Lisa Magnusson

Fatta kärleken!

Igår kväll briserade en eller flera bomber mitt i Oslo. Hus raserades, fönsterrutor blåstes ut, sju människor dog. Under eftermiddagen ryktades det sedan också om skottlossning på ett norskt läger för socialdemokratiska ungdomar. Det rörde sig om fem, ja uppemot tio döda, enligt personer som twittrade direkt från platsen. Nu är siffran uppe i 85, och polisen letar fortfarande efter kroppar ute på lägerön och i vattnet runtomkring.

Det dröjde inte många minuter efter att nyheterna om förödelsen inne i Oslo börjat kablats ut förrän spekulationerna satte igång. Explosionen i Oslo måste ju ha varit ett islamistiskt attentat, menade folk. Jag tänkte först att de kanske visste något som inte jag visste, så jag frågade om saken. Men ingen hade något vettigt att komma med, det var idel gissningar. Även i media fantiserades det fritt om varför muslimer skulle kunna ha något emot just Norge. Man bara förutsatte, helt enkelt, understött av de pajasar till självtunämnda “terrorexperter” som alltid bereds plats så snart något har hänt och vars uttalanden ständigt tas för sanning trots att de väl inte vet mer än någon annan.


Tidningen The Suns förstasida idag.

Nu har det framkommit att gärningsmannen är en blond och blåögd urnorsk som inte är det minsta islamistisk utan tvärtom avskyr islam, och muslimer, och invandrare i största allmänhet, och det norska socialdemokratiska parti som han menar tillåter mångkulturalismen att frodas. Han hade planerat sin gärning in i minsta detalj. Han hade öppnat ett Facebook-konto som prydligt informerar om honom och hans åsikter, och han hade lagt upp fördelaktiga foton på sig själv. Han hade till en lång rad personer mejlat ett brev om “Islamiseringen av Västeuropa och läget för den europeiska motståndsrörelsen” ihop med en bok och en film som han gjort på egen hand.

Vi är vana vid att terrorattentat är ursinniga och urskillningslösa, ett passionerat ögonblicks verk. Poängen med dem brukar inte vara att döda så många som möjligt utan att markera. Det är det som är terror: att få människor att uppleva att de befinner sig i ett undantagstillstånd, på gränsen, att något hemskt när som helst kan hända. Men den här gången handlade det inte om ett förvirrat vansinnesdåd utan var tvärtom väldigt välorkestrerat. Det är så oändligt mycket svårare att stå ut med.

Explosionen inne i Oslo var en avledningsmanöver, det var det socialdemokratiska ungdomslägret som var huvudmålet. “Mitt ungdomsparadis”, så beskrev den norske statsministern Jens Stoltenberg lägret. Det skulle ha tjänat som lekplats för ännu en kull unga, godhjärtade tonåringar, det skulle ha varit ett ställe där de kunde prata om hur man skall göra världen bättre, ett ställe där de också kunde hitta nya vänner och hångla med snyggingar från andra distrikt och bada och spela fotboll och ha kul. Anders Behring Breivik gjorde slut på allt det. Han tog sig ut till ön och gick omkring där och sköt ihjäl barn och ungdomar, kallt och systematiskt, han hade lång lång tid på sig att ångra sig, både innan och medan det skedde, men det gjorde han aldrig.

Det är klart att vi mår illa över det, över att han hade en sådan makt, och att vi inte hade något att sätta emot. Jag förstår verkligen dem som reagerar med ilska, och som menar att Norge har visat sig svagt. Att det där vidrot har vunnit, inte bara genom att hans plan gick i lås igår, utan genom att vi nu i efterhand skriver om honom och publicerar de bilder på honom som han i förväg valt ut, och genom att vi sprider hans virrlära. Jag förstår dem som känner så. Men sanningen är ju precis tvärtom. Ty ett gott samhälle kan aldrig försvara sig mot den här sortens händelser.

Jag tycker att det säger så mycket hur Norge har reagerat på det som har skett. När USA attackerades av terrorister den elfte september 2001 så var den dåvarande amerikanske presidenten, George Bush, snar att gå ut och säga att USA ämnar jaga rätt på och straffa de ansvariga, var så säkra. Norges statsminister, Jens Stoltenberg, sade under gårdagens presskonferens att Norge satt sig i sinnet att ställa de ansvariga inför rätta. Det finns en tydlig skillnad där. USA ville se blodig hämnd, Norge sätter sin tillit till demokratin, till rättsväsendet.

Att USA fortfarande inte fattar ett dugg illustreras också av sittande president Barack Obamas uttalande. Han kallade händelserna igår för “en påminnelse om att hela det internationella samhället har ett intresse i att förhindra den här sortens terror från att inträffa. Så vi måste arbeta tillsammans både vad gäller underrättelse och vad gäller förebyggande arbete för att hindra den här sortens hemska attacker”. Men det är först när vi inskränker och begränsar medborgarnas frihet som vi verkligen ger upp. Norge verkar fast beslutet att inte gå i den fällan. Var jag än vänder mig ser jag bara kärlek.

När en självmordsbombare sprängde sig mitt under julruschen i Sverige i vintras så rusade de runtomkring genast till hans undsättning. Hans sista stund i livet måste ha varit så förvirrande och konstig, han misslyckades med att döda en endaste en utom sig själv, och hans tänkta offer gjorde sedan allt vad de kunde för att rädda honom också. De lät sig inte regeras av skräck och hat. Detsamma gäller Norge de här dagarna. Jag har hört så många berättelser om ungdomar som hjälpt varandra, som med fara för sina egna liv räddat skadade undan skytten, om människor som farit över till ön i båt och hämtat så många de kunnat, om folk som väntat på fastlandet och forslat de nödställda till ett närliggande hotell. Jag har hört om hur sjukhusen i Oslo desperat gick ut och efterlyste mer blod och om hur det bara tog ett par timmar innan lagren var så fyllda att de inte kunde ta emot fler donationer. Den svenska vänsterpartisten Ali Esbati vittnade om hur en flicka som skjutits i kinden försökte ingjuta mod i dem som tog hand om henne: “Om jag dör nu så kom ihåg att ni är fantastiska”. Fatta kärleken!

“Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet”, sade Jens Stoltenberg med darrande stämma under gårdagens presskonferens. Det är precis så det är. Och det är precis därför terroristerna aldrig kommer att kunna vinna. Vi har valt en annan väg än de.

YouTube Preview Image
Lisa Magnusson
 1. Peter Andersson writes

  Stoltenberg är ju lika bra som the sun är värdelösa här.

  För övrigt vet jag inte riktigt hur jag ska reagera på detta. Att det inte är en islamist kanske borde kännas skönt men nu är det en person som C:A har samma världsbild som ett av våra riksdagspartier. Verkligen Mindre kul.

 2. anna bo writes

  Lisa, det här är så bra. Kände att en like på facebook inte sa det nog.

 3. Kärlek, kärlek… » Visselpaj writes

  [...] mycket om händelserna i Norge nu. Istället för att själv göra det så hänvisar jag till det som Lisa Magnusson skrivit. Slutet gav iallafall mig blanka ögon och en varm skön klump i magen. Tack Happy happy fangirl [...]

 4. Lovisa writes

  Så himla bra skrivet.

 5. Alexandra writes

  Fatta kärleken jag känner för dig just nu! Så bra skrivet. Gilla. Gilla. Sprida.

 6. jonas writes

  Ja, vi har valt en annan väg än de. Så fint.

  http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1986002,00.html

 7. Mattias Jansson writes

  Mycket bra och viktigt – tack

 8. Kristoffer writes

  Stämmer in i hyllningskören, väldigt bra skrivet!

 9. auuus writes

  Jättebra skrivet och så rätt :)

 10. Maddis writes

  Tummen upp för dina kloka tankar!

 11. Magnus writes

  Det blir så tråkigt när alla bara ska nicka och hålla med. Så here goes:

  Att Norges statsminister inte reagerade på dessa attacker på samma sätt som USA:s president gjorde efter 9/11 kanske har att göra med att Norge inte har kapacitet att göra ett dugg på egen hand utanför landets gränser? När det sen visar sig att hotet kom inifrån är det självklart att det är rättsväsendet som ska ta hand om det, på samma sätt som USA gjorde efter Oklahoma City-bombningen. Om det inte ens finns skäl att tro att det rör sig om en eller några få personer inom landet som ligger bakom dådet är det absurt att föreslå något annat sätt att hantera situationen på. Att hylla Stoltenberg för att han gör det enda som han rimligen kunde göra blir märkligt.

  Att många bedömare först trodde att det var militanta islamister som låg bakom dådet var inte alls orimligt. Snarare var det en god bästa gissning utifrån vad man visste om det aktuella tillvägagångssättet vid bombningen och dessa gruppers tidigare dåd. The Suns rubrik är däremot orimlig, eftersom man inte visste om det var al-Qaeda om låg bakom. Ett solklart självmål från deras sida med andra ord. Som alltid är det bäst att låta röken lägga sig något innan man uttalar sig.

  Gärningsmannen kommer givetvis inte att få se dådet få de konsekvenser han hade hoppats på. Snarare kommer de grupper som ligger honom nära att granskas desto hårdare och allmänheten kommer att visa sitt avståndstagande mot dessa åsikter. Det är en helt förutsägbar reaktion när en person eller grupp tar till våld mot allmänheten.

 12. Norge och ondskans vara eller icke vara. | aneditingeye writes

  [...] tycker jag denna text av Lisa Magnusson är himla bra) Tweet Relaterade [...]

 13. Ellinor writes

  ”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”

 14. anna writes

  Fruktansvärt bra skrivet!

 15. jerker writes

  tack! jättefint skrivet jag blir mycket glad av att se att det finns människor som kommer med massa kärlek det är det enda vi behöver egentligen :) kram

 16. Avtryck i historien | Tankar hos mig writes

  [...] Och ni bör även läsa denna [...]

 17. Sparrisväxter och writes

  Väl rutet, som det så fint brukar heta.

 18. Sparris och bollar writes

  Den automatiska stavningen av mitt namn i inlägget ovan blev aningen fel.

 19. Victor writes

  Fint skrivet men jag tycker din analys haltar kraftigt. Det blir lite konstigt att mäta kallblodighet men jag gör det ändå. Jag tycker tyvärr inte att det som hände i Norge överträffar hur ofattbart det är att lära sig flyga för att kunna kapa ett flygplan som man störtar in i en skyskrapa eller det ofattbara i att under 50 år kidnappa och mörda folk i Baskien. Att säga att folk hjälpte varandra i Norge men inte i New York är ju lite taskigt mot alla de som dog när de försökte hjälpa folk ur rasmassorna.
  Tror du jämför äpplen och päron

 20. Förtjänar Brevik att höras? Kan kärleken övervinna allt? writes

  [...] om jag är för naiv, men samhörighet i kärlek blir för mig det som får livet att hänga ihop. När en självmordsbombare sprängde sig mitt under julruschen i Sverige i vintras så rusade de runtomkring genast till hans [...]

 21. Jessica writes

  En retorisk fråga: är det lämpligt att en statschef rent offentlig kräver hämnd? Må så vara att Norge, och Sverige för den delen, inte är så stora att man kan ge sig ut på terroristjakt själva. På senare tid har jag, av olika anledningar, ställts inför det att bara för att man kan göra något så innebär det inte att man SKA. Reaktionen från Norges sida skulle kunna vara likt den i USA efter 9 september men det var den inte. Och det betyder mer än vad man kan tro. Värdigheten i att man inte sa sänka sig till den nivå som inte ser någon annan lösning än våld. Och våld föder alltid mer våld, mer extremism. I termer av säkerhet så är världen knappast säkrare nu, efter/under kriget mot terrorismen, snarare tvärtom.

 22. F writes

  åh vilket fint inlägg. på väg att börja gråta. så klarsynt och så himla vackert.

 23. Sofia writes

  Mycket, mycket, MYCKET bra skrivet!!!! :)

 24. kärlek « writes

  [...] Läs det här blogginlägget om Norge, jag tycker det var otroligt bra skrivet: http://rodeo.net/lisamagnusson/2011/07/24/fatta-karleken/ [...]

 25. Tilde writes

  Så fantastiskt bra skrivet!

 26. Sess writes

  Gud vad fint.. Jag har känt att allt har blivit så hopplöst efter den här händelsen. Som att det inte spelar någon roll hur mycket gott vi gör för en enda människa kan rasa det med hjälp av ondska. Men du har fått mig att inse att det faktiskt inte behöver vara så, att allt som krävs är att aldrig börja hata själva. För hatet är förödande, men inte lika stark som kärleken. Tack!

 27. C writes

  Nåt av det bästa jag läst angående Norge-tragedin. Tack.
  /http://dayforcashmere.blogspot.com

 28. Linda Mpili writes

  Att man spekulerade om islamistiska terrorister är inte så konstigt- det var ju en sådan grupp som först tog på sig ansvaret.

 29. Ida writes

  Fantastiskt bra skrivet!
  Nu ska jag vidarebefordra dessa välskrivna ord till resten av mina vänner i etern.

 30. Orden om ondska « politikerlilith writes

  [...] gärna Lisa Magnussons inlägg ”Fatta kärleken” som jag hittade när jag googlade efter Stoltenbergs [...]

 31. carro writes

  Riktigt bra skrivit!

 32. Ann writes

  Lisa. I love U. Det här är det nyktraste jag har läst i frågan. Ditt förnuft är anmärkningsvärt, det kan helt enkelt inte sägas nog mycket gott om det du skrev. Anders Behring Breivik kommer aldrig att segra. Mitt innerligaste tack för ditt blogginlägg.

 33. emmaa writes

  Otroligt bra skrivet! Jag rös från början till slut.
  Jag har bara tänkt negativt på denna händelse, men din text får mig att inse att det kommit något bra ur detta!
  tack.

 34. Caroline writes

  Fantastiskt bra skrivet!

  En liten invändning jag har är att tidigt i händelseutvecklingen gick Al-Queda ut och tog på sig attacken. Det kan vara anledningen till att vissa tidningar hakade på den banan om än alldeles för snabbt och med alldeles för många växlar. Väldigt läskigt. Själv reagerade jag på Al-Quedas uttalande med fasa och satt och höll andan, tills norrmannen gripits. Det blev en viss lättnad i allt det hemska. Mer islamhat vore förödande.

  Och kärleken, ja. Så många fantastiska människor det finns.

 35. Reflektioner kring händelserna i Norge « Oh Mary Saint Mary writes

  [...] bara skicka så jävla mycket kärlek och cred till Norges folk och deras statsminister som har hanterat detta så fint. In your face, terrorist! Du fick oss att kämpa för mer demokrati och mot kulturdiskriminering [...]

 36. Internet… « PeoWagstrom's Weblog writes

  [...] Virtanen, Badlands Hyena, Lisa Magnusson [...]

 37. Det är tur att det inte är förra helgen | Kung Universum writes

  [...] Temat för dagen har slumpats fram till att bli *trumvirrvel* förra helgen. Det var ju en skithelg, det är väl alla överens om?Bland annat har temat speglats så här:I morse hade jag en [...]

 38. Monica writes

  Så himla fantastiskt bra skrivit! Man blev verkligen tårögd. Synd man bara kan trycka på
  gilla- knappen en gång.
  Allt annat som skrivits om de här hemskheterna har varit så kallt och cyniskt. Jag hade känt innan att efter alla bilder och artiklar och krönikor i ämnet (allt detta negativa och mörka) att man nästan blivit lite som “bortkopplad”. Men du fann något gott att ta vara på mitt i allt elände och det gör också det som hänt mer verkligt.

 39. Jens Stoltenberg | SARA DOMEIJ writes

  [...] är ett inlägg av Lisa Magnusson som sammanfattar väldigt väl vad jag tänkt i helgen och efteråt. Mitt i allt det ofattbart [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion