Lisa Magnusson

Ändå är ingen rädd för norrmän.

Precis som alla andra följer jag den direktsända rättegången mot den norske massmördaren Anders Behring Breivik. Han är uppenbarligen inte sinnessjuk, och det är det som är så läskigt. Dödandet tog flera timmar. Han hade gott om tid att ångra sig och sluta, men han bara fortsatte. Han hade planerat det hela länge, han visste precis vad han gjorde. Om begreppet ondska har någon som helst mening så är Anders Behring Breivik en ond man. Jag stirrar förhäxat på honom, det är som om jag letar efter en ledtråd. Men han ser helt vanlig ut.

I kölvattnet av de islamistiska attackerna mot USA den 11 september år 2001 har en rad länder, inklusive Sverige, monterat ned både rättssäkerhet och personlig integritet i hopp om att lättare kunna få syn på ondskan och förhindra den. Som om ondskan alltid vore en svartmuskig muslim, som om den inte kan ta sig vilken skepnad som helst. Av de 249 terrordåd som begicks i Europa år 2010 hade bara tre islamistisk koppling, enligt Europol. Siffrorna för 2011 har inte hunnit sammanställas än, men det var alltså det år då en sekulär kristen norrman med blont hår och blå ögon tog livet av 77 människor, många av dem barn. Ändå är ingen rädd för norrmän.

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna säger sig kunna acceptera utlandsfödda, bara de assimileras, tar till sig det svenska. Det svenska definierar Sverigdemokraterna bland annat som “att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut/ att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton”.

Själv blir jag deprimerad vid tanken på ett Sverige där alla ser ut som Anders Behring Breivik, betalar tillbaka fem kronor och inte vill sticka ut. Jag tänker att det inte är kulturskillnader som är problemet eller ens att människor känner olust inför det de uppfattar som annorlunda, utan att själva upphöjandet av denna olust till ideologi. Igår var det kvinnor som inte sågs som fullvärdiga människor, och judar, svarta och homosexuella. Idag är det muslimer.

Det finns en teckning jag gillar väldigt mycket. Den är signerad Jan Stenmark och föreställer en familj vid ett köksbord, inunder står det: “Jag vet att man inte ska dra alla över en kam, men ända sedan min far gav mig stryk för att jag svurit vid frukostbordet hatar jag svenskar”. Det är kanske den snyggaste sammanfattningen någonsin av det godtyckliga i rasism och kulturalism.

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
 1. tobbe writes

  Tänk om Abraham hade förblivit barnlös. Då skulle vi sluppit allt detta våld.

 2. Anders Behring Breivik är varken frisk eller nationalist – han är uppenbart sinnessjuk | Nationell.nu writes

  [...] är uppenbarligen inte sinnessjuk, och det är det som är så läskigt”, skriver Lisa Magnusson i en krönika om Breivik utan någon som helst närmare [...]

 3. jonas pirttilä writes

  Du menar på fullaste allvar att ABB inte är fullkomligt sinnessjuk? För att döda 69 barn med automatvapen krävs bara en tillräckligt stark tro till någon förvirrad ideologi som han själv hittat på? Precis ALLT med den här mannen skriker ju galenskap. Han har inte visat en min när åklagaran berättat om alla hemskheter som han utfört men han tycker det är värt att gråta en skvätt när de visar hans egna film. Men det handlar säkert bara om Breiviks starka tro till sina tempelriddaridéer.

 4. Åsa writes

  Det beror ju på hur man definierar sinnessjuk. Någon slags narcissistisk eller empatisk personlighetsstörning har han säkert, men tror inte han är ‘galen’ som i psykotisk där han inte kan skilja på vad som är verkligt och hallucinationer. Lättare personlighetsstörningar tycker inte jag borde göra att han inte kan bli ställd inför rätta som normal.

 5. lg writes

  Dina Europolsiffror är irrelevant. Här är en mer heltäckande genomgång (skriven av en svensk-iranier boende i USA)

  http://super-economy.blogspot.se/2011/02/islamists-caus-overwhelming-majority-of.html

  Citat “By comparison, the Madrid attacks in 2004 alone killed three times as many people than all attacks by ETA, The IRA, Corsican separatists, right-wing terrorists and all other non-Muslim terrorist attacks in Europe during the last ten years combined.”

  “Surveys show that less than 10-30% of Muslims are openly sympathetic to violence in the name of Islam.” – vad är motsvarande siffra för västeuropéer? 5% kommunister som gillar politiskt våld kanske, men just kommunister verkar ju komma undan med lite vad som helst när popvänstern skriver om politik.

  Check your facts.

 6. Lisa Magnusson writes to lg

  lg, “check your facts”? Och detta från någon som säger att siffror från Europol, av en för mig outgrundlig anledning, är “irrelevant” (sic), och att vi istället bör lita på en blogg?

 7. lg writes

  En spellflame, var det det bästa du kunde komma med? Nu är inte Tino vilken Rodeo-tyckare som helst som råkat få en blogg. Se hans CV här http://www.ifn.se/medarbetare/forskare/tino_sanandaji. När du tagit del av det kan du bemöta mitt inlägg i sak. Lycka till.

 8. Glader writes

  Hej Lisa,

  Det finns en anledning till varför ingen är rätt för norrmän, inte ens jag som är invandrare själv.

  När jag går ute på stan så är risken att jag blir överfallen och misshandlad av en norrman försvinnande liten. Oavsett om jag rör mig i Malmö (där jag bor), Göteborg eller Strömstad.

  Risken att min sambo eller min dotter blir våldtagen av en norrman som anser det vara hans rätt för att hon inte sitter hemma och ber är också försvinnande liten.

  Kort och gott, det finns ingen allmänt rådande kriminell mentalitet hos invandrade norrmän i Sverige. Inte heller utgör de något hot mot allmänheten.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion