Intervju: Nathalie och Chloé Schuterman

Foto privat

Jag ringer upp butiksägaren Nathalie Schuterman för att fråga hur hon och hennes 11-åriga dotter Chloé ser på uppmärksamheten kring deras medverkan i Förkväll, där Chloé pratar om sitt enorma modeintresse och hur hon andas fashion.

VARFÖR VILLE DU MEDVERKA I FÖRKVÄLL TILLSAMMANS MED DIN DOTTER CHLOÉ?
– Vi medverkade för att ämnet var fashion. Chloé tycker att det är jätteroligt och det är ett ämne som vi båda brinner för. Jag tackar nej till alla mediesammanhang som inte har med mode att göra.

– Jag hade sagt till innan att de inte fick vinkla inslaget på pengar eller att vara bortskämd, och jag hade fått läsa manuset innan. Jag visste att det skulle komma upp en fråga om Balenciagaväskan, men tyckte att det var väl inte hela världen.

VARFÖR TROR DU ATT FOLK BLEV UPPRÖRDA AV KLIPPET?
– Det är ovanligt med en sådan här situation i Sverige. Jag har ensamrätt på Lanvin, Balenciaga, Prada osv i min butik och det är inte så många i världen som är kunder hos de här märkena. Så självklart är det speciellt att vara barn till mig. Chloé skulle inte vara så intresserad om hon inte vuxit upp med fashion.

DU TYCKER ALLTSÅ ATT DET ÄR NÅGOT TYPISKT SVENSKT ATT REAGERA PÅ ATT CHLOÉ HAR EN BALENCIAGAVÄSKA?
– Ja det tycker jag. Det klart att jag förstår att folk reagerar, det är inte första gången. Sverige är väldigt ”low key”, och faktum är att jag tycker om den egenskapen på ett sätt, jag är verkligen inte den som gillar att visa upp mig själv eller det jag har.

SER DU SJÄLV NÅGOT PROBLEMATISKT MED ATT FÖRSE DIN DOTTER MED EXKLUSIVA OCH DYRA SAKER?
– Nej, för att hon vet om att de inte kommer gratis. Jag är framförallt entreprenör, vid middagsbordet handlar diskussionen mycket om inköp och drift av verksamheten. När man är butiksinnehavare lever man varje dag med en kassa – jag är ingen Hollywoodfru. Jag ringer till butiken och frågar om dagskassan varje dag om jag inte är där själv. Och allt det här ser Chloé. Hon är uppvuxen med de här värderingarna och vet att intelligens går före skönhet.

– Jag kommer också från en entreprenörsfamilj och för mig är det viktigt att Chloé inte är bortskämd. Att vara bortskämd är att inte kunna ta ett nej, och säger jag nej så gnäller Chloé aldrig. Det är en förutsättning för att hon ska kunna följa med mig om dagarna.

HUR VIKTIG TROR DU PRISLAPPEN PÅ DEN DÄR BALENCIAGAVÄSKAN ÄR I DEN HÄR FRÅGAN?
– Svenskar blandar ofta ihop mode med pengar, vilket jag tycker är synd. Det har blivit bättre de senaste fem åren, men mode värderas inte här som det gör internationellt. Det ses inte som en hobby eller en egen kulturform.

– Jag och Chloé förknippar inte mode med pengar, så vi ser det inte som problematiskt. Vi går ofta på high street-rundor och gräver som gamar för att försöka hitta det bästa. Jag tyckte att jag fick fram det i TV4-klippet väldigt tydligt – Chloé är bagarens barn och det är inte säkert att hon hade fått en Balenciagaväska om jag inte haft en butik, åkt på inköp och fått rabatt.

BRYR DU DIG OM KRITIKEN?
– Absolut inte, det har jag aldrig gjort, och det här är inte första gången den kommer. Det klart att folk tycker massa saker om mig och Chloé, men hon skulle inte vara med på tv om hon inte var medievan.

MEN HON ÄR JU 11 ÅR!
– Men folk har skrivit om henne sedan hon var sex år. Någon skrev en gång att ”där satt lilla Chloé och spillde på klänningen”. Då var hon jätteledsen och vi pratade om det redan då, och jag påpekade att den som skrev var elak, outbildad och framförallt inte kände henne.

– Att lära sig att inte bry sig om vad andra säger är en del av hennes uppfostran. Mitt mål är att göra henne till en stark tjej. Mardrömmen för alla mammor är att deras döttrar ska träffa en kille som är elak och gör henne ledsen eller till och med slår henne. Hon ska inte under några omständigheter ta skit, men hon måste vara medveten om att det finns elaka och avundsjuka människor. Man kan inte bry sig om vad folk tycker – bara de närmsta.

JAG VET INTE OM JAG SJÄLV HADE VARIT REDO ATT HANTERA UPPMÄRKSAMHETEN. MEN DU TROR ATT HON ÄR MOGEN NOG?
– Det är inte så att vi letar upp den negativa kritiken. Chloé lever sitt liv i skolan, alldeles nyss ringde hon och var glad för att de hade blivit indelade i nya klasser. Så vi har inte direkt någon djupdykning i kritiken, den finns inte för oss. Folk skriver dåliga saker, punkt. Sen fortsätter vi våra vanliga liv med sång, dans, läxor och lek.

HUR SER DU PÅ DIN DOTTERS MODEINTRESSE?
– Jag ser det som något jättepositivt. Det är ett gemensamt intresse för oss. Jag är extremt passionerad och lever med mode varje dag – jag blir överlycklig när en kollektion är bra och jätteledsen om den är dålig. Och Chloé är ju med hela vägen. Hon är inkluderad och har koll på läget.

– Chloés syn på mode är så rent, så ”pure”. Jag brukar alltid säga till vår inköpare Jennie Palm att vara open minded – det viktigaste när man kommer in i ett showroom är att ha ett öppet sinne. Att glömma allt det man tyckte innan och se kollektioner med nya ögon. För min barnbutik är Chloés syn på mode jättebra. Vi brukar skoja om att ringa ”head office” när vi köper in, och syftar på att ringa Chloé och be om råd.

TROR DU ATT CHLOÉ KOMMER ATT JOBBA MED MODE I FRAMTIDEN?
– Jag tror att hon kan komma att jobba med mode, men jag vill att hon ska göra sin egen grej och utvecklas på egen hand. Jag vill inte att hon ska jobba i butiken.

CHLOÉ NÄMNDE ATT EN BLOGG VAR PÅ GÅNG I INSLAGET I FÖRKVÄLL. BERÄTTA.
– Hon vill ju men ärligt talat så funderar jag på när jag tycker att det är ok att starta en blogg, där just den där kritiken är oundviklig. Nu fyller hon 12 år och jag har inte bestämt mig för om det är ok vid 12 år eller 13 år. Jag försöker förbereda Chloé för den obefogade kritiken som hon kommer att möta.

– En blogg blir det säkert, eller någonting annat. Men då ska det vara på ett sött sätt – en flicka måste få vara en flicka. Det får aldrig bli fokus på för mycket smink och fjortisbeteende. Chloé är en modetjej och många som uttalar sig negativt har inte ens sett sina egna barn på Facebook.

HUR SKULLE DU SAMMANFATTA FÖRKVÄLLS-ERFARENHETEN?
– Det var en rolig grej för oss. Chloé var barnslig och pigg och glad och naturlig, sa det hon ville med tänderna som sticker ut huller om buller och var precis så gullig som hon alltid är. Det hade varit konstigare om hon stod där stylad och sminkad och lillgammal.

Foto privat

Jag pratar en kort stund med Chloé, som är i full fart med att locka sitt hår inför morgondagens talangtävling i skolan. Hon ska sjunga ”I love rock and roll” och har lånat mammas läderleggings, en tröja från storebror och en hatt från pappa dagen till ära.

VAD HAR DINA KOMPISAR I SKOLAN SAGT OM ATT DU VAR MED PÅ TV IGÅR?
– Jag har inte fått någon större uppvaktning, mina bästisar tyckte att det var jätteroligt. Men ingen okänd har kommit fram eller så.

VAR DU NERVÖS INFÖR TV-INSPELNINGEN?
– Ja! Jag fick inte fram ett ord och sa en massa grammatiska fel. Men det var bara kul!

HUR KÄNNS DET ATT FÅ UPPMÄRKSAMHET FÖR DITT KLÄDINTRESSE?
– Jag har inte fått så mycket uppmärksamhet, men jag tycker att det är roligt när mammas väninnor påpekar att jag är fin.

VAD VILL DU BLI NÄR DU BLIR STOR?
– Min dröm är att bli moderedaktör som Anna Wintour. Hon är inte en idol direkt, men jag gillar själva yrket, att resa runt och kolla och skriva om modevisningar.

TÄNKER DU IBLAND PÅ OM DINA KLÄDER ÄR DYRARE ÄN DINA KOMPISARS?
– Nej, jag och mina bästisar brukar handla i mammas affär och vi har ganska lika stilar. Fast jag har väl ibland lite mer vågade modekläder än folk i skolan.

KAN DU BESKRIVA DIN STIL?
– Mamma brukar alltid säga att en riktig fashionista klär i varje trend. Jag har nog ingen speciell stil utan går från rockig till söt till cool, det ändras hela tiden. Jag har jordnära färger men ibland lite chockrosa också.

FINNS DET NÅGOT SOM ÄR TRÅKIGT MED MODE?
– Nej allt är roligt med mode, jag andas fashion!

Lisa
 1. Våren på Rodeo - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] NATHALIE OCH CHLOÉ SCHUTERMAN Jag intervjuar Nathalie och Chloé efter deras medverkan på teve, där 11-åriga Chloé visar upp sin [...]

 2. ingen writes

  v kqefhtu1

 3. M writes

  Nathalie, du säger att: Jag har ensamrätt på Lanvin, Balenciaga, Prada osv i min butik och det är inte så många i världen som är kunder hos de här märkena. Så självklart är det speciellt att vara barn till mig.” Inte för att det svaret hade något som helst med frågan att göra, men sen säger du att du inte är intresserad av pengar och att det inte finns ett sammanhang mellan mode och pengar. Att varken du eller din dotter sammankopplar det. Men du kan inte ens i tv eller intervju låta bli att skryta om vad du har och hur bra du har det. Du har säkert ett väldigt ytligt äktenskap. Om du hade varit född i detta sammanhang av glamour och inte ansett dig bättre pga vad du har och äger, hade du vetat att det är inte så man talar om pengar och uppför sig för att gå hem hos folk. Eftersom du upprepade gånger framhäver ditt förakt mot svenskarna och våra “fördomar” mot mode och kläder, kanske du borde flytta din lilla butik och olyckliga kärlekslösa familj till ett land där det uppskattas. Om det inte vore för att du drev butiken och hade så pass stor rabatt på dina varor skulle du och din dotter inte vara där ni är idag. Kom ihåg det och sluta skryt, det går inte hem.

  Jag har handlat flertalet gånger hos dig och älskar varorna du återsäljer, men när jag hör och ser dig nu i TV och vad du gör för pengarna och hur du är som person kommer jag definitivt aldrig sätta min fot hos dig igen. Hos någon som ser ner på sina kunder och värdesätter så materialistiska opch i botten oväsentlga saker i livet.
  Din dotter verkar vara otroligt ouppfostrad så som hon skryter och får allt att kretsa runt henne -uppfostra henne och skärp dig. Om du tog åt dig aningen mer av vad folk sa och tänker istället för att sitta på din piedistal och bara göra som du vill, skulle du förmodligen inte vara så avskydd och högfärdig som du framstår.

  PS. Hur understår du dig att indirekt påstå att outbildade/lågutbildade människor är sämre än någon annan? Dåligt föräldraskap

 4. Andrea E writes

  Jag förstår inte hur ni orkar (dom som inte gillar chloe) sitta och argumentera mot henne bara för att ni är avundsjuka. SKÄRP er. bry er inte om andra. Ni kanske ska bry er om er själva och tänka på hur ledsen chloe blir när hon ser detta. Alla ni som tycker att barn ska få göra vad dom vill (som jag) ni är bäst. Jag och chloe blir upprörda. Jag ska sova hos henne imorgon och då kan ni gååååå. Tänk er att (jag) en tolvårig flicka som är bästis med chloe har dom allra bästa argumenten….. hahaha !!!

 5. Lina writes

  Andre E: Du är en idiotisk snorunge precis som chloe

 6. cookie writes

  Varje förälder kan uppfostra sitt barn som de vill, ge dem vad de vill efter bästa förmåga och välvilja. Det är familjens ensak. Det enda som är snaskigt här är Nathalie Schutermans sätt att marknadsföra sin buisness genom sin dotter. Jag förstår att hon är stolt över sin vackra, intelligenta dotter men det kanske inte var det bästa valet att exponera henne i TV4 under bästa sändningstid.

 7. Michaela writes

  Gammal diskussion, men – jag ser att en del i kommentarerna hävdar att Nathalie Schuterman skulle se ner på arbetare och “outbildade”. Jag jobbade flera år extra i en butik där Nathalie med dotter ibland kom in, och Nathalie var en av de trevligaste kunderna jag har haft under dessa år. Alltid artig, vänlig, väntade på sin tur utan att skrika och gorma som väldigt många INTE gör, rev hon ner något av misstag tog hon alltid upp det (inte heller det gjorde folk…). Kan även intyga att Chloë faktiskt tog ett nej för ett nej. Hörde henne be om en sak, när mamman sa nej tjatade inte dottern, ganska unikt för ett ganska litet barn, som hon var då.
  Mind – Nathalie har ju själv en butik, jag tror knappast hon ser ner på andra som jobbar i butiker, oavsett om de är grundare eller “fotfolk”.
  Att sedan påstå att Chloë inte får vara barn för att hon har en dyr väska – please! När jag var i hennes ålder hade mina flesta kompisar fula handväskor och trippade omkring som sina morsor. Ur mognadssynpunkt spelar det knappast ngn roll om väskan är dyr eller billig – vad är det egentligen man kritiserar? Att ett barn, som tusentals andra barn runt om i Sverige, leker med vuxna attribut som handväskor, eller att någon – gasp, horror- har gett sitt barn en DYR handväska att leka med? Känns som en hyfsad ytlig debatt.
  Kan vi inte börja kritisera att treåringar får fejkade mobiltelefoner och leksakskök att leka med också?

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion