Lisa Magnusson

Behöver du verkligen en egen säng? (Om Blocket-snusk och omyndigförklarande av kvinnor.)

Unga kvinnor som annonserar efter boende utsätts ofta för sexuellt ofredande, rapporterar Västerbottensnytt skakat.

Hahaha.

Jag läser idéhistoria och frilansar som skribent. Jag har med andra ord cirka inga pengar, ibland ännu mindre (“I’ve got to raise ten bucks to be broke”). Det betyder att jag inte kan köpa en lägenhet, såsom vänliga själar ibland föreslagit när jag beskärmat mig över hur svårt det är att hitta någonstans att bo. Man får köa i ÅR för att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Alltså är jag, som kom till Stockholm för ungefär ett år sedan, utlämnad till tillfälliga boenden i andra- eller tredjehand. Jag bor några månader här och där, sedan flyttar jag vidare. Husrum finner jag via Twitter, vänner, bekantas bekanta, annonser på Blocket.

På Blocket är folk inte riktigt kloka. De vill hyra ut rum i avlägsna förorter till fantasipriser, och man får inte ta emot några besök alls, inte använda köket överhuvudtaget, och på inga undantags vis gå på toaletten mellan vissa tider. Sent om nätterna ringer män och undrar om man har pojkvän, om de kanske skulle kunna få fota en lite, om man vill ha en sängkamrat eller kanske bara en vän, livet är så ensamt.

En person ville hyra ut en lägenhet till mig för att jag påminde om hans exflickvän, “ja, du kanske förstår hur jag menar”. En annan sade att han hade kollat upp mig och tyckte att jag var snygg, kunde jag inte leta efter en lite större lägenhet istället, så kunde vi bo ihop? En tredje sade att han var svenskitaliensk fotomodell, “du kanske har hört talas om mig?”, och medgav efter en stund att han visserligen inte hade någon bostad att hyra ut, men att han gärna hjälpte mig att leta rätt på en, kanske kunde vi ses på en fika och diskutera saken? Ytterligare en inskärpte att han bara ville ha kvinnliga inneboende, och att de inte fick träffa andra män, för det tyckte han liksom förstörde hans vänskap med dem.

Min favorit när jag senast satte in en annons var en person som frågade om jag verkligen behövde en egen säng, om jag inte kunde sova med honom istället. Han sade det inte ens på ett flirtigt vis, utan i en ton som antydde att det vore hemskt besvärligt om jag skulle envisas med att sova någon annanstans. När jag gjorde klart att en egen säng var det enda som kunde komma på fråga så snäste han att han skulle tänka på saken, men att det minsann redan var många som var intresserade av att flytta in och att han bara ringt mig för att vara snäll, så vi fick väl se om han tänkte återkomma till mig. (Det gjorde han inte.)

Det är inte det att just jag har otur. Alla kvinnor som befattar sig med Blocket råkar ut för det här, och även män får sin beskärda del. (En manlig bekant till mig som skulle sälja en möbel fick kukbilder till sin mobil.) Om detta kan förstås sägas mycket. Till exempel kan man ju fråga sig varför inte de här ligghungriga existenserna istället söker sig till typ Knullkontakt eller Spraydate eller någon annan av de sajter som faktiskt är till för, eh, amorösa möten. Kanske handlar det om att de helt enkelt är för svagbegåvade för att lyckas hitta och navigera in på rätt sorts sajt, kanske är de så ovana vid den nya tekniken att de betraktar hela internet som ett enda Heta linjen, kanske går de igång på att påtvinga andra människor sin sexualitet.

Det intressanta med Västerbottensnytts granskning (förutom att de kallar 20 korta intervjuer för granskning, och förutom att nyheten är en riktig HUND BET MAN) är emellertid ordvalet i artikeln.
“Många av kvinnorna är i desperat behov av att hitta en bostad. Vissa hinner berätta mycket om sig själva innan de inser att personen som ringer är oseriös. En del lockas att berätta om sitt privata sexliv för en helt främmande person”, står det i texten.
Lockas? Fram träder en bild av kvinnor som sexuellt passiva, vimsiga våp som blott alltför lätt luras i fördärvet.

Det är år 2012 och kvinnor har fått rösta i 91 år, men de omyndigförklaras alltjämt. Som om de inte fattar när någon försöker snacka snusk, som om det vore deras oförstånd som är problemet, och inte att världen är full av folk som tar sig friheter och att det ibland kan vara svårt för både män och kvinnor att veta hur man skall förhålla sig till dem. Själv har jag aldrig skällt ut någon som har ringt. Jag brukar säga att jag skall återkomma och lägga på.

Lisa Magnusson
 1. Dea writes

  Jag satte en gång in en “bostad sökes” i DN, och en kille ringde som ville berätta att han och hans sambo “Är mycket öppna, fria och frigjorda” och på det hela taget sökte sexpartner och när jag spydigt påpekade det okloka i att flytta ihop med en främling bara för det ville han träffas för en fika. Det var iofs olustigt medan samtalet pågick. Men jag är inte kränkt, utnyttjad, lurad eller lockad.

 2. Matilda Flodin writes

  Jag har efter en bostadsannons på Blocket fått diverse sms från en kille som ville dejta mig. Till slut blev jag erbjuden 5000 för en dejt. Okränkt, ej utnyttjad, ej lurad och sannerligen inte lockad tackade jag nej. Det kändes mest skumt. Jag menar, varför ville han dejta? Han visste ju inget om mig, bara att jag var tjej och ville ha någonstans att bo.

 3. Brandon Lee writes

  Har du fått några bra idéer av att läsa idéhistoria eller enbart blivit omyndigförklarad?
  Jag har omyndigförklarad mig själv, i morgon ska testa om jag har lyckats med det, jag prova att handla på systemet, ser dem mig som mindreårig då har jag lyckats med att hitta den eviga ungdomens källa,.eh,.hos systembolaget.
  För övrigt så, om du någon gång har vägarna förbi Peking, är du välkommen att övernatta hos mig helt gratis i egen säng, jag är förhållandevis rumsren, väluppfostrad och allmänt trevlig, och blev kastrerad av en veterinär vid årsskiftet, vi fick grupprabatt när min katt följde med. Fridens liljor Lisa och vaya con dios. mvh. BL.

 4. julia. writes

  åh, herregud. jag hade verkligen blivit jättearg om någon sade så till mig, så respektlöst… på något sätt blir det okej att vara på ett speciellt sätt när man inte känner varandra.

 5. Jens writes

  Haha, i stort sett allt du skriver är så perfekt att jag inte vet var jag ska ta vägen. Jag älskar dig Lisa!

 6. felice writes

  åh men csn är rätt saftigt om man jämför att leva på försörjningsstöd.. man kan ju jobba extra oxå
  besök min blogg. inspiration, öh å lite till
  kram

 7. Sandra writes

  Jag håller med dig, men trots allt har jag upplevt just den där händelsen. Det där då en tjej rings upp eftre en blocketannons och hon luras och lockas in i att berätta helt fel saker för en främmande individ.

  Detta skedde när jag och min bästa vän var sambos. Hon skulle flytta till Stockholm och hon lade in en annons på Blocket. Givetvis hörde massa skumma typer av sig men hon förstod ganska omgående att dessa var idioter.
  Men så en kväll ringde det igen. Hon svarade, det var en snubbe som skulle hyra ut ett rum på Kungsholmen. Jag sitter i vårt kök och sysslar med mitt, men jag hör henne vara skitglad. “De snackar väldigt länge” hinner jag tänka efter ett tag. Jag börjar lyssna aktivt på vad hon faktiskt säger. Jag reagerar omedelbart och går ut i vardagsrummet och säger åt henne att lägga på – “Va? Eller, varför då?” svarar hon. “Ja, tänk efter på vad ni pratar om, verkar det normalt?”
  Hon lade på direkt, och började därefter storgråta. I all förblindelse från desperationen om en lägenhet så hade hon hade inte insett att hans frågor var helt jävla sjuka. Först vid påstötning av andra(mig) så förstod hon hur sjukt det var.

  Men givetvis bör man utveckla det här “lockas”-syndromet vidare när man trots allt gör en artikel om detta enorma problem!

 8. Kvinnokroppens värde: ett rabatterat rum i city - Genusfolket writes

  [...] nytt att män erbjuder husrum mot sex till bostadssökande kvinnor, det har vittnats om tidigare (exempelvis av samma tidnings krönikör Lisa Magnusson). Argumentet som mäklaren anför, att det inte är att likställa med sexköp eftersom det är [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion