Lisa Magnusson

Tjejsamla?!

Språkrådet är namnet på den svenska myndighet som enligt den egna hemsidan har till främsta uppgift att “upplysa om nya ord i språket”. Varje år låter rådet publicera en lista över just nyord i tidskriften Språktidningen.

Vilka ord som kvalar in på årslistan ankommer förstås på Språkrådets bedömning om vad som är viktigt. Bekymmersamt nog verkar det på myndigheten inte finnas någon särskilt stor insikt om detta, det är som om personerna som arbetar där tror att deras urval är liksom neutralt, en provsticka på vad som försiggår i folkdjupet.
“Vi måste avspegla vad som händer i det svenska språket”
, säger till exempel Språkrådets Birgitta Lindgren när institutionen får skit för att ha lagt till ordet tjejsamla i listan över 2011 års nyord.

Tjejsamla är ett väldigt dåligt ord. Trots att komponenterna tjej och samla är ord som alla känner till så blir själva kombinationen obegriplig. Tjejsamla, vad betyder det? Kvinnor samlar väl på samma sätt som män? För att förstå begreppet tjejsamla måste man först få det förklarat för sig: “ägna sig åt samlande, men inte så intensivt utan bara så att man nöjer sig med några stycken av det man samlar på”. Men det finns ju ingen allmänt spridd uppfattning om att kvinnor brukar samla på detta sätt.
Tjejsamla har dessutom bara förekommit en enda gång innan Språkrådet plockade upp det, och det var i en gotländsk lokaltidning. Ordet kan således inte ens med god vilja sägas avspegla en trend av något slag.

En del människor tar gärna sin tillflykt till manligt och kvinnligt, jag antar att de där färdiga mallarna känns trygga på något sätt. Män är från Mars, kvinnor från Venus. Jag är si, du är så. Det här är min identitet och den kontrasterar jag mot din, som är annorlunda fast på ett välbekant och förutsebart vis. Birgitta Lindgren, som är den som valde ut just ordet tjejsamla, är förmodligen en sådan människa. Hon anser säkert att tjejsamla är väldigt fiffigt och skojsigt. Gott så. Men i så fall tycker jag att hon skall stå för att Språkrådet låter sin personliga smak och politiska uppfattning sätta agendan. Det vore uppfriskande med lite ärlighet som omväxling till försäkringarna om att det sonika handlar om att visa vilka vändningar svenskan tar, och att spegla vad som händer.

Lisa Magnusson
 1. Att göra en Reinfeldtare « ardin.se writes

  [...] som definieras som ”(Pol neds), förhastat uttalande som man snart tvingas backa på” och tjejsamla, som båda är ett ord som vill forma samhället, bestämma hierarkier och driva politik genom att [...]

 2. meli writes

  Åh, det är så intressant men samtidigt väldigt upprörande.
  Skrev precis om exakt samma sak på min blogg.

  Michaela

 3. TE-5683923 writes

  Ett i-landsproblem. I världen är det krig, naturkatastrofer och svält, och man klagar över att ett ord inte är tillräckligt jämställt?

 4. Lisa Magnusson writes to TE-5683923

  TE-5683923, tänk så märkligt ändå, att man till exempel kan läsa en roman, ta ett bad, köpa en kexchoklad, skriva en kommentar där man klagar på det triviala i att klaga på ett ord – samtidigt som människor dör av svält på andra sidan jorden. Och att där faktiskt inte finns någon motsättning, att stort och smått samexisterar i allas våra liv.

 5. L. Cecilie Wian writes

  Om poenget er at noen småsamler, så får man jo si det da! Småsamle.

  Jenter samler vist, har du møtt en eneste tjej som bare har et eneste:
  Hårband, en bamser, en dukke, bare fire fargeblyanter, ingen glitterpenner, et eneste hvitt viskelær, bare helt nødvendig sminke, bare en neggelakk, eller bare nyttige smykker ?

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion