Lisa Magnusson

Att inte samtycka är också ett nej.

Folk försöker få det till att abort efter våldtäkt skulle vara en etiskt komplicerad fråga, men sanningen är att när en kvinnokropp utsätts för övergrepp på riktigt så stänger den ned hela maskineriet. Då går det praktiskt taget inte ens att bli med barn.
Det påstår den usanska kongressledamoten Todd Akin, hans apologetiska argument har valsat runt i medierna några dagar nu. Genom att säga sådär inte bara avfärdar han traumat i att bli gravid efter våldtäkt, han antyder dessutom att alla våldtagna gravida kvinnor egentligen var med på det, att de liksom ville bli våldtagna. Han förmår uppenbarligen inte känna medkänsla med våldtäktsoffer, faktiskt verkar han inte ens fatta att kvinnor överhuvudtaget är människor, utan tänker sig dem som någon sorts abstrakta väsen som kan tillskrivas övernaturliga egenskaper alltefter vad som passar hans visioner.

Det finns jorden över en föreställning om att kvinnors kroppar inte är deras egna privata transportmedel utan mäns egendom först och främst. Både kvinnor och män uppträder hela tiden som om det vore så. Kvinnor genom att få ångest över att deras kroppar inte är tillräckligt snygga saker att se på, män genom att bete sig som om kvinnokropparna vore till för deras syften.
Även i Sverige är det på det sättet. Nyligen fick en man 22 000 spänn i kompensation för det lidande det inneburit för honom att sitta häktad efter en anal våldtäkt på sin sovande flickvän. Det råder inga tvivel om att han faktiskt våldtagit henne analt när hon sov. Han visste att hon inte ville ha den typen av sex alls, och hovrätten uttryckte förståelse för att hon kände sig kränkt, men han friades ändå. Skälet? Han sade att han ”träffat fel”, att han egentligen hade tänkt tränga in i sin sovande flickvän vaginalt. Det godkände hovrätten.

I samband med det beryktade åtalet mot den politiska aktivisten Julian Assange har många protesterat mot att det överhuvudtaget är straffbart att ha sex med någon utan kondom om den inte vill det, och över att det är straffbart att ha sex med någon som sover (om den inte uttryckligen har sagt att det är okej, vill säga). Jag är helt övertygad om att det enbart handlar om irritation över att kvinnors kroppar inte ska vara tillgängliga, att det ska behöva vara så jävla noga. Lika övertygad är jag om att de som opponerar sig, nu senast den brittiske parlamentsledamoten George Galloway, skulle vilja att det var ett brott om de själva till exempel vaknade av att någon överraskande trängde in i dem.

Om någon inte samtycker så är det nej, att det ska vara så svårt att förstå. Och så länge jag inte får bestämma när och hur min egen kropp ska dansa så är det fan inte min revolution.

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
 1. A writes

  Tack Lisa för att du delar med dig av dina tankar och ord. Miljoner tack för allt det kloka, vassa, modiga, inspirerande och väldigt, väldigt välformulerade som du skriver. Människor som du ger mig hopp. Hoppas du är stolt varje dag över det du åstadkommer. Du är viktig. <3

 2. Calle writes

  Hmm… Lägger ingen personlig värdering i detta, men. Nog var det så att domstolen – företrädesvis kvinnor by the way – helt enkelt inte trodde på att en nykter människa kan bli våldtagen analt utan att vakna och protestera, men att den inte riktigt tordes nämna detta i domskälen.

 3. Anna writes

  Bara för att man är ihop betyder det inte att man kan börja ha sex med sin partner när denne sover precis hur man vill. Om min kille någonsin försöker det med mig (analt, vaginalt eller oralt spelar ingen roll) har han en dansk skalle att casha in. Människor är inte saker. Jag vill inte knulla när jag sover; isåfall hade jag hållt mig vaken!

  Åh, jag hade egentligen en jättebra kommentar men jag blev upprörd och så blev det såhär.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion