Lisa Magnusson

Vad skall man göra med alla som är dumma i huvet?

Jag läser på www att ett boende för ensamkommande flyktingbarn har vandaliserats.
”Folk är rädda för vad som kommer hända med värdena på våra hus, de kan ju sjunka i värde”, förklarar en av grannarna i Aftonbladet. Jag stänger ned, orkar inte.

Sedan loggar jag in på Facebook. Där länkar en jag känner till en bloggpost om en man som påstås ha våldtagit två kvinnor och därför borde utvisas till Eritrea. Där skulle han förmodligen torteras, om man skall tro texten, men det vore bara rätt åt honom, för sådana som han borde inte få finnas i ”vårt fredliga och fina land”.
”Dessa negrer..”, lyder den första kommentaren i den jag känners kommentarsfält. Resten av det dryga femtiotalet kommentarer är typ i samma stil.

Jag skriver inte i kommentarsfältet om hur det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa, och att inget blir bättre av att Sverige (som alltså skall föreställa ett fredligt och fint land) gör det till offentlig policy att riva upp permanenta uppehållstillstånd och sända folk i döden.
Jag skriver inte heller om hur de egenskaper som vi nu gärna förknippar med invandrare – promiskuitet, brutalitet, primitivitet, irrationalitet, lathet, girighet  – också historiskt har förknippats med kvinnor, arbetare, ja alla utsatta grupper.

Istället frågar jag varför den jag känner länkar till den där rasistiska texten. Till svar kallas jag ”Lilla Lisa” av någon som anför ett YouTube-klipp som argument för sin främlingsfientlighet. Någon annan skriver att jag borde bli våldtagen av den där eritreanske mannen. Den jag känner undrar vad jag menar med rasistisk. Jag stänger ned, orkar inte.

Jag frågar mig vad det egentligen är som håller på att hända. Och det jag tror håller på att hända är följande: Ingenting. Det har alltid funnits folk som har tyckt såhär. Skillnaden är att det inte längre är okej att säga det de säger, samtidigt som det är lättare än någonsin för dem att säga det.

Internetbegreppet ”troll” kommer från den engelska fisketermen trolling, och avsåg ursprungligen personer som medvetet provocerade och retades, likt fiskare som lägger ut en rad krokar på linor efter sina båtar. Idag betecknar ordet å det snaraste alla som beter sig otrevligt eller hyser obehagliga åsikter. Oavsett om de tramsar eller säger sitt hjärtas mening stämplas de som troll, med den underförstådda innebörden att de utan vidare kan avfärdas. Ett mycket bekvämt sätt att förhålla sig till de många röster som nu kommer till tals på världsväven.

Det är inte snällt att stämpla oliktänkande som troll. Men vad skall man då göra med alla som är så dumma i huvet att man bara inte orkar? Jag har ärligt talat inget svar.

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
 1. Rebecka writes

  Ja, vad fan ska man göra.

 2. Våldtäkt okej om man kommer från oroshärd « Avpixlat writes

  [...] Metro har krönikan titeln Till svar kallas jag ”Lilla Lisa”, men hos Rodeo Vad skall man göra med alla som är dumma i huvet?. 2012-03-21, 15:28 (uppdaterat 2012-03-21, 15:28) | Kategori(er): Brott, Inrikes, [...]

 3. andry ström writes

  Hej, Lisa du ska ha en stor eloge för ditt omdöme, jag skulle önska att fler kvinnor skrev hur de känner sig och vad jag förstår är det nog många som känner sig oroliga att vistas ute efter mörkrets inbrott, även om inte du gör det så är det så tyvärr.

  Du har blivit omnämnd på Avpixlat som du säkert redan vet och vad jag har hunnit läsa mig till är du en svensk kvinna med civilkurage som jag instämmer med att framhålla!

 4. Keyser writes

  Hörru “Tutt-Lisa” , är det inte dags att du lägger upp en fin bröstbild ;)

 5. Karl Hammar writes

  Tyvärr den som sa de va de…..

 6. Jon writes

  Man har något sjukt moralfel om man värderar en främlings liv (dessutom en grov brottsling) högre än sin familjs säkerhet. En våldtäktsman är ett hot mot dina närmsta Lisa. Vad som händer med honom i någon annan del av världen spelar ingen roll i det fallet.

 7. AWSvensson writes

  Man kan ju skriva på en sida som heter Rodeo eller kanske Metro.

 8. Mattias writes

  Jag undrar bara om du hade skrivit likadant om det var någon i din familj eller du som hade blivit våldtagen. Tror knappast det…

 9. Göte Borg writes

  Som svar på din överskrift.

  Inte ge dem mer utrymme än nödvändigt (Tex. tillåta dem att skriva kolumner i metro osv.)

 10. roberth writes

  ja vad ska man göra med dig Lisa? Du är dummare än tåget

 11. Andreas writes

  Seriöst det måste vara något allvarligt fel på dig.

  Du kalla att nån våldtar att bete sig illa och att det inte är deras fel att dom våldtar.

  Helt sinnesjukt kanske dags att söka hjälp.

 12. “Minua kutsuttiin Pikku-Liisaksi” - rahmispossu.net writes

  [...] Magnusson toimittaja Metro Pikku-Liisan omassa blogissa sama teksti kulkee “Mitä meidän pitäisi tehdä kaikkien tyhmien ihmisten [...]

 13. Andreas writes

  Tja Lisa.
  Jag undrar bara vad som ligger bakom beslutet att ta bort alla kommentarer på texten i METRO?

 14. Ernst writes

  Re: rubriken
  Tja, man kan låta dem skriva ledare på Metro eller blogga på Rodeo.

