Lisa Magnusson

P-pillret – den sexuella revolutionen?

I tisdagens radioprogram pratade Cissi Wallin och jag p-piller.

Jag passade på att flika in några saker. Som att jag tycker att det är fördjävligt att läkemedelsföretagen, med den statliga vårdens goda minne, tillåts sälja in hormonpiller till flickor som är så unga att de är att räkna som barn. Vårdpersonal är väldigt kvick att föreslå p-piller, och delar okritiskt ut informationsbroschyrer som skrivits av p-piller-tillverkarna själva. Googlar man på “Ungdomsmottagningen” hittar man ett antal sajter som låtsas vara opartiska men drivs av läkemedelsföretag. Även den riktiga Ungdomsmottagningen på nätet har en bekymmerslös inställning till p-piller: man mörkar biverkningarna och bagatelliserar dem.

Var tredje kvinna uppger sig ha tappat sexlusten av sina p-piller, enligt en stor undersökning som SIFO genomförde på uppdrag av Aftonbladet för några år sedan. Andra vanliga biverkningar är illamående, svullnad, ökad aptit, trötthet, nedstämdhet och humörsvängningar. Risken för blodpropp har ökat i och med de nya p-pillren, och ingen vet varför. P-pillret är inte alls en sexuell revolution utan handlar många gånger om att kvinnor begår våld på sina kroppar för att män skall kunna komma inne i dem, menar jag.

Om detta, p-piller i allmänhet, och p-piller för män i synnerhet, diskuterade vi här.

Lisa Magnusson
 1. Ak writes

  Kunde inte hålla med mer!!!
  Åt p-piller i tio år från jag var 17, slutade för 6 år sedan och har blivit en helt ny människa rent humörmässigt, men även sluppit en del obehagliga kroppsliga biverkningar. Jag predikar för alla att sluta med p-piller. Det är upp till båda parter att skydda sig anser jag. Jag tänker inte låta min kropp vara hormonpåverkad.

 2. ulla writes

  Åh jag håller med totalt.
  Ska aldrig stoppa detta gift i min kropp.

 3. tobbe writes

  Jag har alltid praktiserat utdragsmetoden. Dvs utlösning utanför vaginan. Det är skitsnack att man inte kan kontrollera sin utlösning. Man kan ganska lätt styra att utlösningen fördröjs så man kan knulla i timmar. Detn här metoden kräver förstås förtroende och ansvar. Men det gör väl alla andra också.

  Är emot att någon enda människa manipulerar sin kropp med p-piller. Skulle aldrig äta p-piller själv. När jag var 17 så sexvägrade jag när min tjej skulle börja med p-piller, just för att jag inte ville vara delansvarig för att hon tog dem. Grundinställningen är att jag vill helt enkelt inte vara slav under läkemedelsbolagens droger, samt att de sannolikt är skadliga för kroppen och absolut för miljön.

 4. efraim writes

  tobbe: jag och mina flickvänner genom åren körde också den “metoden”, i åldrarna 15-25 hade jag aldrig problem med det. men när jag var 26 blev en tjej gravid trots att jag aldrig kommit i henne. och sen året efter, samma sak igen. vet inte om det är en åldersgrej, eller ren slump, men det är verkligen ingen myt att det kan smyga ut lite spermier även före själva utlösningen. så den krassa verkligheten är väl att kondom är enda vägen. tyvärr. eller vasektomi.

 5. Gotlandstrosorna writes

  Det här är viktigt. Vi har startat ett upprop med namninsamling för att påvisa att biverkningarna är ett stort problem för unga tjejer och kvinnor, samt att forskning på p-medel för män borde prioriteras.
  Till uppropet: http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=7331

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion