Lisa Magnusson

Katrin Zytomierska och barnflickan.

“Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige.” Så skriver bloggaren Katrin Zytomierska om sin barnflicka.

Den unga barnflickan, M, kommer från en fattig familj på den polska landsbygden och har, enligt Katrin Zytomierska, “inte haft det lättaste livet precis”. M har tagit väl hand om Katrin Zytomierskas lille son, och därför har Katrin Zytomierska verkligen tyckt mycket om henne. “Folk som ‘kan’ polska bönder”, har visserligen sagt att hon måste vara hård mot barnflickan, men hon har inte velat lyssna på dem utan har skämt bort M med “glass, chips, godis, kakor, pizza”. Denna hennes oerhörda godhet har stått henne dyrt: Under en resa i USA har nu barnflickan nämligen plötsligt rymt.

Katrin Zytomierska är inte det minsta orolig över hur en ung polska utan vare sig arbetstillstånd eller pengar skall klara sig i ett stort främmande land. Istället skriver hon en bloggpost i syfte att förnedra M och förmedla att hon, denna rika svenska kvinna, kommer att göra allt som står i hennes makt för att förstöra M:s liv. När bloggsajten tar bort ett foto på M ihop med texten Wanted – Dead or Alive så publicerar Katrin Zytomierska en ny bild där hon monterat barnflickans huvud på en hundkropp. Det är så obehagligt.

Ärligt talat, Katrin Zytomierska, tillåt mig att sätta dig i kontakt med verkligheten: Du menar dig ha varit alldeles kolossalt snäll mot M. Men det du beskriver i din text är inget annat än självklara delar av din plikt som värdmamma för en utländsk barnflicka. Au pair är franska och betyder ungefär jämlik med, och tanken är att au pairen, barnflickan, skall vara just en jämlik del av familjen. Hon skall få kost och logi gratis, och hon skall få följa med familjen på aktiviteter och resor. Hon skall inte arbeta mer än tjugofem timmar i veckan, och för det arbetet skall hon få betalt. Hon skall dessutom ges möjlighet att lära känna kulturen i det land hon bor. Du tror att du är över hövan generös som “hade planer på” att hjälpa henne till “städjobb och svenska eller engelskakurs”, men faktum är att du enligt reglerna är skyldig att redan från början betala omfattande svensklektioner för henne. Du har alltså inte ens lyckats uppfylla minimikraven, ändå tror du dig ha behandlat henne långt bättre än du egentligen behöver.

“Jag hoppas att hennes chef på kinakrogen tar tillbaka henne och att hon resten av sitt liv kommer att servera yakiniku för 1500 kronor i månaden”, skriver du om M. “Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige. Hör jag att hon kommit till Sverige för jobb så kommer jag att sätta stopp för det. Jag har gjort det förr och jag gör det med lätthet igen.”

Vet du vad jag hoppas och önskar? Jag hoppas att din barnflicka inte råkar illa ut därborta i USA. Jag önskar henne lycka i livet och ett bra jobb som hon trivs med. Framför allt önskar jag innerligt att hon aldrig någonsin igen skall råka i klorna på personer som utnyttjar hennes fattigdom och utsatthet, som tror att de äger henne för att de har gett henne lite chips och kakor, och att de är i självklar rätt att krossa denna människa, som inte är stort mer än ett barn, om hon misshagar dem.

Det är vad jag hoppas på och önskar för din barnflicka.


Katrin Zytomierska.

Lisa Magnusson
 1. isa writes

  finner. inga. ord.
  det låter som att barnflickan har varit katrins lilla ägodel. det gör att katrin framstår sig som en
  människor som gör något gott vilket verkligen inte är fallet. barnflickan var modig som stack.

 2. Sonja writes

  blir bara ledsen av att läsa det hon skriver… katrin kan inte må bra hon heller.

 3. Sonja writes

  med hon menar jag katrin

 4. Mams writes

  Jag reagerade väldigt mycket på det… men jag reagerade även på Twitter idag, när hon tyckte att det var sjukt billigt med pedikyr och manikyr för 20 dollar. Ja, det är billigt… men de som gör jobbet tjänar ca 7-8 dollar i timmen… så det vill till att man ger REJÄLT med dricks till dem.

  Jag fattar inte vad som skett med henne sedan hon kom till USA. Ska folk snart kalla henne Massa… som under slavtiden.

  Jag har varit väldigt mycket i USA… och i vissa kretsar är inställningen till männsikor ofta som det som nu glimtar fram hos henne. Inte öppet… men bakom kulisserna.

 5. Mams writes

  Jösses… skriver som Kissie.

  Inte männsikor…. utan människor!

 6. Alex Shulman writes

  Bruden (katrin) är till sitt ursprung, polakish, hur hon har mage att tro att hon kan eller bör sätta stopp för andra landsmän, tillika EU-medborgares rätt att komma hit är ju bara sjukt sorgligt.

 7. Pernilla writes

  Man ska ju inte uttala sig om folk man inte känner, men hon framstår sedan länge som en rätt vidrig person, nu even more so. Deppigt om hon verkligen är sån.

 8. Caroline Hainer writes

  Bra Lisa!

 9. Jocke writes

  Jag har i ärlighetens namn inte varit så jätteförtjust i de få alster jag tidigare läst av dig. Men jag måste säga att den här bloggposten är träffsäkerheten självt och framförallt hur du lyckas sätta situationen inom den omtänksamma och medmänskliga ramen som den borde vara i för alla människor.

  Tack.

 10. patrik björk writes

  Bra och konstruktivt. Själv blir jag så arg att jag bara vill banka in lite vett och moral i fröken KZ:s huvud…

 11. Anna Toss (@anna_t) writes

  Bra skrivet. Jag funderar på hur annonsörerna på hennes sida reagerar på det här? Jag skulle inte vilja bli förknippad med henne om jag var dem.

 12. Martina writes

  Bra rutet Lisa! Hon blir mer och mer irrationell den där damen. Eller snarare så är hon snart tillbaka där hon var innan hon fick barn och lugnade ner sig.
  Bingos uttalande på hans blogg eller om det var twitter är också ganska märkligt, han undrar om någon vill köpa Ringo billigt nu när barnflickan stuckit för det var inge kul/inte lätt att vara farsa på heltid….
  Hmmm….

 13. Sarah | en glad (men lätt irriterad) vegan med skivintresse writes

  Hennes attityd är vidrig även om jag kanske kan förstå att hon är chockad och besviken (tom. förbannad) om barnflickan bara dragit helt plötsligt. Men hur hon talar som om hon varit någon förbarmande ängel som tagit sig an denna stackars invandrare från polen och gett henne ett bättre liv osv. klingar illa.

 14. Claes writes

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/12/sponsrad-moderatbloggare-hatar-pa.html

  Inlägget borttaget. Men kan läsas på länken här ovan.

 15. sugarhearted writes

  Väldigt bra skrivet. Det äcklar mig enormt att hon skrev som hon gjorde, som om barnflickan var hennes ägodel. Påminde om ett resonemang från kolonialtiden. Fruktansvärt. Bra att du uttalade dig om saken, bra också att du tog upp att Katrin faktiskt inte ens uppfyllt minimikraven. När hon framställer det som om hon varit en så himla god slavägare… förlåt, värdmamma, behövs det lite perspektiv.

 16. Arhammar writes

  Heja Lisa! Så härligt att läsa!

 17. Pastor Bentonit writes

  Vanlig moderat attityd, således. Varför i h-e får dessa skadeinsekter regera?! Varför spelar de inte golf hela tiden, dricker GT:s, och lämnar oss andra konstruktiva mänskor i fred!?

 18. Niclas Petersson writes

  Tack Lisa,

  lika obehagligt som det är att läsa om Katrins vidriga människosyn, lika skönt är det att se att det fortfarande finns någon som kan säga ifrån.
  Sakligt, bra och och medmänskligt.