 15. JB writes

  “Alla som är dumma i huvudet”… Ja Lisa ska vi börja med dig, eller?

  Hade du varit så “Forgive and Forget” om du själv varit offret? Det var en retorisk fråga om du inte förstod det. Vet du vad hyckleri är för något?

 16. Hubert writes

  Lisa du är helt lost i diverse samhällsproblem (som många andra). Du verkar väldigt arg på allt och alla dvs. Flytta ut i skogen och släpp allt materiellt osv. Ja, jag är seriös… Jag kan flytta med dig och så kan jag lära dig att leva i harmoni, släppa all ideala tankesätt och bara vara och existera. :)

 17. stefan writes

  Du e inte riktigt redig va? Är väl för fan aldrig någon ursäkt att göra en annan människa illa för man själv haft det tufft.- Ska vi ha rättegångar där det är, Nej klart han inte ska dömmas, han hade ju en mor som var elak etc. Var o en har en hjärna. Om du själv inte vill få en stor kuk i dig som du inte bett om ska du inte ge någon annan det, IDIOT!!!!!!!!!!!!!!

 18. Henrik writes

  Okej till våldtäkter?!… Lisa… Du är helt störd.

 19. Svensson writes

  “Vad skall man göra med alla som är dumma i huvet?” Förstår att dina föräldrar måste frågat sig detta många gånger – synd att de inte hittat någon lösning.

 20. Lisa Magnusson writes to Andreas

  Andreas, jag har ingen aning, visste inte att de var borta. Men en gissning är i så fall att tjänstgörande redaktör tyckte att det blev för mycket och för grovt.

 21. Lisa Magnusson writes to Hubert

  Jag är inte särskilt arg av mig. Gullig kommentar, fnissade högt!

 22. Lisa Magnusson writes to stefan

  Det kanske är jag som misstolkar nu, men jag upplever det som att du ogillar min text? Låt oss tillsammans reda ut detta så att vi inte går runt och är sura på varandra, det känns så onödigt!

 23. Jazzil writes

  Märkligt, jag var den största antirasisten som man kunde vara.
  Jag chattade med rasister på IRC, jag skrev på forum.

  När jag träffade min sambo år 2005 som är från Asien så blev jag alltså ihop med en icke europeisk invandrare av annan “ras”.
  Det var då jag började komma in i och lära mig systemet med invandring i Sverige.

  Och nu vill jag verkligen ändra Sveriges invandring och flyktingpolitik fullständigt.
  Nu har jag lärt mig vad en viss religion är för något med tanke på att sambons land har verkliga problem med denna minoritetsreligion i sitt land där buddhismen är den totala majoritetsreligionen.

  Jag öppnade ögonen hur sjukt våran system är här i Sverige när det gäller att gång på gång propagera att vi MÅSTE få in mångkultur, vi MÅSTE få in fler människor.
  Varför MÅSTE vi få mångkultur? Varför är det fult enligt många i mediabranchen att bevara och vårda den svenska kulturen? Vad ska jag svara min sambo när hon undrar varför vi är så rädda att vara stolta över den svenska kulturen som dom gör med sin kultur i sitt hemland.

  Varför MÅSTE vi ta in massor av flyktingar som inte ens kan läsa och skriva på sitt eget språk?

  Problemet i dag är inte att vi har “högervindar” utan att den totala majoriteten journalister som inte vågar inse att alla seder, alla religioner och alla kulturer självklart INTE är lika värda och lika humana som andra.
  Varför är Sveriges journalister så blinda att se hur vissa kulturer faktiskt är fientligt lagda mot kvinnor, fientligt lagda mot den vita rasen, fientligt lagda mot judar mm?

  VARFÖR är detta så svårt för journalister att se? Är ni blinda??? Var lever ni någonstans? Under en sten?

  Jag kan säga att ju mer världsvan jag blivit, ju mer världsvana människor jag träffat, desto mer kritisk har jag blivit till den mångkulturhysteri och hysteri att ta hit folk från vissa religioner och vissa kulturer.
  Därför vi som ÄR världsvana har mer kunskap om att ex ha två kulturer i sitt hem, mer kunskap om andra kulturer utomlands etc. Och dom flesta journalister verkar ha den sämsta kunskapen av alla om just andras länder kulturer.

 24. Null writes

  Bara en fråga Lisa, är du för våldtäkter? Verkar så.

 25. Sken Helig writes

  haha jag förstår nu DU trollade med denna artikel va?

 26. Liten gnom med kastrullfrisyr writes

  Det är lätt att bagatellisera våldtäkter om man har ett så pass ofördelaktigt utseende att man som kvinna har immunitet mot att bli våldtagen.

  Varför är det alltid små fetlagda gnomliknande kvinnor som basunerar ut dylik idioti ?

  Sällan ser man en sexig snygg kvinna stå med plakat framför porrbutiken, nej det är alltid exteriört motbjudande varelser som hörs mest, dessa bitra avundsjuka och vilsna…

 27. Anna writes

  Jazzil, jag tror inte att hon levt under en sten. Det är nog snarare på Södermalm och helt avskärmad från verkligheten.
  I Sverige spelar verkligheten ingen som helst roll. Här är det utopierna som råder.

 28. Andreas writes

  Lisa.

  Ok, konstigt, jag läste säkert 98% av kommentarerna innan de raderades, de var inte alls så grova.
  Väldigt mycket mer sansade än här faktiskt, däremot så var ju säkert 99% av dem kritiska till din krönika, men att det skulle vara pga att dem var för grova är ju bara ren o skär lögn.

  Du har ju förmånen att få synas och höras väldigt mycket i media osv, men hur ser du(Lisa) på yttrande-rätten för gemene man annars?
  Enligt denna krönika så verkar du tyvärr avfärda varenda åsikt som inte ligger i linje med din åsikt som “troll”, vilket såklart är ett bekvämt synsätt för en narcissist. Är du narcissist Lisa?

  Förövrigt hoppas jag du blir kallad på möte hos ledningen på METRO snart då läsarna inte vill se dina krönikor mer.

 29. Away writes

  För varje gruppvåldtäktsman, vars genetiska fortlevnad du garanterar via din skattsedel

  lever en fullt fungerande, hygglig kille därute i armod och fattigdom.

  Hela din verklighetsuppfattning är en spottloska i ansiktet på de bättre behövande.

  Äckligt.

 30. Peter writes

  Såhär skrev Lisa:

  “det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa, och att inget blir bättre av att Sverige (som alltså skall föreställa ett fredligt och fint land) gör det till offentlig policy att riva upp permanenta uppehållstillstånd och sända folk i döden.”

  Var nånstans står det att våldtäktsmän ska gå fria? Eller att det ens är synd om dom?
  För med den logiken är ju alla tuffingar här på sidan riktiga medlöpare som inte dessutom kräver att personen ska korsfästas först. Men det tror jag ju inte på, för jag tror bara ni läser lite snabbt och slarvigt. Gör inte det.

 31. halfwaytosanity writes

  “Mångfalden i Sverige är en rikedom som inte kostar något.– Mona Sahlin.”
  http://sv.metapedia.org/w/Mona_Sahlin

  http://www.islamguiden.com/missforstraff.shtml (detta är alltså en muslimsk infosajt som ligger ute idag 2012)
  “Islam genomför förebyggande straff vilka naturligtvis kan verka grymma om man betraktar dem ytligt och utan ordentligt övervägande. Men Islam utdömer inte sådana straff om man inte är övertygad om att brottet var oförsvarligt eller att brottslingen handlade utan något slags tvång.
  Islam föreskriver att en tjuvs hand ska huggas av, men ett sådant straff utdöms aldrig där det finns minsta tvivel om att tjuven tvingades av hunger att begå brottet.
  Islam föreskriver att både äktenskapsförbrytaren och äktenskapsförbryterskan ska stenas, men den tillämpar inte sådana straff om det inte gäller gifta personer och avgörande bevis finns genom fyra ögonvittnen, det vill säga när två personer in flagranti begår ett så skändligt brott.”

 32. Peter writes

  Alla kritiska kommentarer plockas bort….sjukt, riktigt sjukt, precis som Lisas text och hennes gullande med våldtäktsmännen.
  “Olämpliga” kommentarer på nätet är värre än våldtäkt enligt Lisa och övrig PK. Var finns proportionerna?

 33. halfwaytosanity writes

  I ett nötskal vad vi sysslar med även inom politiken:

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/-varning-for-positivitetsfascism-

  “Allt fokus läggs på det positiva. Tanken är att framgångsrika prestationer ska älskas så att de förökar sig, medan det som inte fungerar ska negligeras.
  De som inte gillar bekräftelseideologin ser den som en form av det George Orwell kallade New Speak som utmärks av att det inte lämnar utrymme för en enda kättersk tanke och täpper till allt utrymme för att människor fritt ska kunna kritisera det de ogillar.
  Att bara få uttrycka sig i positiva termer innebär i praktiken censur mot att diskutera arbetsplatsen. Yrkesidentiteten sätts åt sidan när perspektivet måste vara bekräftande och de anställdas identitet förtrycks när de istället för att uttrycka rak och öppen kritik, tvingas hitta positiva ord för problematiska förhållanden och missnöje på arbetsplatsen.
  Farligt blir det när anställda tvingas uppfatta problem som utmaningar. När de uteslutande ska se framåt och aldrig bakåt. För därmed kapas banden till historien och erfarenheten, och individen blir lättare att manipulera. När det skett, uppmanas han eller hon att se positivt även på detta, för att undgå att klassas som oflexibel och förändringsobenägen.
  Frågan är:
  Varför ska människor förhålla sig positivt till det som faktiskt är dåligt för dem?”

 34. Anders writes

  Lisa. Du är rasist. Du anser att det är ok att begå brott om man är av en viss ras. För att visa på motsatsen förväntar jag mig att du härnäst tar upp en vit man med ett taskigt förflutet och betraktar hans våldtäkt som helt förlåtlig. Kan du inte det, är du en äcklig rasist.

  För oss andra är det en självklarhet att man oavsett ras är ansvarig för sina gärningar, och finns det en möjlighet för samhället av avvisa grova brottslingar så är det enbart positivt. Vill man inte avvisas är det bara att låta bli att begå grova brott.

 35. Alex writes

  Tack så mycket för din sjuka krönika. Gav mig enorm motivation att gå och träna av min frustration på gymmet idag. (mådde illa när jag läste den på spårvagnen). Snackade med flera andra invandrare idag på jobbet från mellanöstern som också tyckte din krönika var vidrig. Vi sade det att om man är rasist för man hatar våldtäktsmän då är är man ju stolt över att vara rasist. Till och med kriminella avskyr våldtäktsmän. Roligt också att du värnar så för den här killen, Julian Assange var det ju inte lika synd om. Men det är klart han är ju vit (Vit=djävulen).

  Är dum i huvudet och stolt över det. Är själv invandrare och hatar våldtäktsmän (enligt dig så är vi ju alla våldtäktsmän om vi flytt eller borde vara det). Man kunde ju tro du jobbar för SD när du skriver sådana här artiklar, du agerar ju valarbetare till dem.

 36. Hopp « It's all gonna be fine writes

  [...] vill så mycket och är så engagerade. Och alla är kloka och lyhörda. Människor är kanske inte så tokiga ändå. Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

 37. Tina writes

  Men håll in hästarna en sekund!

  Ingenstans skriver Magnusson att våldtäkt är acceptabelt eller att det är mest synd om våldtäktsmannen.
  Ni slåss mot halmgubbar!

  Att människor inte ska utvisas om de riskerar att utsättas för våld eller förföljelse delas av såväl FN som Amnesty (och undertecknad)

 38. Thorsten writes

  Om någon oprovocerat gör mig väldigt illa och jag har har möjligheten att se till att personen aldrig kan göra om det mot mig eller någon annan. Varför ska jag då inte ta den möjligheten? Jag förstår inte hur du och dina polare på AB tänker. Ni måste vara spritt språngande galna!

 39. Blixten writes

  Orkade inte läsa alla kommentarer men en sak är säker, vi har problem med läskunnigheten i detta land. Folk verkar inte förstå enkla meningsuppbyggnader. Hur man kan uppfatta det inlägget som att du försvarar våldtäckt är för mig oförståligt. Jag håller med dig! Har man fått svenskt medborgarskap skall man ställas inför rätta och enligt svenska lagar, och straffas efter samma straffsats som dig och mig. Nu skriker folk högt eftersom fallet gällde en våldtäkt, men man måste fråga sig vart gränsen skall gå. Ska man skicka hem folk som mördat, begått dråp, grovt rån, stöld, snatteri eller kanske svartjobbat? Hur blir det med ekonomisk brottslighet så som mutor?

  Det krävs ingen minimal utbildningsnivå för att kommentera bloggar och artiklar här på internet, det kanske är en lag vi bör införskaffa.

 40. Kung Fy writes

  Om det regelmässigt bleve utvisning vid fällande dom i våldtäktsmål har ju gärningsmannen/kvinnan de facto haft ett val; om jag genomför detta blir jag utvisad, till ett sämre liv, kanske till tortyr eller till och med döden
  Vad är då problemet?

 41. Dan writes

  om min dotter blir våldtagen ska jag personligen be henne göra en muntlig redogörelse för dig hur det har gått till och vad hon känner och tycker om förövaren!

  Jag hoppas då att du den dagen står för dina åsikter och verkligen ser människan som blivit våldtagen i ögonen och säger …. men han har haft det lite tufft … sen att du är förstörd för resten av livet … ja det är sånt som händer….

  Man skäms Lisa … Man skäms

 42. Eric writes

  Alltså, maken till ohyfsade och direkt motbjudande kommentarer? Jag blev lite sugen på att reda upp här, får se hur det går.

  1. Alla argument som anspelar på känslor gentemot närstående är totalt irrelevanta och direkt korkade. En domare ska aldrig vara i jävsituation, det är en av de viktigaste grundprinciperna för rättssäkerheten. Vill ni själva hamna i en domstol, (falskt) anklagade för våldtäkt av domarens barn när ni i själva verket satt hemma och löste sudoku ensamma och därmed är helt utan alibi? Ni förstår kanske själva hur dumt det är.

  2. Att någon kommer från en psykologiskt påfrestande bakgrund är naturligtvis inte en ursäkt för handlingen, men däremot en starkt bidragande orsak. Människor som får hjälp med sina problem gör bevisligen inte handlingar av den här typen, men det mänskliga psyket är otroligt ömtåligt och måste hanteras därefter. Straff för straffets skull är meningslöst och, om jag får säga det själv, ociviliserat och barbariskt. Vi har nått längre än så, att vända om vore ett direkt hån mot tidigare generationer som byggt det här landet på sunda värderingar om människovärde.

  3. Lisa har en åsikt och har valt att uttrycka den i det offentliga rummet, om det inte passar er är ni välkomna att uttrycka det. Det ni gör här är däremot en sådan perversion av den rättigheten att jag är sugen att be er alla att dra åt helvete (undantaget ett par vettiga snubbar då, er gillar jag). Men det tänker jag inte göra, för det låter skrämmande likt vad ni själva propagerar för, så jag ger er istället följande råd: Sök hjälp era underutvecklade mähän, så ni kanske blir fullt fungerande sociala varelser.

 43. billy writes

  Nej Lisa här får du nog tänka om.
  Sällan läser jag en krönika så dum som får mig att vilja orsaka skada på mig. Din syn på våldtäkter och dess förövare är ta mig tusan inte frisk.

 44. Jon A writes

  Jag är född i Eritrea men det existerade inte som land när jag kom till Sverige. Kommer att bli mycket lycklig om han utvisas. Han kommer att utsättas för tortyr? Och..? Läste nånstans en av tjejerna är en kollega, en tidningsbud och blir bara så ledsen när jag tänker på henne.

  Sedan tycker jag att det är patetiskt att det används för att hysa obehagliga/rasistiska åsikter. Vi är ju våldtäktsmän allihopa och de där muslimerna, de är ju självmordsbombare allihop, eller? Själv har slutat bry mig. Vilka kommentarer hade vi läst om BREIVIK hade varit invandrare, oj oj oj titta DE är sjuka i huvudet ju…men Tony Olsson, Tomas quick, Lasermanen representerar sig själva,,

 45. Aletheia writes

  Våldtäkt är något avskyvärda människor sysslar med, det mänsklighetens bottenskrap sysslar med. Det är ett brott som går emot allt det som den västerländska civilisationen står för, nämligen jämlikhet (även om vi inte helt 100% är där än) och alla människors lika värde.

  Att kränka en annan persons mänskliga rättigheter så grovt som vid en våldtäkt är ett fullkomligt avskyvärt brott, och ska inte ursäktas oavsett vilket område i världen som gärningsmannen kommer från. Att påstå något annat är ett rent hån av de miljontals människor som kommer till västvärlden från liknande områden utan att begå ett enda brott.

  Jag förstår inte riktigt vad ni vill ha ut med denna text. Är det någon form av rasistisk generalisering om hur människor som kommer från områden likt Eritrea helt enkelt inte vet bättre, och därför bör ursäktas från sådana krav som vi ställer på övriga människor?

 46. Anna writes

  Lisa,

  Alskar dina kronikor, du ar otroligt insiktsfull, stark och modig, jag onskar jag kunde visa dem for mina vanner skrivna pa engelska (bor i Mumbai)

  Internet har gett en rost till sa manga hatare, jag ar saker pa att manga av dem lever mer i den virtuella varlden an i den verkliga, en ensam existens dar hatet gror.

  Jag stanger ochsa ner nar idiotin blir for stark, laser kvallspressen utan fokuserar pa debatter, facebook ar bara att lagga ner.

  Fortsatt vara du, varlden behover roster som du
  Kram
  Anna

 47. Jenny writes

  Himla fräscht att hoppas att Lisa blir våldtagen. Då blir nog världen bättre, ska du se.

  Egen erfarenhet är att bli sexuellt antastad, ofredad och våldtagen av Svensson-svenska män. Det blev inget jävla holabalo av det. Var fanns ni då, alla killar?

 48. Tommy writes

  Kommentarerna på Metro blev borttagna för att nästan allihop var skrivna av folk som varken kunde eller ville begripa vad krönikan handlade om. Nu har kommentatorerna hittat hit i stället, för att fortsätta skälla på krönikören för något helt annat än vad krönikan handlade om.
  Varför vill man kritisera någons krönika när man inte klarar att tillgodogöra sig skriven text? Varför vill man slösa med sin tid på det sättet?

 49. Hille writes

  Jag orkar oftast inte heller, bara majoriteten av kommentarerna här får mig att vilja sucka större än jag har lungkapacitet till. Så tack för att du tagit dig tid att skriva!

 50. Q writes

  Man blir ju fan mörkrädd av att läsa kommentarerna här.. Skärp er för fan!

 51. haddock writes

  Det du kan tänka på att göra med alla som är dumma i huvet, är att förklara för dom hur och varför dom är dumma i huvet. Det kan verka meningslöst och oproduktivt eftersom du handlar med saker som är som självklarheter för dig, men det är viktigt att motivera sina egna självklarheter inte bara för andra utan även för dig själv; man kan komma till många nya insikter och stärka sin ståndpunkt, samt även öka förståelse för motståndarnas sida. Det är svårt, det är mycket lättare att avfärda dom andra som “dum huven” än att bemöta deras “idiotiska” argument, men en stor del av att det tar emot är just egna fördomar. Då ton i text är svårtolkat på internet är det väldigt svårt att sålla bort trollen ibland, men det kan vara värt att hitta svaren även till deras gliringar, om inte för diskussionens skull så för din egen skull. Öppen debatt och diskussion skapar gemensam förståelse, och meningsmotståndare behövs alltid.

 52. Boel writes

  Uppenbart att din text inte gick fram till dom allra flesta, för dom som vill bli arga och spy galla så är det ju som alltid väldigt lätt att göra detta. Så här kommer en kommentar enbart för att visa mitt stöd, och säga att det inte går en enda dag då jag inte tänker tanken “Vad ska man göra med alla som är dumma i huvvut”. Bra text!

 53. Caroline writes

  Hur kan du ha hjärta att skriva sådana här saker? Det finns flera kvinnor som blir våldtagna och nästan vill ta sitt liv för att de mår så dåligt av det och du sitter här och försvarar dem personerna som har förstört deras liv? Fattar du inte att den personen som hade råkat ut för den där killen kanske läste din krönika? Ja vad ska man göra med alla som är dumma i huvet skriver du. Ja det är en väldigt bra fråga om vad man ska göra med dig? Att du inte har någon som helst skam i kroppen. Det värsta av allt är att det känns som att du gör det här endast för att få uppmärksamhet och få folk att reagera och det visar bara hur sjuk i huvudet du faktiskt är. Skulle du känna likadant om du själv blev våldtagen? Eller om någon i din närhet kanske? Nej tänk för fan på vad du skriver och hur många människor du förstör för när du skriver sånt där.

 54. Anders writes

  Tommy.

  Jag tror det snarare är du mfl. som inte förstår kritiken i kommentarerna.
  när man bara “orkar inte” och “stänger ned” så är det inte så konstigt att ni inte kan förstå vad kritiken grundar sig i.
  99% av kommentarerna på METRO var 100% legitima ej hatande ej anonyma kommentarer som helt enkelt ogillade eller tyckte annorlunda än Lisa.
  Detta var tydligen inte OK så man valde att plocka bort alla pga det.
  Med någon vag undanflykt att vissa kommentarer vore hatiska?! Skitsnack säger jag som hann läsa nästan varenda kommentar.

 55. E writes

  Hahaaha! Grattis Lisa, du bjöd in de korkade rakt till din blogg! Personangrepp om ditt utseende och fullkomligt oförstående utbrott har du redan här. Naturligtvis av anonyma människor som själva ALDRIG skulle våga skriva något under sina egna namn.

  Varför ska det vara så jävla svårt för vissa? Här kommer nu lite förtydligande för alla korkskallar där ute – enjoy!

  “… de egenskaper som vi nu gärna förknippar med invandrare – promiskuitet, brutalitet, primitivitet, irrationalitet, lathet, girighet – också historiskt har förknippats med kvinnor, arbetare, ja alla utsatta grupper.”

  Got it? Det är irrationellt att påstå att “invandrare”/”negrer” SOM GRUPP är fucked up. Våldtäkter begås i de flesta av fallen av någon som känner förövaren, om det nu intresserar någon? Överfallsvåldtäkter av en okänd är rätt ovanligt. NATURLIGTVIS ANSES INTE LISA ATT DET ÄR RÄTT ATT VÅLDTA DÅ MAN KOMMER FRÅN EN VISS BAKGRUND. Hur skulle det vara om alla tog och kollade upp lite JÄVLA FAKTA nån gång?

  Hört talas om fakta? Alltså, inte åsiktstexter utan stuff som baserar sig på forskning etc. Ta och utbilda er för fan. Läs några böcker. Sluta ta ut era jävla tillkortakommanden på nätet. Börja lyssna på andra, inte bara på anonyma som rage:ar på flashback. Väx upp lite. Tack!

 56. Hannes writes

  Helt rätt, Lisa!

 57. Sascha writes

  Bra skrivet Lisa! Du behövs i denna debatt jag beundrar dig för att du är en av få som vågar skriva detta. Håller med helt och hållet. Ni andra borde skämmas!

  X

 58. “Vi tar för seriöst på våldtäkter” – Lisa Magnusson | Nicole writes

  [...] skrev ett inlägg igår som handlade om hur Lisa Magnusson tänkte (läs; inte tänkte) när hon skrev att det är synd om [...]

 59. Anders writes

  Svar till “E”.

  Hejsan mr/ms. anonym.

  För din information så kommenterade alla icke-anonymt(via facebook-konton) på Metro innan kommentarerna togs bort av okänd anledning.

  ang. det övriga du säger så kanske du ska sätta dig in lite i faktan och bakgrunden till folks åsikter innan du uttalar dig så tvärsäkert.
  Om du någon gång på riktigt läst på FB så vet du att det du kallar “rage:ande” 99% av gångerna har mer uppbackade argument i form av källor, fakta och statistik än vad exempelvis Lisa någonsin presenterat.
  Men för Lisa’s åsikter så behöver man tydligen inte backa upp med annat än sitt egna ego verkar det som.

 60. Peter writes

  Tror inte Lisa försvarar den skyldiga, hon försvarar de oskyldiga.

 61. Oscar Kjellberg writes

  Till att börja med, jag behöver definitivt inte vara anonym, är gärna öppen med vad jag tycker om din text.

  Den är något bland det mest korkade jag läst. Om jag orkar tänker jag skriva ett mycket längre utlägg om varför, men kontentan är ändå:
  Det finns aldrig någon ursäkt för våldtäkt! Får man en utsträckt han som vill hjälpa en, men man i gengäld inte bara biter den, man torterar den, då har man förbrukat sin rätt till hjälp. Punkt. Vi har en begränsad mängd resurser som kan användas till att hjälpa människor som har det svårt, om du hellre använder denna begränsade mängd till att hjälpa dessa totalt skadade och förlorade individer istället för att låta nästa person som står på kö få hjälpen så behöver du verkligen omvärdera dina prioriteringar.

  Du har rätt i en sak som du antyder, att det det finns mycket dold smygrasism i Sverige. Felet du gör är att du inte inser att en stor anledning till detta är då vi skapar ett dåligt rykte för majoriteten av alla de fantastiska och skötsamma invandrare genom att dalta med den lilla klick som inte har här att göra. Ditt resonerade skapar motsättningar istället för att hindra dem.

  Därutöver borde du skämmas för den förolämpning du har gett till alla brottsoffer och deras anhöriga.

 62. ale writes

  Håller med Oscar Kjellberg om att du skapar rasism med sådana här krönikor.

 63. Anders writes

  Började skriva en längre text men orkade inte, ville helst sucka en massa. Men jag vill ändå skriva att jag gillar dina texter och hoppas du fortsätter att skriva och blogga!

 64. Miriam writes

  Men herregud, vad i helvete är det för fel på alla kommentarer här ovan!? Lisa sa inte att hon var för våldtäkter, utan att hon inte ville att någon med PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND skulle straffas annorlunda än en svensk som begår samma brott.

 65. Christoffer writes

  Trådar som dessa får en nästan att tappa tron på mänskligheten. Maken till respektlösa och rent ut sagt vidriga kommentarer från de flesta. Själv försöker jag leva efter devisen att jag skriver ingenting som jag inte skulle kunna ha mage att säga öga mot öga. Då kommer folkvettet av sig självt, för att citera Astrid Lindgren.

  Oscar Kjellberg:

  Poängen är ju att det finns människor där ute, inte minst i detta kommentatorsfält, som tycker att våldtäktsbenägenhet har med etnisk bakgrund att göra. Dom är rasister, helt enkelt. Det Lisa gjorde var att presentera en helt annan, fullt logisk förklaring, till varför det finns en högre benägenhet i vissa kretsar. Att somliga av er tolkar det som en ursäkt, ja det är väl mest sorgligt. Läs ordentligare nästa gång.

 66. Sascha writes

  Oscar Kjellberg skriver: “fantastiska och skötsamma invandrare”

  Later som om invandrare skulle vara djur eller objekt. De ar precis som du och jag, “svenskar” eller inte. Las en bok!

  x

 67. Ylva Strander writes

  Kommentarerna till denna artikel bevisar verkligen din poäng Lisa, fantastiskt underhållande och samtidigt så sorgligt.

 68. Hoppas någon våldtar dig din jävla hora. (Om responsen på min senaste krönika.) - Lisa Magnusson | Rodeo Magazine writes

  [...] borde våldtas. Det har jag fått höra så många gånger efter onsdagens krönika att jag har tappat [...]

 69. jonas writes

  bra koppling till vilka grupper som omfattas av samma begrepp, synd att folk inte kan läsa om det inte är versaler på en löpsedel.

 70. Anders writes

  Djupt tragiskt att människor reagerar på det här sättet. Läsförståelsen verkar befinna sig på en kritiskt låg nivå. Jag tycker att en stor del av ansvaret vilar på “friatider.se”, där en kraftigt förvrängd version av blogginlägget finns. Jag försöker förklara skillnaden till mina facebook-vänner som lagt ut den länken, men det är oerhört svårt att vända på människors ilska och hat, till att verkligen läsa blogginlägget.

 71. Ida writes

  Lisa, du är viktig och bra! Fortsätt!

 72. Mari writes

  Men hej å hå! Lisa säger väl ändå inte att våldtäktsmän ska få lufsa omkring ostraffade i Sverige. Eller att straffskalor är bra som de är i Sverige (att allt kan vara utopiskt här). Hon pekar väl bara på det hon ser som dåliga/sämre alternativ. Och manar till att tänka på att många som begår sexual och våldsbrott ofta blivit utsatta själva och behöver därför alterantiv hjälp och straff. Tycker det är mycket tänkvärt, välformulerat. Och jag blir smått rädd när motargument per automatik blir “undrar om det skulle låta så här om mån du kände blivit våldtagen” eller “du borde bli våldtagen själv”. Har hon sagt att hon inte skulle må fruktansvärt illa om nån hon kände blev drabbad? Hon skulle säkerligen tala för tufft straff och vård, men det är ju inte samma sak som att skrika att någon ska skickas direkt till tortyrstraff i annat land. Att ta upp och problimatisera ett ämne eller en tendens i ett samhälle betyder ju inte att man daltar med förövare och ska bli attackerad på en låg nivå själv kan jag tycka. Men, men…

 73. RODEO writes

  Mellan klockan 09 och 17 på vardagar kan du kommentera den här artikeln. Vi vill påminna om att kommentarer ska hålla en god ton. Vi publicerar inte personangrepp och förbehåller oss rätten avpublicera kommentarer.

 74. Sista striden det är | Vän av ordning writes

  [...] Lisa Magnusson skrev en krönika om det rasistiska i vissa angrepp på vissa våldtäktsmän. Det resulterade i så många önskemål att hon skulle våldtas att hon skrev en krönika om det. Och ni kan ju tänka er kommentarerna på det inlägget. [...]

 75. Anders H writes

  Du använder alltså kommentarer du hittat på nätet som argument för dold rasism? Var ska jag börja? Skrattretande!

  Dessutom använder du begreppet troll helt fel.

  Snälla stäng ner, för vi orkar inte.

 76. Apkungen writes

  Tjo, rasse-trollen dyker som vanligt upp och spyr sin galla över allt och ropar att de minsann är offer och att staten borde ge dem mer pengar, skrattretande.

 77. Kalle writes

  Ni måste läsa nr 23 av Jazzil. Så himla bra!!
  Min story är nästan helt identisk med hans/hennes så behöver inte upprepa något.

 78. L writes

  Min blygsamma åsikt är att du lyfter fram intressanta ämnen, men är lite slarvig ibland och det är synd, för det kan stjälpa hela lasset om det vill sig illa. “Promiskuösa invandrare” t ex, vem pratar om det?
  Håller absolut inte med Anders H här ovan om att du ska stänga ner, men jag håller med om att du även använder begreppet troll helt fel. Skriv långsammare och kolla upp saker du är osäker på, så kommer det bli skitbra.

 79. Hatet mot Lisa är liberalernas fel - Fria Tider writes

  [...] förra veckan publicerade Metros krönikör Lisa Magnusson en krönika om invandrare och våldtäkter, där hon gick till angrepp mot den där vanliga lågutbildade [...]

 80. Hatet, rasismen, antifeminismen « just a skåning in norrland writes

  [...] “Hatet som gör mig politisk deprimerad”, en hårig armhåla i Melodifestivalen, en krönika av Lisa Magnusson, och Jonas Inde på [...]

 81. Läsförståelse? « Johannes Blogg. writes

  [...] kommentar Lisa Magnusson som skriver väldigt bra och kloka saker, skrev för ett tag sedan den här krönikan. Där hon menade på att invandrare som våldtagit inte ska kunna utvisas till tortyr. [...]

 82. Sara writes

  Ja du Lisa.. Att säga: Är det så konstigt att en flykting våldtar är för mig som att säga; Är det så konstigt att man kör på en mörkhyad människa i mörkret? Dvs, ganska dumt.

  Jag har inget emot att vi hjälper flyktingar, men vet du.. Sverige är inte det ENDA landet i världen som det är bra att bo i, men vi är mer naiva och lättlurade möjligen. Visst ska flyktingar erbjudas en fristad, men inte i sådan mängd att vi inte kan ta hand om och hjälpa dem som kommer hit så att de INTE våldtar eller begår brott i större mängd än infödda svenskar.
  De måste dessutom få en del krav på sig, som att kunna tala och förstå svenska bra innan de får sitt uppehållstillstånd. Det ska också vara tidsbegränsat, man ska inte kunna gå år efter år utan att kunna det. (Nej, vi ska inte kräva av en djupt traumatiserad person att denne ska lära sig svenska på 3 månader, det är inte så jag menar) De måste dessutom få kunskap i hur det svenska samhället fungerar, INTE få höra; Det är bara att gå till soc så får du pengar utan att göra nåt.

 83. Josefin writes

  Kan någon peka ut var i texten hon skrev “det är okej att våldta för att…”? Läs en gång till. Meningen med texten var inte att rättfärdiga att de utlänningar som kommer hit våldtar (och nej, alla gör inte det) utan att förklara att “vi” inte beter oss så jävla okej vi heller när vi slänger ur oss dessa kommentarer, drar människor över en kant och så vidare. Hur svårt kan det vara att se saker ett steg längre?

  Låt oss säga att Lisa hade skrivit en text, om en svensk (eller tysk, har aldrig hört rasistiska kommentarer om någon “vit” våldtäktsman) man, kanske är han pappa, kanske är han VD för ett stort företag (eller jobbar i kassan på Ica, vem vet) som våldtagit någon. Hade kommentarerna sett likadana ut? Jag har faktiskt sett sådana texter och hört/läst kommentarer i stil med att han måste ha en sjukdom, varit känslomässigt skadad och så vidare.

  Kan vi inte bara stänga ögonen för hudfärger och ursprung och lägga av med att göra det svårt för ALLA bara för att de ser ut på ett visst sätt? DET om något borde i övrigt anses som en sjukdom.

 84. anna-lena Bladh writes

  Det här blev nog lite fel… Det är inte riktigt att försvara grova brottslingar, eller ens att förminska deras brott för att de kommer från ett krigshärjat land. Det är dels att se ned på människorna, att de inte kan ta ansvar själva, dels tror jag tyvärr att det göder främlingsfientligheten.
  Invandrare är generellt inget problem i Sverige, utan en möjlighet tror jag och så har det varit sedan 1600-talet, kanske längre. Jag tycker att länder som Sverige, men ännu mer gamla kolonialmakter har ett stort ansvar för krig och elände i tredje världen. Vad bygger vi vårt välstånd på? Rovdrift av tredje världen, bland annat. Olja i Sudan, gummi från Ghana – och när resurserna är på upphällningen i Afrika uppstår krig och konflikter, som driver människor att fly. Självklart ska vi ta emot flyktingar.

  MEN – vi gör både de som redan bor här och flyktingarna själv en otjänst om vi inte ställer krav. Hur många somalier har arbete efter fem år i Sverige? Jag fick en uppgift från Af att cirka 90% är arbetslösa. Det är inte rätt vare sig mot de som betalar skatt eller de som inte behövs i samhället, som går runt på biblioteket och försöker få tiden, livet att gå. Sysslolösheten föder kriminalitet. Jag tror att Sverige måste börja ställa krav. Efter två år bör man kunna göra sig förstådd på svenska.
  Efter fem år bör socialbidraget upphöra, det kan gott gälla även för “svenskar” som är friska. Men det måste samtidigt bli betydligt enklare att starta företag och billigare att anställa. I USA är cirka 60% av somalierna i arbete efter rätt kort tid. Där är det betydligt lättare att starta företag och anställa.

 85. Nils Andersson writes

  Sverige det nya Gaza. Farväl mitt en gång underbara land, vila i frid. Nu väntar bara inbördeskriget, det kommer va så säker.

 86. Nils Andersson writes

  Dagens sanning står Alexander Bard för.

  Vilka slutsatser kan vi då dra av detta? De vanliga: i Sverige får inte sanningen och fakta yppas i de fall då dessa inte överensstämmer med konsensus dikterad av Aftonbladets ledarredaktion och ett gäng högljudda politiker och journalister som aldrig gjort ett hederligt dagsverke i hela sitt liv, utan fötts in i en starkt nepotismskadad omgivning där snällismen och mångkulturen är den nya inofficiella statsreligionen.

 87. den elaka bloggaren writes

  jag antar att du vid det här laget är hemskt trött på kommentarer till det här inlägget, men jag tänkte bara att jag i öppenhetens namn skulle nämna att jag skrev ett inlägg utgående från det http://elaka.ratata.fi/post/376185/

  där nämner jag hur överrepresenterade män från t.ex. turkiet, somalien och irak är i sexualbrottstatistiken i finland, också mycket mer överrepresenterade (t.o.m. tiofalt) än de är i annan vålds- eller egendomsbrottsstatistik.

 88. Sam Geiger writes

  Starkt av dig att skriva detta. håller desutom med dig att det mesta som skrivs i forum eller dylikt håller en väldigt låg nivå, rena lögner eller förvrängningar för att skapa opinion.

  Tack tack

 89. De som utsätts för näthatet - kvinnor, feminister och vänsterfolk | Svensson writes

  [...] de som främst utsätts för näthat är kvinnor, feminister, vänsterfolk och antirasister. Värst drabbade blir kvinnor som är antirasister, feminister och vänster. Ett typexempel är Åsa Linderborg som [...]

 90. Johanna writes

  Maybe rest of the immigrants will behave better when they see they can lose their privileges and permits easily when they commit serious crimes. There are more deserving waiting to replace them. Its a cruel numbers game and I understand as a woman that you havew difficulty hate anyone or want to send anyone to sure death. But if you had this powr to do so and you choose not to and this person rapes and kills more, isn’t it YOUR fault?

 91. Extra! Extra! Erbjudande till Mats Dagerlind. - Lisa Magnusson | Rodeo Magazine writes

  [...] lite mer än ett år sedan skrev jag en krönika i Metro, där jag i en bisats nämnde att jag tycker att det som kännetecknar en civilisation är [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion