Lisa Magnusson

I-lands-problem.

Veckans krönika handlade om att jag tycker att det borde vara förbjudet att ståkissa på offentliga toaletter eftersom de blir helt nedsölade och äckliga. “Nu tänker ståkissläsarna förmodligen att jag bara är bitter för att jag själv inte kan uträtta nummer ett upprätt. Men tro mig, älsklingar, när jag säger att det kan inte ni heller”, skrev jag. “Skillnaden mellan män och kvinnor är inte att män kan stå upp och kissa och att kvinnor inte kan det, utan att somliga män till skillnad från kvinnor TROR att de kan stå upp och kissa.”

Kommentarsfältet såg ut som det brukar göra när jag har publicerat något. En man kallade mig “lilla fröken skribent” och sade att jag inte bör uttala mig, en annan man menade att mina förslag på hur man kan lösa problemet – toaletter som utdelar elektriska stötar, speciallås på dörren som bara öppnas om sitsen är torr – är “orealistiska men för att inte tala om dumma”. På Twitter fick jag veta att ett ståkissförbud vore lika integritetskränkande som ett abortförbud, att det bara är “hbtq-stollar” som bryr sig om detta med nedblötta toaletter samt att högerextrema bloggar har fler läsare än jag, vilket bör ses som ett tecken på att de är betydligt vettigare. Någon skrev att jag är ett sinnesförvirrat luder som “är äckligare än en nedpissad toalett”. En handfull sade att de tyckte att texten var rolig och bra.

Sedan var där en annan sorts kommentar som återkom flera gånger, och som gick ut på att ämnet i sig är alltför futtigt, trivialt, obetydligt, har jag inget mer intressant att säga?, jag borde skaffa mig ett liv o s v. De kommentarna är ganska vanliga annars också, oavsett vad jag skriver om – ståkissande, utseendehets, definitionen av våldtäkt, lagar som hotar den personliga integriteten på internet, teveprogram jag ogillar, internethat, människans gudsrelation. Ibland tar de sig uttryck genom att kommentarsförfattaren inte kan stava mitt namn, nej faktiskt INTE HAR EN ANING OM VEM JAG ÖVERHUVUDTAGET ÄR, ibland vill personen i fråga understryka hur dålig koll de själva har i frågan, så obetydlig är den nämligen. Kontentan är i alla fall att den som har skrivit kommentaren liksom står över hela sammanhanget. Man kan ju ifrågasätta varför någon lägger tid och energi på att göra inlägg i förmodat fjantiga frågor, samt i vilken utsträckning stavfel och kunskapsbrist verkligen visar på något slags överlägsenhet, jag brukar faktiskt roa mig med det ibland: “Vänta lite! Tänker du dig att det ger ditt argument tyngd att du inte vet någonting alls om det du yttrar dig om?”. Men det är aldrig någon som svarar på det.

Det mest intressanta av allt är nog emellertid föreställningen om att det finns saker man borde bry sig om, stora saker, viktiga saker, och att det finns sådant som är så ringa att man inte ens bör prata om det. I-lands-problem, var det flera som kallade min krönika. Någon förebrådde mig för att jag inte tog upp något allvarligt som händer i världen istället, ytterligare en listade några saker som är viktigare än det jag skrev om: “bostadsbrist, uteliggare, svält, missbruk, barnmisshandel, mord, övergrepp med mera, listan kan göras hur jävla lång som helst”.

Jag har skrivit om det mesta på den där listan, också. Men jag har så svårt att begripa mig på detta antingen eller som en del menar finns där. För mig är det uppenbart att man till exempel kan äta en kexchoklad, fundera lite på någon som man kanske är lite kär i, lacka naglarna i en ny färg, oroa sig över om man skall behöva dra ut en visdomstand, skriva en krönika om nedkissade toaletter – samtidigt som människor förtrycks, misshandlas, svälter, lider, dör: allt kan samexistera, där finns ingen motsättning. Även om somligt är stort och annat är smått så ingår ju alla dessa ingredienser i den soppa vi kallar livet.

Det är per definition ett i-lands-problem att bry sig om nedkissade toaletter, en del HAR inte ens någon toalett, o s v. Men att ett problem inte är stort betyder inte att det inte ens förtjänar att dryftas, herregud, vem skall ens bestämma vad som är stort nog? Det finns ju alltid något som är större och viktigare och mer omvälvande. Ur ett vidare perspektiv kvalar nog faktiskt överhuvudtaget inget som vi hittills har upplevt under vår levnad in som stort och viktigt och omvälvande. Vi är små små skuggor som passerar revy på ett mikroskopiskt sandkorn som gnistrar bland andra sandkorn under solen i en öken större än evigheten.

Just därför tar jag mig rätten att ännu en gång säga: Män! Sätt er för i helvete ned när ni går på toa, det är så jävla äckligt att behöva torka bort ert kiss.

YouTube Preview Image
mammas kompis sade till mig nyligen att
Lisa Magnusson
 1. anna bo writes

  Ack, min Lisa, av alla sinnesförvirrade luder jag läser, är du min favorit.

 2. Tony writes

  Men… kan inte en godtagbar mötas-på-halva-vägen-lösning vara att man gör som man vill, men OM man pissar bredvid får man självfallet torka upp efter sig? Det är väl ändå det som är grundproblemet, inte att vissa står och andra inte.

  Det handlar mer om en allmänt äcklig och obrydd attityd att pissa på ringen och låta det vara så. Skulle aldrig falla mig in iaf…

 3. Anders writes

  För min del får folk pissa hur de vill. Du kan få pissa på golvet om du vill, men då får du fan torka upp efter dig. Med vatten. Alltså verkligen tork upp. Det gäller så klart toaringar också.

  Det jävliga för män är ju att vi ju tvingas sitta i helvetet själva när vi skiter.

 4. Tobbe writes

  Sluta generalisera, vissa kan kissa stående, andra inte. Att säga att män inte kan kissa stående är helt enkelt fel. Sen, i slutändan, är väl problemet hur en person lämnar en toalett, inte vad som försigår där inne.

 5. Tommy writes

  Om det är I-landsproblem att reta sig på nerpissade toaletter, så kan man ju fråga sig vad det är att reta sig på en KRÖNIKA om nerpissade toaletter.

  Jag menar, man är ju faktiskt inte tvungen att läsa en krönika om något man tycker är oviktigt. Men att gå på toaletten är ju faktiskt nödvändigt.

 6. Brandon Lee writes

  Allvarliga problem,.separata toaletter för kvinnor och män, och ett hål i golvet för det tredje könet? Här i Swedala undersöks ju allt, så även förekomsten av bakterier i toaletter. Det visade sig, att både mängden och förekomsten av olika slags bakterier är betydligt högre i kvinnotoaletter än man dito just pga sittandet, så ur hälsoaspekt är det bättre för kvinns att använda sig av äckliga ståpissaretoaletter,.det du Lisa, tänk på hälsan för i helvete när du lättar på trycket, helst i en ståpissaretoalett. Amen.

 7. Jesper writes

  Påminner om när någon i SvD (Carolina Neuding?) tyckte att vänstern skulle sluta hacka på Israel eftersom det fanns värre förtryckarregimer eller när någon på vänsterkansten hade åsikter om vilka högern skulle engagera sig mer i att fördöma.

 8. Jonte writes

  Jag lovar att sitta och kissa när du har visat mig hur man sitter och kissar i en pissoar.

 9. axel writes

  Tycker du skriver intressantast krönikor i sverige. Du är så frispråkig och har sån bra analysförmåga. Ståpisskrönikan kanske inte var din bästa men den bäddade ju så perfekt för denna som kom nu (det var planerat va? ;)). Fenomenen som dyker upp i kommentarsfälten som du tar upp är så intressanta. Har forskningen kring psykologi studerat dem undrar man..

 10. tobbe writes

  Någon smart kvinna skulle kunna uppfinna en pinkfri toaring. Det skulle ni tjäna klöver på. Problemet är väl egentligen inte att män står upp och kissar. Nej det är ju kisset på sittringen som är problemet. Sen tror jag att problemet är alkoholrelaterat framför allt.

 11. Sabina writes

  Sluta aldrig skriva din krönikor Lisa, oavsett hur stort eller litet ämnet du behandlar är. Att du får så pass många hatkommentarer betyder bara att du retar upp dem äckliga, konservativa och neoliberala samt rasistiska högersvinen. Och det är bra, de ska inte känna sig säkra där ute utan veta att det finns dem som tänker göra motstånd, även om det (i det här fallet) bara handlar om en sådan trivial sak som att städa upp efter sig på toaletten.

  Personer som du behövs just nu!
  Tack!

 12. mats writes

  Så jäkla underbart att du blir sur.
  Får jag fråga är du en person som nu kommer att fortsätta skriva dessa artiklar just för att det gör personer förbannader, eller snarare män då du enbart vågar rikta dig till män. Eller kommer du lära dig av ditt misstag och förstå att man kan inte gå ut och tycka att man ska förbjuda något sådant som är så naturligt.
  Jag ser bröstmjölk ganska ofta på bussar och annat. Var det inte en viss Lisa som debatterade för att man ska få amma precis överallt? Vad skulle du tycka om att vi förbjöd amningen?

 13. agnes writes

  tack! fantastiskt bra! Fuck dom som försöker förlöjliga dig, de gör bara sig själva en otjänst.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion