K-popen

(bild)

Det här inlägget riskerar att bli lite korkat om det läses av vana lyssnare/konsumenter av genren. Jag tar ändå risken och gör inga som helst anspråk på förkunskap.

Såhär några månader in på 2012 kan man börja titta på tendenserna, ana och gissa i vilka vågor året kommer gå. Är det chillwavens år? Witch housens? Post-vadå? Det har varit lätt att stycka upp åren lite så. Lättare att hålla isär tiden. Men förändring kommer inte alltid från kontinuitet, utan också från brott. Även om brotten i sig dock verkar kräva en viss förberedelsefas. Jag försöker förstå varför jag annars, sådär “plötsligt”, börjat lyssna på K-pop?

För någon månad sedan började BIGBANGs “Bad Boy” cirkulera på Tumblr, och när jag till sist klickade var jag fast direkt. Det är en sjukt bra låt. Och kombinerat med en visuellt väldigt lyxig video satte det igång en sentimentalitet efter 90-talets pop. Pop som i Britney Spears röda lackdräkt, N’Syncs “Bye Bye Bye”, Spice Girls “Wannabe”, och så vidare.

Men då är då och nu är nu. Jag tror en stor del av popkultur är funktionell. Den reagerar och återverkar. Den står med sitt Janusansikte mitt i sin samtid och blickar såväl framåt som bakåt. Numera måste vi kanske lägga till geopolitik i den här processen också. Internet har en given plats i musikupptäckandet 2012. “Bad Boy” är ännu mer av allt från 90-talet. Bandmedlemmarna ser halvt animerade ut, deras kläder lite mer extrema, uttrycket mer aggressivt. En slags tanke om “drömmen om Väst”, tolkat, ompacketerat och sålt tillbaka till oss.

Men med globalt kommer också lokalt. När musik vi implicit tagit för vår egen börjar återverka på vår egen kultur uppstår en slags förvirring. Och/eller en form av neo-kulturell imperialism, som Berni Cho beskriver i den utmärkta artikeln av David Bevan om K-pop i Spin Magazine. Bevan skriver:

“It is, by design, music that demands to be mainlined: Hooks come sharper, choruses larger, visuals brighter, the shine of its often mutated sonics far more intense than that of its Western source material. Elements of disco, hip-hop, house, techno, R&B, rock, and dubstep sound as though they’ve been broken down at the atomic level, then built back up again, into an elevated form of pop that’s also free of the sexual innuendo or striptease that eventually came to define the American late ’90s circa Britney.”

Jag tror dock, igen, att den våg som verkar komma (utöver det subkulturella intresse som förstår alltid funnits, se inledande disclaimer) hakar i andra popkulturprocesser. Hip hop och r&b går exempelvis igenom stora förändringar i identitet. För att inte tala om vår besatthet av autenticitet. (Jag generaliserar hejvilt nu). För visst är det en våg. Gruppen Girls’ Generation ska uppträda på David Letterman, nämnda special på Spin Magazine och uppmärksamhet av exempelvis BIGBANG på The Fader under den senaste tiden är andra goda exempel.

Inlägget på The Fader ja. Enligt artikelförfattaren till det inlägget, Duncan Cooper, har det inte blivit sådana starka reaktioner på en post på sajten sedan Kreayshawns “Gucci Gucci”-video. För övrigt ett annat typexempel på något, eller någon, som kritiserades för att vara oautentisk.

BIGBANG är ju massiva i Korea och andra delar av Asien. Och det är lätt, precis som med subkulturer överlag, att bli slagen på fingrarna av K-popexperter. Mitt inlägg här bottnar mycket i min egen reaktion och fascination. Inte minst, och i relation till äkta vs. post-autentiskt, så upplever jag en eskapism. Det här är ren pop, helt utan anspråk på att vara något annat än just det. Bevan igen:

“The training ideology itself is a tweaked interpretation of the one first put to use by Johnny & Associates, a dominant force in Japanese pop (J-pop) since it rose to global prominence in the ’80s. It’s also the latest development in a phenomenon called hallyu, a Chinese term for the rising “Korean wave” of cultural exports throughout Asia that began with television dramas in the ’90s and has been shot into hyperdrive by a continent thirsty for both material goods and high-speed connectivity.”

I Korea tränas artisterna i flera år. Skivbolagen i väst har inte riktigt det tålamodet. Eller drivet. Och i alla de inre identitetsuppgörelser många genrer här går igenom; vad de är, vad de borde vara, vem som är inkluderad/exkluderad etc. etc. så kommer här plötsligt hyperrealistisk, oblyg mainstream mitt bland alla microgenrer. Färdigförpackade, perfekta single servings, sprängfyllda av fruit flavour!

Det här är också något annat än J-popen, som jag upplever på många sätt snarare omtolkar intryck till något specifikt och ibland ganska svårförståeligt för utomstående. K-pop är oerhört populärt i Japan exempelvis. Men vill man jämföra med en annan populär video som cirkulerat på mina Tumblrs ungefär samtidigt som BIGBANG är det inte en aggressivare, perfektare version av något vi känner till, utan en helt tillskruvad alternativ knasverklighet, inte minst visuellt. (Nu är ju både dessa benämningar jättebreda och innefattar jättemycket, men de är likväl viktiga att hålla isär).

Min poäng är inte att detta är “nytt”, på det sättet vi kanske upplevde witch house som lite spännande. Poängen är snarare än fråga: varför nu? Jag tror den dörren har varit på väg att låsas upp under en längre tid, men först nu börjar öppnas, på grund av en hel radda parallella processer, politiska såväl som kulturella och teknologiska. Mycket har hänt sedan tuggummipopen som producerades under 90-talet. K-pop sprids även inom Korea främst via sociala medier, och då är steget kanske inte långt till globala medier, från lyssnare till lyssnare (I en intervju med The Fader säger producenten Swizz Beatz: “It feels like Korea is in your backyard, the way the internet makes things.”).

Den nämnda neo-kulturella imperialismen är kanske värd att fundera vidare på. En annan hur kosmopolitisk popkultur ser ut. Det skulle dock inte förvåna mig om den kinesiska termen “Korean wave” snabbt adopteras. Där har vi ju en term vi känner till.

Se även Stereogums 20 bästa K-popvideor.

Lisa Ehlin
  1. lvrs writes

    ja förefaller logiskt med det just det här just nu. r&b och hip hop ömsar som sagt skinn och söker sig i alla möjliga riktningar efter nya influenser. när t ex nicki minaj gör en pophybrid hamnar hon inte långt från detta, särskilt med hennes intensiva technicolour- estetik. via hyperkitschiga tumblrs, seapunk, och annat post whatever uppstår också givna beröringspunkter. plus rent cykliska skäl, länge sen asiatisk pop var i ropet i väst; dags helt enkelt.

    man kan möjligen anmärka att det från pizzicato five via tommy february6 till dagens k- och j-pop till stor del handlat om en viss slags exotism. samma västliga fascination för det hypergulliga och lagom galna. intressant att se i vilken utsträckning internet och den direkta tillgången påverkar förloppet denna gång, om de här stilarna kan etablera sig i väst, inte bara som kuriosa, och om isf de olika popkulturerna börjar blandas på allvar.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
LISA EHLIN
LISA EHLIN