Lisa Magnusson

Förbjud ståkissandet!

Månadens hjältar måste väl ändå vara Vänsterpartiet i Eskilstuna? Enligt den lokala avisan Folket har partiet lagt på förslag att det skall bli förbjudet att kissa stående på vissa av landstingets toaletter. Två skäl anförs. Det ena är ett svepskäl som går ut på att medicinska rapporter visar att urinblåsan töms bättre om man kissar sittande, bla bla bla. Det andra skälet är det uppenbara, det man först kommer att tänka på, nämligen att toaletter som utsatts för ståkissning är helt vidrigt äckliga. Om jag hade suttit i landstingsfullmäktige i Eskilstuna så hade jag haft en enda invändning mot Vänsterpartiets förslag och det är att det är alldeles för mesigt. Varför inte bara förbjuda ståkissandet helt?

De som äntrar en ståkissad toalett har tre val. Antingen kan de torka bort det främmande kisset från toasitsen innan de slår sig ned (vilket är hemskt motbjudande), eller så kan de ställa sig lite på huk (vilket är hemskt obekvämt), eller så kan de göra som en besvärande stor del av alla män gör – nämligen stå kvar, ta ett stadigt grepp om könet, sikta och hoppas på det bästa. Vilket innebär att toaletten med största sannolikhet blir ännu mer nedsölad.

Nu tänker ståkissläsarna förmodligen att jag bara är bitter för att jag själv inte kan uträtta nummer ett upprätt. Men tro mig, älsklingar, när jag säger att det kan inte ni heller. Skillnaden mellan män och kvinnor är inte att män kan stå upp och kissa och att kvinnor inte kan det, utan att somliga män till skillnad från kvinnor TROR att de kan stå upp och kissa. Och fastän deras toalettbesök ofta uppenbarligen resulterar i fullständig förödelse så låter de sig inte nedslås, tvärtom är det som att de överhuvudtaget inte noterar det.

Åtminstone föredrar jag att tänka att det handlar om att de inte lägger märke till det mayhem de ställer till med, framför att tänka på dem som förvuxna bebisar som visserligen fattar men liksom bara förutsätter att någon annan kommer att torka upp efter dem. Jovisst, en del kan säkert sikta jättebra, och en del av dem som inte kan sikta är säkert i gengäld duktiga på att städa upp efter sig. Men det räcker att jämföra en herrtoalett med en damdito för att inse att ståkissandet faktiskt är ett problem på riktigt, inte minst för alla oss som jobbat inom krogsvängen eller, för den delen, städbranschen.

Jag har några förslag på hur man kan lösa killkissproblemet:
1. Installera en mackapär som utdelar elektriska stötar ovan en viss höjd så snart urin möter toalett.
2. Förse dassdörrarna med speciallås som inte öppnas med mindre än att en scanner gått igenom toaletten och befunnit den ren.
3. Att män inser sitt köns begränsningar och börjar sätta sig ned som folk när de går på toa.

Tyvärr ju känns alla alternativen lika orealistiska.

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
 1. Nina writes

  Hej,

  Jag är med på vad du säger om vi på samma sätt förbjuder tjejer att byta bindor/tamponger/greja med sin mens på offentliga toaletter. Jag har jobbat som städare på krogen och många ggr är tjejers toaletter precis lika äckliga som killtoan. Blod på ringen, blod på papper som bara är slängt på golvet eller i papperskorgen och annat äckel. Men om du tror att du kan hantera din mens på samma sätt som killar tror att de kan hantera ståkissandet så är det väl en done deal!

  /Nina

 2. Alexandra writes

  Min man kissar sittandes. OCH han fäller ner locket när han är klar. <3<3<3<3<3<3<3

 3. tobbe writes

  Det finns en lika enkel som radikal lösning: snöp ståuppkissarna. Utan snopp blir det blött i byxan. Det är enda sättet att få alla män att sitta ner. Men så länge jag har en veke så kommer jag att stå. Ett mildare alternativ är att införa flera pissoarer.

 4. Frida writes

  Haha, du är så jävla bra!
  Hur svårt kan de vara för dem att sitta ner, jag förstår inte denna latheten.

 5. Mats writes

  Problemet här är att kvinnor och framförallt feminister tror sig har rätten att prata om män och hur dom ska kissa. Satt vi inte och diskutera detta för 500 år sen gällande kvinnor? Män som bestämde vad kvinnor ska göra, på vilket sätt osv. Helt fel självklart. Men här sitter alltså kvinnor och vill förbjuda saker gällande män. Jag skäms för att vara svensk när jag ser dessa texter.

  för det första finns det inga medicinska rapporter om att det är bättre att kissa sittandes. För det andra att införa ett förbud mot något som är naturligt är helt sjukt, eller helt feministiskt.
  Jag tycker det är lika äckligt med ammade mammor på bussar, dom spiller sin mjölk överallt kan vi inte då förbjuda det också? Eller förbjuda sminkning på toaletter också, lika äckligt det.

 6. Intersexorwhat writes

  Nu är det ju så att kissetikett ter sig olika beroende på vilken del av världen vi befinner oss i, på vissa ställen är det kutym att alla (oavsett kön) står på huk och kissar till exempel. Jag fattar ärligt talat inte varför det anses så himla manligt att stå upp och kissa här i sverige, det gör det bara omanligt att sitta ner vilket förstås leder till att personer av manligt kön känner ett krav på att de ska stå och kissa även om de är inte kan sikta för fem öre.

  Själv känner jag många män som väljer att sitta och kissa. I min familj så tror jag att alla män gör det (har aldrig frågat, men jag tror inte att de sitter och skiter flera gånger om dagen). I min vänskapskrets känner jag åtminstone till en man som sitter och kissar, han gör det för att det är näst intill omöjligt att missa toastolen på det viset.

 7. Magnus writes

  Jag står alltid och kissar, utom när jag är hemma, för där städar jag själv.

  Offentliga toaletter är alltid äckliga, och eftersom jag KAN stå, då står jag. Vem vill sätta sig på dem?? Inte jag i alla fall.

  Offentliga toaletter i Södermanlands läsn landsting, där fäller jag numera ner ringen och pissar medveten på den, det kallas civil olydnad.

 8. Anna writes

  Nina:
  Hur tänker du nu egentligen? Skillnaden är att män gör ett _val_ mellan att stå eller att sitta ner. Att det rinner blod ur fittan är inte direkt något man kan styra över. Just därför är det inte heller möjligt att styra över när man ska byta binda eller tampong. Eftersom alla inte har turen att ha små blödningar skulle alternativet för många, däribland mig, att blöda igenom och sedan söla ner bussäten eller vad det nu kan vara man sitter på vid tillfället. Då föredrar jag att ha en torr binda.

  Jag anser att det största problemet inte är män som står upp och kissar eller kvinnor som byter mensskydd på offentliga toaletter, problemet är avsaknad av hyfs! Det borde vara klart som fan att man städar upp efter sig!

  Tills folk faktiskt kan visa varandra den hänsynen får killarna sätta sig ned och så får man se till att det finns speciella sanitetspåsar på alla toaletter för kvinnor med mens.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion