Musik

Lana

 

Det är i de små detaljerna som Lana Del Reys poänger ligger. Man ser dem om man kan se dem. Kan man inte se dem kommer man aldrig att förstå. Hon trycker på knappar som vid en första anblick tycks vara knapparna som sitter närmast till hands. Knapparna som, om de trycktes in av klumpigare fingrar, skulle vara outhärdliga klichéer. Knapparna som de som har en gammal kopia av regelverket för god smak i bakfickan petat bort från sitt tangentbord med en skruvmejsel. LDR:s hela existens existerar utanför det här regelverket, samtidigt som hon skriver om det för sig själv. Hon lånar och stjäl, bygger ihop en ny värld och skapar plats för precis det hon önskar.

Och det är de små detaljerna som gör det. Som i covern av Leonard Cohens “Chelsea Hotel no. 2″ tidigare i år. På papperet såg det så självklart ut. Som om man redan hade hört den eller åtminstone kunde räkna ut hur den skulle låta/kännas/vara. Men så tryckte jag på play tidigt en morgon och stängde inte av förrän sent på kvällen samma dag. Det var kanske för att att Leonard Cohens gamla standard kändes skriven för henne. För att hennes idévärld gick i perfekt symbios med den legendariska som Cohens text handlar om. Det var kanske för att ”Chelsea Hotel no. 2” är en perfekt skriven låt, med en perfekt skriven text. Men jag har hört den tusen gånger förut och varför jag lyssnade på den tusen gånger igen var för att jag nu trodde på raderna om ”all of that jivin’ around”.

“Young & Beautiful” är från soundtracket till Baz Lurhmans kommande nyversion av “The Great Gatsby”. Den lilla detaljen kommer alldeles i slutet av refrängen. Hon frågar sin älskade om hen kommer att älska henne när hon inte längre är ung och vacker, när allt hon har kvar är sin sårade själ. Frågan man bara vågar fråga ställa om man är beredd på svaret. Men hon väntar inte på något svar, eller någon bekräftelse, för svaret har hon själv:

“I know you will, I know you will, I know that you will”.

Och där och då blir en fin filmballad ytterligare en vacker fjäder i hatten för någon som aldrig ens tänkt tanken på att peta bort några knappar med en skruvmejsel.

Jon Appelvik Lax

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
LISA EHLIN
LISA EHLIN