Våren på Rodeo

Nu är det snart sommar och jag funderar på hur första halvan av 2010 har varit här på Rodeo.net. En av de viktigaste rollerna vi tagit är den som samlingsplats för åsikter och debatt. Det har varit en dramatisk modeperiod och vi har velat sätta ord på stämningarna och engagera våra läsare.

I maj skrev Karolina Skande att modeklimatet känns sundare än någonsin just för att det diskuteras vilt, och det är precis där Rodeo ska befinna sig: mitt i debatten. Vi fortsätter att ta den rollen på allvar och utvecklar den mer i höst.

Men först en tillbakablick på vad som diskuterats mest under våren!

Som bonus får ni ett urval av andra minnesvärda inlägg som publicerats på siten. Vackra foton, rosa hår, vilda resor och dagar som går: helt enkelt några av de delar som tillsammans med diskussionerna skapar en helhet som vi är stolta över.

Tack för att ni är här och gör siten relevant med oss!

FLER MEDARBETARE: FLER ÅSIKTER

Agnes Braunerhielm, Daniel Björk, Johan Wirfält, Signe Siemsen, Johanna Ljungquist och jag får sällskap under våren.

HOTSPOT
Karolina Skande flyttar sin respekterade blogg Hotspot till Rodeo och blir även redaktör för sitens Trendavdelning. Karolina är en av pionjärerna inom modebloggande i Sverige, något som bland andra Gomorron Sverige uppmärksammar.

NIOTILLFEM
Niotillfem flyttar in på Rodeo. Hon säger hej och sätter agendan, om man säger så. Hennes fans är tusentals!

PAMELA BELLAFESTA
Pamela Bellafesta ansluter till Rodeos modeteam, bland annat genom att styla vänner i vårkollektionernas bästa plagg.

BENJAMIN RASK
Bästa Camilla Åstrand hinner tipsa om oss hur man botar torra läppar innan hon blir headhuntad till en pr-byrå och Benjamin Rask tar över rodret som redaktör för Skönhetsavdelningen. Han introducerar sig genom att prata estetiska ideal.

LISA MILBERG
Lisa Milberg lämnar oss, vilket är jättedystert. Innan hon säger adjö visar hon oss den bästa musiken och de finaste bästa platserna, personerna, tidningarna och böckerna.

LISA/JON
Men Milberg får på sätt och vis en ersättare i bloggen Lisa / Jon, där Lisa Ehlin och Jon Lax skriver om böcker de läst, sånger de hört och filmer de sett. Som för åtta år sedan då Jon mitt i flyttpackandet hör demoversionen av Patti Smiths Redondo Beach för första gången och när Lisa inser att då skägget för i tiden var en aktiv del i att skapa mannen är det nu ett aktivt statement.

DEBATT: MULLIGA MODELLER OCH VANLIGA MÄNNISKOR

I början av året skriver Daniel att det verkar var dags för den vanliga människan att ta steget ut i offentligheten, men att modevärlden har en förmåga att undvika det uppnåeliga. Lite senare på våren föreläser han på Nationalmuseum om Drömmen om en värld utan ideal. Temat diskuterats under olika rubriker på siten under hela våren.

Som: vem vill man jämföra sig med? Agnes sätter skrattet i halsen när Prada hyllas för sina (två) ”mulliga” modeller och tycker synd om magasinet V som med sitt Plus Size-temanummer visar att de var borttappade på så många nivåer. Hon påpekar även att Mark Fast har kommit på något smart: en bra modell är bra oavsett storlek.

Och vaddå “mulliga” förresten? Crystal Renn är typ en storlek 40, påpekar Karolina när Renn får vara alibi för en “mångfaldig” Chanelvisning som är utan en enda svart eller asiatisk modell på catwalken.

DEBATT: FÖR SMALA MODELLER
Åt det motsatta hållet diskuteras huruvida för smala modeller är ett problem. På Ann-Sofie Backs visning syns en modell vars revben sticker ut och det får Karolina att fråga sig om botten är nådd. Agnes tycker att det är olyckligt att debatten tas i anslutning till Ann Sofie Back vars historia är att snarare motstrida, utforska och göra rotade ideal synliga. Ann-Sofie Back ger sin syn på saken.

DEBATT: HEMMAFRUAR OCH RASISM
Och apropå ideal: hur modernt är egentligen Mad Men och hemmafrulooken? Agnes funderar kring varför Louis Vuitton och Prada helt plötsligt vill ”designa för kvinnor” och gör det genom hemmafrulooken. Kulturnyheterna är inne på samma spår och frågar Agnes vad hon tycker.

Och var är den riktiga mångfalden? När svenska Micke Jansson plåtar ett ”bakgrundsghetto” med svarta modeller som rekvisita till en glänsande vit Daria är det omöjligt att inte reagera. Hur ska modevärlden kunna tas på allvar om den inte tar sig själv på allvar?

DEBATT: DEN NYA MINIMALISMEN
Phoebe Philo på Celine är ledstjärnan för vårens största modetrend och Daniel frågar sig om den nya minimalismen går att överföra till highstreeten?

DEBATT: MODEBLOGGARNAS MORAL
Daniel påpekar att unga modebloggare verkar tycka att mode ska ha en moral, men frågar sig om att försvara Terry Richardson inte är att försvara fri kreativitet? Agnes undrar varför kritiken mot Terry Richardson kommer precis nu. Johan tar ett breda grepp om moralkakan och funderar kring mediebranschens framtid genom att ställa sig frågan: Varför bryr sig Skatteverket om dagens modebloggares moral – och inte 90-talets rockjournalister?

DEBATT: KRITISK MODEJOURNALISTIK
En diskussion om huruvida det finns plats för kritik i modejournalistiken blossar upp och Rodeos recensioner från modeveckorna omnämns som ett av få exempel på modekritik i Dagens Media. Senare på våren återupplivas debatten av P1 och Nöjesguiden. Daniel önskar att man inte skulle behöva slå in så många öppna dörrar och tycker att man bör fråga vad läsaren av en modeblogg helst vill ha. Jag saknar en definition av vad modekritik är och vad en modeblogg antas vara: en fin eller en ful tröja är ju inte kritik. Och varför har modejournalister så dåligt självförtroende? Karolina menar att hur och vad man kritiserar är viktigast: vad vill man säga, vad vill man förändra? Det berättar hon för Kulturnyheterna som kommer förbi och ställer frågor.

DEBATT: NATHALIE OCH CHLOÉ SCHUTERMAN
Jag intervjuar Nathalie och Chloé Schuterman efter deras medverkan på teve, där 11-åriga Chloé visar upp sin Balenciagaväska och säger att hon andas mode. Folk tycker väldigt mycket om inställningen. Nathalie tar så småningom tillbaka sitt uttalande om outbildade och arbetslösa.

…VÅREN PÅ RODEO PRÄGLADES OCKSÅ AV:

ALEXANDER MCQUEEN 1969-2010

Alexander McQueen dör den 11 februari 2010.

Utöver den ordinarie redaktionen ber vi Ellen af Geijerstam, Antonia Nessen, Anja Cronberg, Niklas Elmér, Maria Ben Saad och Salka Hallström Bornold dela med sig av sina bästa minnen av modeskaparen.

HAITIHJÄLPEN
Med Milberg i spetsen samlar vi in bidrag från de allra bästa ur Sveriges kreativa skrån: fotografer, konstnärer, artister, illustratörer, designers, komiker, författare, fotografer. Ni läsare budar på verken i kommentarsfälten och vi samlar in 105 313 kronor som går oavkortat till Röda Korsets arbete för att få Haiti på fötter igen. Vi blir helt överväldigade av ert engagemang: tack! (Man kan tyvärr inte se auktionerna sedan vi bytte plattform.)

HÅRDBEVAKNINGEN AV STOCKHOLMS MODEVECKA
Rodeo är på plats med ett stort team på Stockholms modevecka, tar reda på modeskaparnas och besökarnas visioner respektive förväntningar, spelar in Rodeoteve och intervjuar bland andra besökaren Noomi Rapace, veckans starkast lysande stjärna Lovisa Burfitt och kedjerepresentanten Emma Wiklund. Vi recenserar visningarna, har en backstageblogg plåtad av vår fantastiska praktikant Holly Astera Ebraheim och en frontrowblogg gjord av vår magiska husfotograf Johanna Ljungquist.

VÄRLDSTURNÉN I NEW YORK, LONDON, MILANO OCH PARIS
Vi storsatsar på att täcka de internationella modeveckorna och åker ut på modeturné i 30 dagar. Lisa Corneliusson är i New York, Camilla Åstrand i London, Karolina Skande i Milano och Agnes Braunerhielm i Paris. Vi träffar Sarah Jessica Parker, Carine Roitfeld, Olivia Palermo, Tavi Gevinson och vackra Diordamer i Paris.

HOTSPOT UPPMANING TILL ACNE
Karolina skriver ett öppet brev till Jonny Johansson: relansera Acne Track Shoe! Hon får svar och senare glada besked: skon ska produceras och hon får välja skinn!

SIGNES SMARTA SHOPPING
Signe lanserar Rodeo.nets första renodlade shoppingformat. Hon stylar, plåtar och modellar kläder och accessoarer enligt teman och det blir en hit direkt. När Pamela Bellafesta rekryteras kompletterar hon Signes Shopping med formatet Bäst i Butik.

…OCH HALVÅRET VORE INTE DETSAMMA UTAN:

BEIGE KLÄDER

ROSA HÅR

TURKOST HÅR

GRÖNT LÄPPSTIFT

MALCOLM MCLAREN 1946-2010

LOUISE BOURGEOIS 1911-2010

LADY GAGA

DEN STÖRDA OSKULDSFULLHETEN

SKÖNHETSMINNEN

TRANSAN GIVENCHY

LÄNGTAN TILL LANDET

SIGNES PRAT OM GLÄDJE I P1:s LIVET OCH DÖDEN

BURBERRY LIVE PÅ RODEO

KULTURMINISTERNS MODESNACK

THE LOCAL FIRM-TIGHTSEN

BÄSTISARNA I BLOGGVÄRLDEN

SIGNE SOM EN AV PÅ STANS 50 STOCKHOLMSHJÄLTAR

DAGEN DÅ DAGENS INTE LÄNGRE VAR DAGENS

SIGNES FOTON AV MUSAN ALICIA

JOHAN WIRFÄLTS MÖTE MED LARS VILKS

NIOTILLFEMS RESA TILL TOKYO

SIGNES CAFÉOMSLAG

CATHERINE DENEUVES STOCKHOLMSBESÖK

NIOTILLFEMS 101 FAVORITSAKER

JOHAN WIRFÄLT HAT TILL VÄRLDSMUSIKEN

ANNA KOPITO MÖTE MED BRYANBOY

HUNNDS ALLA MAGISKA PORTRÄTT

Lisa
 1. flesh and blood writes

  fy fan vad ni är grymma! det är den bästa svenska kultur-sajten! ni gör så sjukt bra ifrån er!

 2. Gall writes

  Hej Lisa / Rodeo!

  Jag fick bara en idé: varför inte göra en dagens outfit-blog med medarbetarna, som bara berör det? Självklart med någon intressant vinkling och ram.

  Jag tror verkligen att åsikterna och diskussionerna skulle komma fram mycket tydligare på respektive blogg, mer matig liksom, om man separerar de både populära formaten åt.

  Ville bara dela med mig av tanken.

  Tack för en jätte bra sida!

 3. emmi writes

  Imorgon ska jag sätta mig och läsa igenom det här inlägget sakta och bara ösa in med rolig läsning!! OCH, jag vill bli en del av er redaktion. Jag kontaktar dig på din mail Lisa!!

 4. Martina writes

  Åh jösses! Att se alla dessa inlägg tillsammans så här..så roligt att klicka runt på allt!
  Nu förstår jag vad du Lisa jobbar på varje dag, de här bloggarna!
  Ärligt jag har suttit fast i tre timmar nästan. OJ!
  Höjdpunkten var artikeln Om Mcqueen, den fick mig att börja gråta. Kanske töntigt, men det är sant. Har inte förstått att Alex McQueen är så himla fantastic. …tack för att ni finns!

 5. Natalie writes

  Ni gör verkligen ett bra jobb!

 6. LÄS - Agnes B | Rodeo Magazine writes

  [...] läs detta! Spara / dela med [...]

 7. Fredrik writes

  Grymt! Herregud vad mycket fint!!

 8. caroline writes

  tack för att ni är den enda,( mig veterligen) modesajten i sverige som på allvar diskuterar kring, och reflekterar över det samtida modeklimtatet. Ni behövs!

 9. Stolt! - Hotspot | Rodeo Magazine writes

  [...] måste bara kolla in den här summeringen som Lisa har gjort av våren på Rodeo. Varje dag tackar jag min lyckliga stjärna att jag tog [...]

 10. kajsa writes

  Ni är utan tvekan, enligt mig Sveriges största plattform för mode och relaterat. Här finns texterna man är intresserad av. För mig är dagens mode lika mycket text som bild och jag blir så glad varje gång jag får ta del av era åsikter och idéer. Tack!

 11. Per writes

  Bra sammanfattat Lisa! Saknar dig som bords- å blogg-granne bara!

 12. Lisa writes

  TACK FÖR ALLA UPPMUNTRANDE KOMMENTARER: JAG BLIR SÅ GLAD!

 13. Bear writes

  Bra summering. Mkt bra som man dessutom missat och tar igen nu…

  Trevlig midsommar!

 14. Aida writes

  GENIUS!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion