Lisa Magnusson

Världen är ingen solsäker plats.

Det står med jämna mellanrum i tidningen om upprörda människor som har fått sin solsemester förstörd och vill att någon liksom skall stå till svars för eländet. Nu senast handlade det om ett par vars ettåring närapå dog efter att fått i sig myrgift när hon kröp omkring i en hotellträdgård i Egypten (Aftonbladet 23 januari 2012).
2000 kronor erbjöds föräldrarna som ersättning när de reklamerade det inträffade hos resebyrån, och detta, menar de, är inget annat än “ett hån”. De hade ju litat på att hotellet skulle vara barnvänligt!

Om man har lagt tid och pengar på sin semester så vill man att den skall bli bra, rolig, fin. Man vill inte vanmäktig åka till sjukhuset med en döende dotter i famnen. Det är fullständigt självklart. Samtidigt kan det ju vara nyttigt att få lite perspektiv på saker och ting.

Egypten, som var det land familjen i fråga besökte, befinner sig i undantagstillstånd sedan över trettio år tillbaka. Rättssäkerheten är bristfällig med godtyckliga gripanden, fängslanden utan rättegång, och tortyr. Efter att president Hosni Mubarak störtades för drygt ett år sedan och militären tog makten utlovades förbättringar, men enligt Amnestys rapport från år 2011 bryter landet fortfarande konsekvent mot de mänskliga rättigheterna på punkt efter punkt. Myndigheterna tillåter ingen som helst kritik. Politiska aktivister och journalister försvinner, kvinnliga demonstranter utsätts för “kyskhetsundersökningar”. 91% av de egyptiska kvinnorna har könsstympats, redovisade UNICEF för ett par år sedan. Den genomsnittliga månadsinkomsten ligger på 2600 kronor, enligt Världsbankens siffror, och sju miljoner barn lever under fattigdomsgränsen.

Detta nämner inte reseguiderna med ett ord. “Solsäkert”, “avslappnande” och “billigt” är typiska fraser som används för att sälja in Egypten, och det är förmodligen också en ackurat beskrivning av de paradisgetton som turisterna stängs in i. De är i landet för att koppla av i solen under en palm invid poolkanten, inte för att bli påminda om brott mot de mänskliga rättigheterna, fattigdom och andra otrevligheter. Men om man tror att det finns någon som helst garanti att semestern enbart skall vara alldeles alldeles underbar, då är det illa ställt med verklighetsuppfattningen. Ty även om man ibland kan få motsatt intryck när man lever i ett välmående land som Sverige så är livet, trots allt, faktiskt inte skyldigt oss ett enda öre. Världen, det kan egyptierna berätta för oss, är ingen solsäker plats.

Krönika publicerad i dagens Metro.

Lisa Magnusson
  1. Anna writes

    så rätt så… Allt kan ju inte vara som hemma.

  2. Ann writes

    Du är bästbästBÄST, Lisa. Tack!

  3. Linda writes

    Det var väl ändå så att myrgiftet var utplacerat på familjens egna hotelbalkong, ett hotell som skulle vara (är) barnanpassat. Dessutom köpte dem resan genom en svensk arrangör med svenska medarbetare på plats för att kunna uppehålla den standard som utlåvas i broschyrerna. Köper du en vara som visar sig vara trasig eller inte uppfyller kraven reklamerar man den, samma princip borde gälla även vid resor (nu menar jag inte bara för att vädret var dåligt eller dyl.) Jag förstår din synvinkel men turism och verklighet kommer aldrig bli synonymt med varann…

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion