eyeliner och mascara stå för kolsvärtan, den mörkaste bruna skuggan räcker väl för skuggningen.

Om du tittar på helheten ser du att typ en skugga av varje djuphetsgrad och underton är vald. Det är för att du ska kunna blanda vilken brun färg du än kan tänka dig. Var inte rädd för att dutta penseln i både en, två och tre skuggor för att få till den perfekta färgen!

 

1: Mellan/mörk hasselnötsbrun med röd underton. En lite mörkare brun som är neutral/varm och drar lätt mot rött. Perfekt på många brunetters ögonbryn. Bra sotningsfärg som inte blir för mörk, även i globlinjen. Snygg som lätt eyeliner. MAC Mystery på bilden.

2: Mellantonad kolabrun med gul underton. Passande som ögonbrynsfärg på lite mörkare blondiner. Bra i globlinjen om du är neutral/varm i hyn, bra att vardagssota med. MAC Coquette på bilden.

3: Mellantonad brun med grålila underton. Mycket vettig ögonbrynsfärg för svarthåriga. Går att ersätta svart eyeliner med för ett lite mjukare intryck. Blanda med 1, 2, 4, 5, 6, 7 för att mörka ner dem. Inglot 376 på bilden.

4: Ljus brun med grålila underton. Bra ögonbrynsfärg på många asiater. Fin i globlinjen kombinerad med en dutt av något varmare. Blanda med 1, 2, 5, 6, 7 för att göra dem kallare utan att mörka ner. MAC Copperplate på bilden.

5: Mellantonad skimrig mullvadsbrun. Applicera över hela ögonlocket för en mjuk sotning, eller att applicera tunt över matta bruna skuggor för att ge dem lite glöd. Makeup Geek Moondust på bilden.

6: Mellantonad brun med orange underton. Bra ögonbrynsfärg på folk med lite mörkare rött (naturligt rött, inte tomatrött) hår. Bra i globlinjen på varm hy. Blanda med 1, 2, 3, 4, 5, 7 för att göra dem varmare. Inglot 357 på bilden.

7: Ljus kolabrun. Ljusare variant av nr 2. Bra på blonda ögonbryn. Ofelbar sotningsfärg för vardagsbruk, blir lite kallare med en dutt av nr 4 i borsten och passar då perfekt på vintern. MAC Omega på bilden.

8: Medeldjup smutsig saffransgul. Fungerar gissningsvis som brynfärg på vissa gulröda hår. Denna har jag för att blanda och göra 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 varmare åt det gula hållet. MAC Outré på bilden.

9: Mörk skimrig vinröd med brun underton. Fantastisk på blå och gröna ögon. Bra i globlinjen eller som sotningsfärg med andra varma bruna nyanser. MAC Sketch på bilden. (Hade egentligen tänkt fota Makeup Geek Burlesque, båda fungerar.)

10: Guldskimrig vaniljvit. Highlighter för inre ögonvrån som får ögat att se piggt ut. Även bra under ögonbrynet om man bär förhållandevis matt på ögonlocket. Makeup Academy Pearl Eyeshadow 1 på bilden.

11: Matt hudfärg. För att lätt tona ut hårda kanter i andra skuggor eller att bara lägga över hela ögonlocket som jämn grund. Bra att blanda med 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 för att göra dem ljusare. Pierre René 56 på bilden.

12: Matt vaniljvit. Highlighter för brynbenet om du bär mycket skimmer på ögonlocket. Bra grund över hela ögonlocket för pinupiga skuggningar. Illamasqua Stealth på bilden.

 

 

First of all, did you notice that there are no black or white in the palette? I prefer light vanilla shades instead of white because it brightens the eye and gives it a more natural look. I only use stark whites as a complement to super bright eye looks. I prefer dark grey toned brown instead of black because black creates such an intense contrast against fair skin. Let the eyeliner and mascara be your pitch blacks, the darkest brown shadow is enough for the eyeshadows.

If you look at the palette as a whole you can see that one shadow of each colour depth and undertone is chosen. That’s because you should be able to mix any brown colour you can imagine. Don’t be afraid to dip your brush into one, two or even three shadows to get the perfect colour!

 

1: Medium/dark hazelnut brown with a red undertone. A slightly darker neutral/warm with a hint of red. Perfect on many brunettes eyebrows. Good smokey colour that doesn’t become too dark, also good in the crease. Nice as a light liner. MAC Mystery in the picture.

2: Medium toned toffee brown with a yellow undertone. Nice eyebrow colour on darker blondes. Works well in the crease if you’re neutral/warm toned, great for everyday smokey eyes. MAC Coquette in the picture.

3. Medium toned brown with a greyish purple undertone. Very good brow colour for black hair. You can exchange your black eyeliner with this one for a slightly softer look. Mix with 1, 2, 4, 5, 6, 7 to make them darker. Inglot 376 in the picture.

4: Light brown with a greyish purple undertone. Good eyebrow colour on many asians. Also a good crease colour combined with a dab of something warmer. Mix with 1, 2, 5, 6, 7 to make them cooler without darkening them. MAC Copperplate in the picture.

5: Medium toned shimmery taupe. Apply all over the lid as it is for a soft smokey eye, or apply it as a thin wash over other matte browns to give them some glow. Makeup Geek Moondust in the picture.

6: Medium toned brown with an orange undertone. Good brow colour for people with darker red (natural red, not tomato red) hair. Good crease colour on warm skin. Mix with 1, 2, 3, 4, 5, 7 to make them warmer. Ingot 357 in the picture.

7: Light toffee brown. Lighter version of nr 2. Perfect for blonde brows. Also perfect for everyday smokey eyes, gets a tad cooler with a dab of nr 4 in the brush, that makes it suit perfectly in winter. MAC Omega in the picture.

8: Medium toned dirty saffron yellow. Probably works as a brow colour on some yellowish red hairs. I have this one to mix and make 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 warmer towards yellow. MAC Outré in the picture.

9: Dark shimmery burgundy with a brown undertone. Fantastic on blue and green eyes. Good crease colour or as a smokey shadow with other warm brown colours. MAC Sketch in the picture (Thought it was Makeup Geek Burlesque, but both work.)

10: Vanilla white with golden shimmer. Brightening highlighter for the inner corner of the eye. Also works under the brow if you’re wearing quite matte makeup on the lid. Makeup Academy Pearl Eyeshadow 1 in the picture.

11. Matte skin tone. To help blend out harsh edges in other colours or just as an even base all over the lid. Mix with 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 to make them lighter. Pierre René 56 in the picture.

12. Matte vanilla white. Highlighter for the brow bone if you’re wearing lots of shimmer on the lid. Nice base all over the lid for pinup styled eye looks. Illamasqua Stealth in the picture.

Viola, Killer Colours
 1. Carla writes

  You forgot numer 9 in the English version!

  Reply

 2. shelynx writes

  Thank you for this great compilation! My skin is very fair – it’s difficult enough to find an appropriate foundation but the use of colour … blush, eyeshadow, lipstick is somehow a supreme discipline.
  and after I had changed hair colour there were additional effects: suddenly after turning copper red I could were much more than with the light ash blond before.

  I really enjoyed to see what eyeshadows you’re reaching for when doing a natural eye. MAC Omega has been one of my favorites so far. It’s a pity though that Inglot isn’t sold here in Germany. The Inglot 357 would be perfect for my eyebrows which are way too light now that I am a redhead.

  MAC Dazzelight (more yellowish) or Shroom (cool nuance) are good highlighters, too.

  Tack så mycket!

  Reply

 3. Alice writes

  number 9 misses in the english version!
  Me too prefer using a vanilla colour instead of white :)

  Reply

 4. LindaM writes

  Gud vilket bra inlagg! Detta har hjalpt mig valja lite farger. Har mest hittat inspiration med lappstift och div puder o rouge pa din blogg (har sakert kopt runt 20 produkter du visat) men nu ar jag super laddad med att forsoka mig pa en bra brun sotning. Kul eftersom vi har lika hudton med :)

  Sen undrar jag om du kommer gora klart ’10 produkter’ listan med dina favoriter? jag har kikat men inte sett att den e klar, men jag kanske missat det?

  Ha det bra! Och TACK

  Reply

 5. Caroline writes

  Satan. Otroligt användbara tips, tack

  Reply

 6. Amelia T writes

  Thank you so much for putting this together. Very helpful and I now have quite a few lemmings. lol

  Reply

 7. Ifrith writes

  Sååå bra! Tack! :)

  Reply

 8. tova writes

  Åh perfekt tack!

  Reply

 9. Veronica writes

  Suveränt! Måste nog skaffa en sån där unii-palett så jag ska skapa en egen palett av lösa skuggor.

  Reply

 10. Sofie writes

  Jag bara undrar vad är det för skillnad när man pratar om mascara och pratar om – Volym, -Fyllighet och -förlängande. Mina vänner har nämligen en stor förmåga att säga att fyllighet och volym är helt olika produkter.
  I mitt huvud så borde ju volym och fyllighet vara samma sak?

  Reply

 11. Emelie writes

  Nu när du skriver om detta, så tänkte jag passa på och fråga: Jag letar efter en palett med natural/neutrala ögonskuggor, och jag har neutral hudton (och paletten ska vara vegansk & icke-djurtestad) vilken skulle du rekommendera mig? helst ska skuggorna ha en matt och/eller satinfinish. Så svårt att hitta rätt i denna djungel av make-up måste jag säga.

  Reply

 12. tova writes

  varifrån köpte du inglot ögonskuggorna?

  Reply

 13. Carola writes

  Missade att läsa ordet fair i rubriken. Blev lite lätt förvirrad då :D.

  Bra tips!! :D

  Reply

 14. Jen writes

  Thanks for this helpful list! I’m fair as well and am always looking to expand on my collection of wearable neutrals. You’ve featured some great ones here :)

  Reply

 15. Daphne writes

  This is perfect! Thanks for sharing! :) I’m especially really interested in Inglot atm, so I will probably save some money for a few eyeshadows. <3

  Reply

 16. Perilously Pale writes

  Great post! I use several of these shades regularly! I’ll have to check into the ones I don’t own yet. Thanks!

  Reply

 17. Packing palettes for travel - Killer Colours | Rodeo Magazine writes

  [...] like to pack two palettes, one neutral and one colourful/smokey. You might be able to tell what shade range I’m into right [...]

  Reply

 18. Ljubezen in pozornost #2 : Povejmo.si writes

  [...] Killer Colours: Uporaben vodič po nevtralnih odtenkih senčil za svetlopolte. [...]

  Reply

 19. 50 shades of nude | writes

  [...] i hålen och jag söker därför en värdig ersättare. Har varit inne på att klippa och klistra som Viola gjort men skulle bara lägga orimliga mängder tid och perfektionism på ett sådant projekt, och [...]

  Reply

 20. Der blasse Schimmer | Makeup Geek: Eyeshadow Pans writes

  [...] dunklere blonde Augenbrauenprodukte irgendwie fehl am Platz. Und als ich sah, dass Killer Colours hier in einem Artikel über natürliche Lidschatten für Hellhäutige den Inglot 357 Lidschatten für [...]

  Reply

 21. Stuff that I have in my panic kit - Killer Colours | Rodeo Magazine writes

  [...] Black) – En mattsvart ögonskugga (Sugarpill Bulletproof) – En skuggpalett med neutrala nyanser (se palett + innehåll här) – En skuggpalett med färgglada nyanser (ser ut såhär för i höst) – En fransböjare (Shiseido) [...]

  Reply

 22. Amanda writes

  Jag har en fråga om paletten, vet du om man får betala tull om man beställer? Funderar på att beställa en nämligen, tycker dom verkar vara väldigt bra!

  Reply

 23. nathalie writes

  vad tror du om den här: http://www.beautybay.com/cosmetics/louiseyoung/essentialeyepalette1ly501/ ? Är väldigt ljus i hyn och skulle behöva en ny neutral palett som jag bl. a kan använda till brynen :) kram!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!