 19. 1990 års partiprogram – dystopi och förvaltning | Storstad writes

  [...] antidemokratiska stämningars uppsving i Europa i krisens kölvatten), här med illustrativ graf. Lisa Magnusson skriver bra om ett obehagligt blogginlägg från Katrin Zytomierska. Alliansfritt påminner om den [...]

 20. Sofia writes

  Herregud, sök hjälp Katrin.

 21. slowmotion writes

  Du skriver så oerhört bra om det här. Det inlägget var verkligen bland det äckligaste jag tagit del av, men blir själv för arg för att kunna formulera.

 22. ninna writes

  Bra rutet, skönt med någon som på ett konstruktivt sätt skriver om en vidrig attityd.

 23. Fluff writes

  Bra skrivet! Har alltid haft för kort tålamod för att kunna åtnjuta den där sortens hånfulla livsstilsbloggar (á la schulman-zytomierska-klanerna), men lite vanligt jäkla hyfs och respekt för människovärde måste man väl få kräva.

 24. Sofia N writes

  Tack för att du ser allt på ett bra och moget sätt. Tack för att du skrev den här texten.

 25. Sandra Lindström writes

  Jättebra skrivet, Lisa! Kan bara instämma med varenda ord du skriver. Blev otroligt äcklad när jag läste Katrins inlägg.

 26. Malin H writes

  Att inte Katrin frågar sig om något hänt M!? En tonåring (19, om jag förstått det rätt?) utan medel, ensam i ett främmande land… Fy fan. Jag skulle inte kunna sova på natten av rädsla för vad som skulle kunna ha hänt.

 27. Elin writes

  Bra skrivet Lisa!
  Det är vidrigt vilken människosyn vissa har. Hennes värderingar kommer dessutom föras vidare till hennes lille son sen tyvärr…

 28. Nathalie Punsar writes

  Kvinnor med Katrins efternamn (vare sig det var via ingifte/flicknamn) behandlades länge som andra klassens medborgare, i värsta fall även betraktades som slavar och hon har mage att kläcka ur sig sådana kommentarer!!? Borde kanske fylla skallen med mer historia, och mindre mode… /-I !! Lovar att skratta, så fort jag hittar hakan som föll någonstans under läsning…Måste trots allt medge att hon ändå var generös, som bjöd sin lågavlönade “piga” på förmåner som glass och manikyr!! Wow!! Borde låta tjejen få smaka på sin egen medicin genom att skicka henne till Iran eller Sibirien, där får hon den behandling som hennes vänner så fint anser att “polska bönder” förtjänar…fast i hennes fall blir det “Judisk härkomst”…. tragiskt!

 29. Denice writes

  Otroligt bra skrivet!!!Hoppas att så många som möjligt sprider det du har skrivit!!!
  Hon är ju en fruktansvärd person!!!!!!

 30. Connie writes

  Goolade lite pa KZ idag och fick upp detta: http://www.familjeliv.se/Forum-4-362/m62477246-24.html
  Manga pa Familjeliv som som backar upp ditt blogginlägg idag Lisa!

 31. Lotta writes

  Mycket bra skrivet!

  Jag undviker att döma någon men känner ett obehag vad Katrin gäller…

 32. kramisar writes

  bloggskribent-tjejer… när Bingo jobbar har Katrin Zytomierska det tråkigt på dagarna och då måste Katrin Zytomierska shoppa *såååklart!*. och om inte barnflickan tar han om ungen, kan inte Katrin Zytomierska shoppa! Alltså, borde förtryckare-Bingo sluta jobba och stanna hemma istället. *kramisar* (eller ska vi “rasa” istället?)

 33. Magnus Johansson writes

  Bra skrivet, denna människa har alltid framstått som lite otäck i mina ögon. Det har legat något falskt och spelat över henne. Jag känner henne inte och dömer henne inte, men detta verkar som ett verk av en människa bortkopplad från verkligheten.

  Otäckt måste jag säga.

 34. Anna writes

  Jag tål inte K Z. Att hon ens har en karriär inom media är för mig helt obegripligt.. Undar varför hon verkar må så bra av att vara elak?
  Fröken apdryg har gjort det igen. Och får spaltmetrar. Igen….

 35. Janne Fantastic writes

  Jag gillar hur hon ber läsarna att sluta hacka på henne med orden: “Kan inte jag få säga vad jag vill, så får ni säga vad ni vill?” i ett senare inlägg.

  Vår Barnflicka Har Rymt – Singalong!
  http://jannefantastic.blogg.se/2011/december/utkast-dec-12-2011.html

 36. Ann-Katrin Nnamaka writes

  Tack Lisa för ditt inlägg! Mycket bra skrivet! Jag håller fullständigt med dig!

 37. Konrad Haifa writes

  Grymt! Hade helt missat att Katrin var grym! Älskar henne! Klart man ska äga sin barnflicka, jag förstår inte problemet?

 38. tintin writes

  du skriver väldigt bra!

 39. Dudesicle writes

  Väldigt många kvinnor tänker som Zytomierska, och skriver like dåligt som hon.

 40. manen writes

  nån som är så värst förvånad att zytomierska kommer ut som patronessa?!?

  sjukt minst sagt.

 41. mk writes

  Så bra skriven!

 42. mimmi writes

  det förvånade mig inte. K Z – smygrasistisk, rik lattemamma med “attityd” och som “står för va hon tycker” (även om det inkluderar hjärtlösa, oprovocerade påhopp) och som “unnar sig” en skönhetsbehandling 5 gånger i veckan och föraktar människor som inte är fräscha

 43. Nicklas Eriksson writes

  Vi behöver en fransk revolution i Sverige. Zytomierska är lovligt byte i den.

 44. opassande » Blog Archive » Varför det är värt att envisas writes

  [...] försöka leva som vi lär, undvika att vara hatiska, hur illa berörd jag än blir av utspel från såna som Katrin Zytomierska. Ni vet, hon som upplever sig äga en människa för att hon upplevt sig vara en “snäll [...]

 45. Maria writes

  Vilken sjuk människa, Katrin. Det är ju uppenbart att någon som skriver sådär inte är trevlig att ha vara au pair för i ett främmande land. To say the least. Katrin måste vara au pair-mamman från helvetet och då finns det redan ett hav av skräckhistorier. Det är ju Katrin som aldrig mer ska tillåtas anställa en barnflicka! Hundkropp??? Det är ju så fruktansvärt vidrigt, om inte det är förtal så vet jag inte vad. Hoppas Finest stänger av henne för gott från sin site, att Moderaterna offentligt tar avstånd från att vidare associeras med henne (det räcker väl med Carema) och mest av allt hoppas jag att barnflickan är fri nu och kan jobba på ett ställe utan psykisk misshandel och terror. Allt gott till barnflickan!!

 46. Sofia writes

  Shit, vilken sjukmänniska…
  Jag önskar den där barnflickan allt gott i världen.
  Speciellt att hon ska slippa att träffa så vidriga människor som Katrin.
  Barnflickan är 19 år? Hur kan hon sitta och säga sånt där?!

 47. Jay writes

  Bra artikel Lisa men …
  Det grämer mig lite hur ni kan ge en sån Attentionwhore så mycket uppmärksamhet.
  Kan vi inte bara ignorera henne så hon svälter ut ?

 48. BTW… | Åsa F: tiny person, tremendous feelings writes

  [...] to take the opportunity to share a blog post that I read the other day. You might have read this blog post already.. but if not, you can now if you [...]

 49. anonym writes

  Usch jag mår inte bra efter detta även om det var för uppmärksamheten. Jag skulle vara rädd att skriva en blogg med så mycket kritiska inlägg för på något sätt kanske det når in till människan Katrin?

 50. Anna Carlbro writes

  Era kommentarer visar att ni inte brukar läsa Katrins blogg. Hon tar alltid i och försöker provocera.
  Sen tycks ju ingen av er förstå att inlägget är skrivet i en situation då hon upplever sig oerhört sviken. Det kan kanske dessutom få juridiska och ekonomiska konsekvenser för Katrin, eftersom hon gått i god för flickan. Som Katrin dessutom tror befinenr sig hos sina släktingar i Chicago.

 51. Valerie writes

  Women, can’t live with them, can’t live with them

 52. Irene writes

  Dagens Sverige har tyvärr väldigt mycket utrymme för sådana “knäppsar” som KZ. Behöver vi verkligen se, läsa och höra om henne ?

 53. Sanna writes

  To Monika R,

  If you are reading any of the things here in the bloggosphere, that is written about you and the maniac Katrin Z, I hope you can see that we are thousands and thousands of swedes that supports you. I also hope that you are safe and have everything you need. You don´t have to be afraid to come to Sweden again. But I do understand if you never want to. Your former employer have to face legal actions because of what she published about you on her blogg. I do hope she will be prosecuted and convicted. Take care, have a good and totally free life,

  Sanna.

 54. Elisabeth writes

  BRAVOOOOO LISA!

 55. Veckans måsteläsning writes

  [...] Jag börjar med vad som tycks ha upprört mest, nämligen Katrin Zytomierskas synnerligen osympatiska uthängning av sin före detta barnflicka. Här är länken, (inlägget är nu bortplockat, cachad här) men jag råder er att inte klicka på den. Sammanfattningsvis beskriver hon först sin egen förträfflighet som arbetsgivare åt barnflickan, redogör för hur hon ägnat sig åt välgörenhet och skräder inte orden om sin egen ”godhet”, för att därefter vilja ha barnflickan ”död eller levande”, efter ett svek. Ett svek som om man är en sådan god och förträfflig människa som Zytomierska först utger sig för att vara borde ha förstått och även förlåtit. Och även om hon blev besviken finns ingen som helst rimlighet i att hänga ut tjejen som hon gör. Det är bara ondska. Veronica Svärd har skrivit utförligare. Även Lisa Magnusson har rett ut det här med hur man bör behandla sin Au Pair. [...]

 56. Årets största bloggposter – 2011 writes

  [...] över inläggets krassa och ibland till och med hotfulla ton, och Lisa Magnusson med flera påpekade att det som Zytiomerska sett som goda gärningar inte ens är tillräckligt för att uppfylla de [...]

 57. ragnhild writes

  Takk Lisa!!

 58. Årslista för det gudsförgätna året 2011 | Johan Johansson writes

  [...] pajasar: Alliansen SJ Sveriges löjligt vinklade media Katrin Zytomierska Den anonyma tönten bakom bloggen Pylon of the [...]

 59. Elisabeth writes

  Varför förvrider du hela historien? Tror du att du får mer eloge för det? Håll dig till fakta – Katrin skrev att hon köpte matvaror till barnflickan som hon annars banlyser – det betyder inte att Katrins godhet begränsades till att köpa pizza,chpis och annat skit, men du antingen inte fattar vad som står skrivet eller väljer du att repetera mantra som passar bäst. Håll dig till fakta och alla kan inte läsas i ett enda inlägg. Hade du följt Katrins blogg under längre tid då hade du fattar mer – men dy gillar tydligen att välja sidan. Tänk om man hade handplockat lite av det du själv skriver och gjort eyy inlägg uppbyggd på “fakta” och publicierat detta – hur skulle det kännas? Du glömde en viktig sak och som så många andra vill inte ta fram i ljuset – det är det kriminella handling som Monika faktiskt begått men det är lättare hitta alla vidrigheter hos Katrin medan “starckas lilla flicka” är det synd om. Skulle du tycka lika synd om pedofilen som bor i din närhet och har hängts ut med bild? Klart inte- det är just precis den dubbelmoral som du och dina fans visar upp. Om du inte kan vara rättvis så var åtmnstånde sann i det du skriver, ditt inlägg kryllar av lögner inget annat. Producera sanningen om dig själv men det du håller på är hets mot en annan människa och det är båda vidrigt och straffbart.

 60. Pamela writes

  OM flickan nu rymde, så kanske hon inte trivdes så bra hos KZ, det visar ju hon inte kände så trygg hos henne och att inte kunde anförtro sig till KZ!!!

  .. Lycka till i Usa

 61. Farshan writes

  Vet man för säkert att barnflickan verkligen har rymt och att det inte ligger något brott bakom försvinnandet? Tänk om det här galna paret har gjort sig skyldigt till något hemskt där borta i USA och sedan bara åkt hem och kokat ihop en falsk historia om att barnflickan har rymt. Har polisen försökt hitta henne?

 62. » Äkta människor – När jag var en hubot Saga om Sexologi writes

  [...] istället i “städa hela huset”. Även Katrine Zytomierska verkar ha uppfattningen att hennes barnflicka är en hubot. Någon som utan känslor ska leva för familjen som hon arbetar för och bortse från sina egna [...]

 63. Elisabeth writes

  Du och alla ni andra som hade tagit sida (“barnflickans”) utan att veta fakta – och det ända ni har en information om är Katrins inlägg på hennes blogg – kommer aldrig att förvåna mig. Tala om förutfattade meningar. Och du, kära fru Magnusson – du blandar ihopp saker som anställning och aupair. En anställd är en anställd med arbetsuppgifter och villkor som båda partner kommer överrens om och ingenting är självklart. Åker alla antällda med när chefen ska på mötet utomlands??? Icke! Framställ fakta men det du gör är en ren manipulation av ordet som du klistrat ihopp efter eget smak och tycke och lagt till kommentarer där emellan. Det skapar bara sjuk atmosfär och har ingenting med verkligheten att göra.
  För att förklara för dig (som troligen verken känner polska förhålanden eller språket) så utnytjar man inte någon bara för att denna personen kommer från ett fattigdom, oavsett om personen kommer från landet eller stora städer. Det finns många polacker som tar sig till Sverige för att jobba svart (städning, restaurang, vård av gamla och sjuka i hemmet, barnpassning) och oftast p.g.a. inga språkkunskaper jobbar de hos andra polaker. Rätt eller fel – båda parter brukar vara nöjda annars hade de inte jobbat. Du ska veta att i Polen lever inga slavar och de som tar “skit” jobb tar det av egen vilja. Hade du haft insikt i “barnflickans” liv hos Katrin så hade du vetat att hon hade bra lön och hade fått mer vid sidan av än en normal anställ brukar få i Sverige.
  Att hon fick följa med till USA är ett högt betyg på hennes arbete – det är ingen självklarhet att en anställd följer med. Barnflickan bakgrund gjorde saken annorlunda även för Katrin. Polacker behöver visum och eftersom Katrin med sin familj skulle besöka USA som turist så är det mycket mer än bara skaffa visum till utomstående. Katrin hade tagit på sig personlig ansvar och fick skriva papper på att flickan inte stannar i USA – allt hon skulle hitta på faller som skuld på Katrin. Med det hade aldrig skrivits ett ord om – ni läser och tolkar det som känns mest bekvämt och det som ger er “rätt” at döma Katrin. Vänd på det – jag ställer en viktigt fråga till dig:
  Skulle du vara givmildig, förstående och absolut positivt inställd mot mig om jag hade fixat samma sak mot dig??? Svara gärna och var ärlig mot dig själv. Allihoppa – se er i spegel och svara på denna frågan. Döm inte någon så länge du inte vet HELA sanningen, det kan vara du som kommer dömas nästa gång på samma grunder. Jag beskyddar inte Katrin men jag kan inte heller tycka att Monika (barnflicka) är värd det medlidande som ni försäker förmedla här, och skyll inte på att hon rymde från “häxan”, massor med polaker stannar illegallt i USA och vållar andra stora bekymmer.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion