Lisa Magnusson

Troll och näthat.

I dagens avsnitt av Verkligheten i P3 pratar jag om troll och hatkommentarer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3052&artikel=5141750

Det var ett par månader sedan jag skrev den där texten som fick sådan sjuk respons och som programmet uppehåller sig kring, men jag får fortfarande kommentarer om den hela tiden. Exempel på sådant jag snubblat på bara sedan jag gick in på internet för att posta länken till radiointervjun:


I den ursprungliga krönikan frågade jag ju mig själv vad man egentligen skall ta sig till med allt hat och all dumhet. Jag har faktiskt fortfarande inget svar.

Lisa Magnusson
 1. Hanna W writes

  Åh – jag råkade slå på radion mitt under programmet, jag tycker att du hade väldigt kloka resonemang! Men du har rätt i att det är svårt att veta vad man ska göra av hatet, jag brukar mest försöka skriva spydiga kommentarer tillbaka, men det funkar ju sådär…

 2. Åsiktsregistret writes

  Jag har inget intelligent att skriva, men jag tänkte i alla fall försöka utgöra en liten, liten motvikt genom att säga att jag tycker att du är en fantastisk debattör, skarp, reflekterande och rolig. Jag blir alltid extra glad när du postar ett inlägg och ditt namn dyker upp i Google Reader.

  /Maja

 3. Sanna writes

  Så sjukt :(

 4. Helena writes

  Hur man kan argumentera för att andra kulturer har en nedvärderande kvinnosyn och sedan skicka in motsvarande kommentarer som de du skriver om är för mig ofattbart. Ser de inte själva hur motstridiga de är? Keep it up Lisa, jag tycker att du är grym!
  /Helena

 5. B writes

  Svårt att veta vad man ska göra… Lite som med SD – inget funkar. Låtsas man att de inte finns så växer de sig starkare och kan spela på
  martyr-kortet, om man “tar debatten” så får de en plattform för sina åsikter… Det känns ibland som en omöjlig ekvation. Jag tror problemet med dessa personer är att de inte argumenterar utifrån logik utan utifrån känslor. Därför vill/kan de inte heller ta till sig logiska resonemang. Exempelvis, som du påpekade i programmet, är det sas ologiskt och kontraproduktivt att gå till storms mot “invandrares kvinnohat” genom att själv uttrycka kvinnohat. Samma sak gäller de personliga påhoppen – din påstådda övervikt har ju inget med dina resonemang att göra. Så jag antar att det enda man kan göra är : kill them with love! Typ ett fungerande samhälle, gemenskap etc. Och be strong. Jag håller verkligen inte alltid med dig, men uppskattar dina texter och att du orkar med alla idioter.

 6. karro writes

  gud jag är mållös. jag fattar ingenting.
  jag hoppas alla idioter får elallergi.

  nej men okej. lisa du är sjukt vettig och jag läser dina krönikor och lyssnar på dina kloka uttalanden och jag.. gud jag kommer bara av mig. jag fattar verkligen ingenting…

  Peter – jag hoppas du är en ensam människa med begränsad social kontakt och att du för alltid ska ha strul med internetuppkopplingen. worse case är du familjefar och då SPYR jag.

  go lisa!

 7. Mimmi writes

  Jag blir så jäkla chockad övar den totala avsaknad av empati och känslor som folk verkar ha på internet. Är det så att de faktiskt menar vad de skriver för i så fall så kommer jag börja känna mig rädd för att vistas ute på kvällarna. Men fortsätt med det du gör, du bidrar till ett bättre sverige.

 8. Lykke writes

  jag vet att jag inte borde skriva detta och att det är helt off topic men jag måste bara säga att du är så jävla snygg och att alla troll och haters griper efter luft då de försöker hitta något att tracka på. jag klippte kort lugg för att se ut mer som du för fan!

 9. korv writes

  Folk är idioter tills motsatsen är bevisad. Det är allt du behöver veta.

 10. Molly writes

  Håller verkligen med föregående talare – B. Kill them with love!
  Tänk scenariot att Bush rumlar in med fungerande infrastruktur, reformer om äganderätt till jord för alla och möjlighet att försörja sin familj och få ett gott liv, istället för sitt krigsmaskineri! Vilken afghansk bybo hade brytt sig om Al Qaida nånsin? Samma sak med palestinierna. Människor som är missnöjda och känner att de inget har att förlora är de allra farligaste.

 11. Lisa Magnusson writes to Lykke

  Lykke, varför borde du inte skriva det? Blev jätteglad! <3 <3 <3

 12. a writes

  heja heja lisa!

 13. Liv writes

  Lisa, du är klipsk, klok och du får mig ofta att tänka till med dina texter. Det är antagligen människor som inte kan tänka en gång extra som ägnar sig åt näthat. Obildade, trångsynta och dumma människor. Men jag tror också att det är helt vanliga Svenssons som skyddar sig bakom anonymitet. En korkskalle som Per Sjögren skulle kunna fälla liknande kommentarer irl, men de anonyma fegisarna är helt vanliga människor som man möter på barnens skola eller i affären. Vanliga människor som har lite hjärna, och som vet att ord sårar.

  I alla fall så tycker jag att det är bra att du framhäver näthatet som du utsätts för, då blir det förhoppningsvis uppenbart för näthatarna hur jävla illa det ser ut. Att man inte säger så till folk om det hade varit en irl-diskussion. Jag vet inte riktigt var jag vill komma nu, men i alla fall så beundrar jag dig för att du orkar fortsätta skriva trots alla idioter, och att du orkar lägga upp inlägg som dessa. Jag tycker inte det är många bloggare som uppmärksammar näthatet, de flesta ignorerar eller raderar elaka kommentarer.

 14. Anna writes

  Det har ser man overallt, det spelar ingen roll vad du skriver om, du ar tjej, har asikter och det racker for att du skapa hat!

  Keep spread you love Lisa, alskar dig!
  Kram

 15. Martin S writes

  Många kloka ord har redan skrivits. Håller med om det mesta, och särskilt Molly. Dessa stackars förkrympta och rädda män som hatar, kan man inte besegra med förakt. Kill them with love! Och fortsätt göra bra saker och dela dina kloka tankar. Lyssna på återkoppling från alla goda människor. Men det är lätt för mig som man att skriva, som själv inte blivit utsatt. Tycker också det är sorgligt att inte fler killar/män kommenterat här. Vi män behöver bli bättre på att säga ifrån så att det hörs och syns!

  Stå på dig! Du är älskad av många!

 16. De som utsätts för näthatet - kvinnor, feminister och vänsterfolk | Svensson writes

  [...] utsätts för näthat är kvinnor, feminister, vänsterfolk och antirasister. Värst drabbade blir kvinnor som är antirasister, feminister och vänster. Ett typexempel är Åsa Linderborg som nu [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion