Girls, sista gången

Det har nog inte undgått någon att Christopher Owens lämnade Girls för ett tag sedan. Jag måste säga att jag var överraskande obesvärad i det ögonblicket. Som att det var väntat. Eller som att hans ord om att han inte kommer sluta göra musik på något sätt skulle gjort det mindre tråkigt. För det är idag, när The Fader postar en liveinspelning av “Forgiveness” från 2008 som något plötsligt brister i mig. Jag har inte lyssnat så extremt mycket på senaste (och alltså sista) Girls-albumet. Kanske för att det lät lite för producerat och slickt, som väl flera påpekat av både vänner och kritiker. Men när jag hör “Forgiveness” nu förstår jag att det är precis vad det handlar om. För det är i det direkta tilltalet som Girls gjort starkast intryck. I det lilla, i det vardagliga, i att Chris liksom sitter bredvid dig och sjunger. Som när vi småpratade med dem i baren på Debaser Medis efter deras första spelning i Stockholm. De var totalt ointresserade av att hänga själva backstage.

I början på live-inspelningen av “Forgiveness” från 2008 säger någon av dem: “We started talking about how cool it would be to play a show together, just the two of us. That’s where it all started”. “Forgiveness” i sin studioversion är med på sista skivan. Det kanske bara är jag, men det är som att Chris röst försvinner bland cymbaler och keyboards. Hans röst svävande, distanserad. Istället ett långt solo som sträcker ut låten till nästan 8 minuter. Som att det redan fanns en aning om att enkelheten och närheten alltid är efemär och flyktig. Och redan förbi.

[soundcloud params="auto_play=false&show_comments=true"]http://soundcloud.com/truepanther/girls-forgiveness-live-on[/soundcloud]

Lisa Ehlin

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
LISA EHLIN
LISA EHLIN