Lisa Magnusson

Mustafa Can och de erotiska novellerna.

För ett par veckor sedan skrev journalisten Mustafa Can en erotisk novell om det främlingsfientliga norska Fremskrittspartiets ledare, Siv Jensen. Novellen lades upp på en norsk förlagsblogg, och det blev väldeliga rabalder. Igår lät han så publicera en till, på samma tema.

Texterna skall förstås som samhällsdebatt, de är bemängda med politiska inslag om Siv Jensens hat mot muslimer och så vidare, och så vidare. Mustafa Can är väldigt förtegen om varför han valt att klä sina texter i formen av erotiska noveller, men antyder att det inte bara är Siv Jensen han drar ned byxorna på utan även läsaren.

“Så mycket kan jag säga att projektet ytterst har som mål att reflektera kring identitet. Kanske säger jag för mycket nu, men satiren är riktad mot läsaren”, skrev han igår i ett kommentarsfält hos en gemensam bekant på Facebook.

Själv har jag svårt att läsa texterna som annat än ett försök att först och främst förnedra Siv Jensen sexuellt.

“Tänk att sätta klorna i hennes häck, lyfta på kjolen och stöta in i henne, vända sig mot publiken och säga: seså, detta är ingen våldtäkt, detta är bara en liten förening i praktisk integration”, skriver Mustafa Can i den andra erotiska novellen.

Titta här, säger han oss därmed, till syvende og sidst är inte Siv Jensen något annat än en våt liten fitta som jag härmed tar makten över och knullar. Trots måleriska beskrivningar ser jag inget lusfyllt i hans noveller bortom just denna triumf, och det är en triumf som genomsyrar hela texterna. Vi skall inte tänka på vad hon har att säga, utan på hennes kropp, hennes underliv.

Jag utesluter inte att Mustafa Can någonstans också har ett djupare syfte. Han är engagerad mot rasism, och Siv Jensen basar för ett främlingsfientligt parti. Kanske söker han med sina texter visa på det vanskliga i att reducera människor till en liten variabel, vare sig det handlar om hudfärg eller kön eller något annat. Men han gör det i sådana fall på ett sätt som är så ursinnigt och vedervärdigt att jag inte ser hur det skulle kunna lära någon något endaste dugg. Det är bara sorgligt.

Och även om han nu skulle ha ett klokt motiv, förlåter det kvinnohatet han uttrycker och reproducerar?
Jag tycker faktiskt inte det.

Lisa Magnusson
 1. Peter Karlberg writes

  Vet inte om det spelar någon roll men visst är det en berättelse som publicerats i två delar. Dessutom egentligen ett utdrag – dagens text avslutas med “Denne fiksjonsberetningen er utdrag fra et kommende bokprosjekt av Mustafa Can.”. Icke desto mindre har jag oerhört svårt att förstå poängen, läser den dock inte riktigt som du (dvs som ett uttryck för kvinnohat), eftersom jag dels uppfattar att det är han som förlorar kontrollen till Jensen, dels antar att det är något han vill säga oss.

 2. Frihet writes

  Jag läser det som att han vill våldta Siv, och försöker rättfärdiga det. Detta kommer enbart ge Siv och hennes parti massa pluspoäng.

 3. Mini writes

  som föregående talare redan konstaterat så ser jag en överhängande risk med att Jensen (och hennes parti) i slutändan är de som tjänar mest på detta. om man ser på hur vissa SD-anhängarresonemang brukar gå här i sverige så ger detta vatten på kvarnen till deras snack om hur muslimer är kvinnofientliga, ser ner på “våra” kvinnor, kommer hit för att våldta, etc etc.

 4. Anna Ekelund writes

  Hur jag än läser ser jag inget kvinnohat. Tvärtom – den fiktiva Siv framstår som stark, i alla hänseenden on top, fysiskt som mentalt – medan den fiktive Mustafa är kåt, längtansfull och förvirrad.
  Att se läsarreaktionerna på Cans text får mig att associera till 80-talet då Larry Hagman berättade hur människor kom fram på stan och spottade på honom för att de inte kunde skilja honom från hans rollfigur JR Ewing.
  De flesta som läser kan uppfatta att det inte är den riktiga Siv Jensen som beskrivs. Svårare verkar det vara att skilja Mustafa från Mustafa.

 5. Christoffer writes

  Anna, visst ska man skilja på fiktion och verklighet. Men det är intressant att Can valde att skriva dessa texter. Jag menar, det är ju inte så troligt att han skulle skriva om hur han våldtog Jimmie Åkesson.

 6. Anna Ekelund writes

  @Christoffer: Menar du att det ändå ÄR sagan om en icke fiktiv Mustafa Can och att han inte skulle skriva om Åkesson för att han inte är bög irl?
  Det är visst troligt att han skulle geja till det och slänga in Jimmie Å. Jag vet att Can hade ett sådant sidospår på gång – han plus Siv och Jimmie i en trekant – det har han också nämnt på sin facebook. Så då är han väl bög, då. Eller bi. Eller fiktiv.

 7. Mer mus med Mustafa | Nordic Dervish writes

  [...] som kärlek. Men fortfarande… Det här blev så otroligt fel. Jag är lat så jag snor från Lisa Magnusson: Kanske söker han med sina texter visa på det vanskliga i att reducera människor till en liten [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion