Läkemedelsverket läkemedelsklassar bryn- och fransserum

Det har varit en del blåsväder kring tillväxtökande serum för fransar och bryn på sistone, så jag tänkte posta pressmeddelandena från Läkemedelsverket som tagit beslutet samt Cosmetika i Skandinavien som producerar produkterna.

Detta blir även en minikurs i källkritik. Visst klingar de båda pressmeddelandena lite olika? I det ena låter serumen som råttgift och i det andra låter de olyckligt utsatta. Varför är det så? Jo, det handlar förstås om avsändaren och dess synvinkel. Ena parten vill informera om en ingrediens de anser är farlig och den andra parten vill försvara sin produkt och behålla kunder. Därför ska man alltid vara kritisk när man läser uttalanden om sådana här saker – vem har egentligen skrivit det du läser, och av vilken anledning?

Nåja, till pressmeddelandena!

 

Läkemedelsverket säger:

Läkemedelsverket har granskat flera produkter som ska stimulera ögonfranstillväxt och som säljs som kosmetiska produkter på den svenska marknaden. Flera av produkterna innehåller prostaglandinanaloger och de har därför klassificerats som läkemedel enligt läkemedelslagen. Prostaglandinanaloger är en grupp hormonliknande ämnen som används i flera ögonläkemedel och kan orsaka biverkningar som klåda, ögonirritation och rodnad samt förändringar av ögonfärgen.

Produkter som påverkar eller säger sig påverka tillväxten av ögonfransar och ögonbryn finns att köpa på den svenska marknaden (de kallas ibland ”ögonfransnäring” eller ”ögonfransserum”). En del av produkterna innehåller så kallade prostaglandinanaloger, ämnen som verkar som de hormonliknande prostaglandiner som produceras i kroppens vävnader. Prostaglandinanaloger används i flera ögonläkemedel för att sänka ögontrycket vid grön starr. Vanliga biverkningar som har rapporterats för dessa ögonläkemedel är klåda, ögonirritation, rodnad av ögonvitan, ögonsmärta, förändring av ögon- och ögonlocksfärg (i det första fallet ökad pigmentering i regnbågshinnan).

Läkemedelsverket bedömer att det finns en risk att produkter för tillväxt av ögonfransar och ögonbryn, som inte är godkända som läkemedel, kan orsaka biverkningar om de innehåller prostaglandinanaloger, och avråder därför konsumenter från att använda produkterna.

Exempel på prostaglandinanaloger som kan förekomma i produkterna är isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide.

Förutom prostaglandinanaloger anges t.ex. peptider och växtextrakt som ämnen som stimulerar hårtillväxt. Det är oklart om dessa ämnen kan ge biverkningar.

Vid misstanke om att man fått biverkningar av denna typ av produkter bör man kontakta sjukvården samt skicka in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket. Detta kan göras av både patient och sjukvårdspersonal.

Läkemedelsverket klassificerar inte produkter som påverkar tillväxt av ögonfransar/-bryn som kosmetika och produkterna kan på grund av innehållsämnen klassificeras som läkemedel. För produkter som inte klassificeras som läkemedel eller kosmetika gäller att de måste uppfylla produktsäkerhetslagen, för vilken Konsumentverket är ansvarig tillsynsmyndighet.

 

Cosmetika i Skandinavien:

Läkemedelsverket fattade i går beslut att avregistrera NeuLash och neuveauBrow som kosmetiska produkter. En ingrediens i dem anses behöva klassas som läkemedel. Beslutet betyder att Cosmetika i Skandinavien, som importerar produkterna till Sverige, byter ut dem mot vidareutvecklade varianter med samma namn från och med den 9 november. Inga krav på  indragning eller återkallelse av de nuvarande produkterna finns från myndigheterna. Den ingrediens som Läkemedelsverket anser ska klassas som läkemedel heter Isopropyl Cloprostenate (IC).

Det är ett mycket märkligt beslut från Läkemedelsverket. IC finns i  EU:s databas med  information om kosmetiska substanser och ingredienser, säger Robert Milojevic, VD för Cosmetika i Skandinavien. IC är ett bindemedel och används i mycket små mängder. Det är testat och godkänt för kosmetika inom EU. Tillverkaren av NeuLash och neuveauBrow, Lifetech, väljer nu att på den svenska marknaden ersätta detta bindemedel med myristoyl pentapeptid 17, även det ett EU-godkänt ämne för kosmetika. Detta ämne används redan i Kanada och Australien.

Det är viktigt att veta att bindemedlet vi använder i dag inte är farligt, det är bara klassificeringen de ändrar. Eftersom vi kan ersätta ämnet med ett annat likvärdigt gör vi nu det, det är det enklaste och snabbaste sättet att se till att alla kunder får de produkter de efterfrågar, säger Robert Milojevic. De vidareutvecklade produkterna kommer att finnas på den svenska marknaden om ett par veckor.

Vi tycker naturligtvis att det är synd att Läkemedelsverket gör så här, jag kan förstå att människor undrar över att klassificeringen ändras. Det är viktigt att få säga att produkten är säker, detta handlar om hur olika ämnen registreras.

 

Viola, Killer Colours
 1. Alice writes

  Vet du om detta endast gäller Neulas/brow? Blir orolig och vill slänga iväg min Revitalash nu…

  Reply

  • Viola, Killer Colours writes to Alice

   Alice: Jag har ingen koll tyvärr, men kolla upp ingredienserna och se om den innehåller det som nämns i pressmeddelandet.

   Reply

 2. Anna writes

  Oh snap… Det där känns inte kul.

  Jag har använt NeuLash nästan varje dag i snart ett år. Har funderat flera gånger på vad det egentligen innehåller, men har inte riktigt hittat bra information om det, så det här känns ju jobbigt måste jag säga.

  Dock fungerar det otroligt bra, men aldrig att det är värt risken.

  Reply

 3. Alice writes

  Tusan också. Hejdå Revitalash!

  Reply

 4. Jenny writes

  ännu en anledning varför man ska vara glad för det man redan har! folk är aldrig nöjda.

  Reply

 5. margareta writes

  Innan jag påbörjade behandling med fransserum var jag noga med att kolla upp den aktiva ingrediensen. Alla läkemedel har biverkningar – jag drabbades inte av någon biverkan gällande Neulash.

  Reagerade dock DÅ över att det jag trodde redan var läkemedelsklassad substans användes i kosmetika. Först nu reagerar läkemedelsverket så nu gäller det att hinna beställa innan lagret töms och försäljningsstoppet träder i kraft.

  Reply

 6. elle writes

  Ja. alltså för mig är det från första början en helt logisk tanke att någon “näring” gjort på något konstgjort framställt inte är speciellt bra att ha på något av dina organ bara för att få ögonfransarna att växa. Okej man kanske inte får någon reaktion precis nu. Men om 10 år? 20 år hur ser en kemikalie behandlad ögonfransrad ut då? Då kan man ju stå där och vifta med sina lååånga fransar. Usch. Konsumenter som bara går på allt som står på framsidan av förpackningen är något av det värsta jag vet.
  TÄNK. Är det logiskt att någon kemikalie sörja skulle på ett bra och nyttigt sätt få dina ögonfransar att bli längre och är det värt (om så 1 % chans) konsekvenserna?

  Reply

 7. elle writes

  Och till er som undrar om det gäller just era produkter. Vänd på förpackningen är ett tips. Läs innehållet, googla det och förfäras vad det är som är innehållet i mycket av det vi dagligen kletar i våra ansikten.!

  Reply

 8. Skatan writes

  Intressant det här… det är ju nämnligen så att det är prostaglandinsnalogerna som gör att dessa “serum” fungerar. Det är just den ingredienserna som utgör skillnaden mellan de dyra “bra” produkterna som verkligen fungerar och de billiga som inte gör någon större skillnad. Att de “välfungerande serumen” innehåller just prostaglandinanaloger är ingen nyhet. Det var faktiskt upptäckten av att personer som behandlades för grön starr fick ovanligt länga och välväxta ögonfransar som startade alltihop… och man kom på att man kunde göra skönhetsmedel och big money på något som var väl beprövat och lätt att framställa…
  Att läkemedelsverket är helt på efterkälken och först nu vill läkemedelsklassa dessa preparat är kanske värt att höja på ögonbrynen för men knappast förvånande. Jag är insatt i farmakologin, jag kommer lugnt fortsätta med mitt serum så länge jag kan få tag på det och inte upplever några biverkningar. Det är inte något särskillt farligt preparat så länge man inte upplever några besvär kan man vara lugn. Men det ÄR ett läkemedel snarare än ett mirakelmedel…

  Reply

 9. isabelle writes

  elle, håller helt med dig! har tänkt så från första början, känns bara som en sån onödig risk att ta att hålla på och bråka så nära ögonen och allt känsligt som finns där.

  Reply

 10. lina writes

  Men RevitaLash innehåller väl inte prostaglandinanaloger??

  Reply

 11. Skatan writes

  @ lina: jovisst gör den det

  Reply

 12. Emmet writes

  Ni måste ha missat att ingen vettig människa bryr sig om längden på era ögonfransar… Och om ni säger att ni gör det för er själva, inte fan hade ni stått och duttat kemikalier på era ögonfransar om ni var ensamma på jorden.

  Reply

 13. Sanna writes

  Haha, håller med Emmet :P

  Reply

 14. Sveta writes

  Ögonfransar är oftast lagom längd i proportion till ögats storlek, även om ägaren inte tycker det.
  Förlåt att jag skriver det, men när personer med små ögon använder fransserum göms ögat bara i fransarna och liknar snarare ett bajshål.
  Många hundar och asiater har korta ögonfransar och de är ändå jättesöta. (Alltså, hundar och asiater har inget med varandra att göra utan är menade som fristående exempel på att korta fransar inte alltid är fel).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Killer Colours

Contact me:
killercolours@gmail.com

Blog info:
Glossy claws, purrty lips, serious eyebrows and a passion for critical thinking. Beauty blogger from Gothenburg, Sweden.

My name is Viola Holmgren and I've been representing Swedish beauty bloggerism (yes. we're a cult) since 2008. I focus on cruelty free beauty and I love the feeling of finding cool products that have gone under the radar.

Makeup doesn't have rules. The only person who decides what's right or wrong and if you're wearing it or not is you, and that's where my job as a blogger comes in handy. Use my experience as a guide or an inspiration towards finding your own way.

And just to clarify, all reviews and opinions are my own, there is no evil baby demon on my left shoulder who is bribing, forcing or possessing me to write. Reviews are best written in honesty!