Lisa Magnusson

Nina Björk och skitdrömmarna.

I 16 år har det frustats och hytts åt författaren och debattören Nina Björk. För att hon är överdrivet feminististisk. För att hon inte är tillräckligt feministisk. Och, i en debatt som nu blossat upp på nytt, för att hon sätter sig till doms över andra människor och deras drömmar om fondtapeter, större kylskåp, ett nytt badrum och gudvetallt. “Det är skitdrömmar. Bara skitdrömmar. Världen brinner! Och vi ska drömma om nya köksbord”, skriver Nina Björk i en numera klassisk krönika från 2007.

“Vi har byggt ett samhälle av skitdrömmar. Det är bara att inse. Jorden har redan insett det. Den reagerar med värme”, mässar hon vidare, och antyder alltså att det rentav är renoverandet som är den stora boven bakom den globala uppvärmningen. Så onda är människors drömmar! Om industrins gigantiska miljöpåverkan sägs intet.

När det nu i dagarna visade sig i ett hemmahosreportage att Nina Björk själv bor bland stockrosor, stuckatur, tremeterstak och en platt-tv “dold bakom ett vackert tredjevärldentyg” så tycker jag att det är anmärkningsvärt.

“Jag kan inte leva som jag lär. Jag är inriktad på systemet, inte individnivå”, slår Nina Björk ifrån sig i intervjun, förmodligen medveten om att folk kommer att reagera. Och i dagens utgåva av DN skyndar journalisten Malin Ullgren till hennes försvar.
“Hur drabbad måste man vara för att få legitimitet i debatten?”, frågar hon sig, och menar att det viktiga inte är hur Nina Björk bor utan vad hon tycker, vilket parti hon röstar på.
Även jag tycker att det är bättre att attackera roten till problemet, snarare än de individuella symtomen. Men jag håller inte med om att Nina Björk därmed är oantastlig. Tvärtom tycker jag att hon i allra högsta grad kan och bör ifrågasättas.

Dels för att hon själv har tagit sig rätten att förkasta andra och deras drömmar. Det är ju nämligen inte systemet hon går på, utan individen, och det har blivit något av ett tema för henne. Varför skulle hon själv hållas mot en annan måttstock än den hon använder för resten av mänskligheten? Varför kan man inte ifrågasätta hennes varsamt renoverade 1800-tals-hem, när hon kan ifrågasätta någon som sitter i en sjavig förortslägenhet och drömmer om ett större kylskåp, kanske ett med ismaskin? Varför skulle det vara mindre fel på henne som har det bra, än på den som drömmer om att ha det bra? Till skillnad från vad Malin Ullgren antyder är det inte “en liberal marknadsekonomi” som tvingat Nina Björk att bo som hon gör, det är hon själv som har valt det. Inte heller är det “ogörligt” att välja bort konsumtion – jag har själv ett par tre bekanta som flyttat ut på landet och kämpar för att vara självförsörjande. Det går, om man nu skulle vilja.

Det andra skälet till att Nina Björk bör ifrågasättas är att det numera står klart för mig att hennes kritik mot konsumtionen inte i själva verket är en appell för ett enklare leverne i solidaritet med jorden, människorna i tredje världen, kommande generationer och så vidare. Nina Björk bor själv inte spartanskt, utan stort och fint, med mycket gamla saker eftersom det är bättre än nya saker. (“Och hon tycker att barn ska skyddas från Disney”, enligt reportaget.) Alltså är det inte konsumtionen som sådan hon vänder sig emot, utan viss konsumtion. De som drömmer de drömmar hon kallar för “skitdrömmar”, det vill säga drömmar om toppmoderna, lyxiga hem är ju personer utan pengar och nyrika personer, personer som inte besitter den borgerligt goda smak som Nina Björk företräder, som inte har fått förkärleken för det strama och värdiga med modersmjölken, som saknar det rätta ryggradsföraktet inför prål. Hon använder själv ordet “moral” när hon talar om sin kritik och vad som ger henne rätt till den.

Det tredje skälet till att jag tycker att Nina Björk bör ifrågasättas är att hon faktiskt är en person med en röst, någon som andra lyssnar på. Och, som journalisten Katrine Kielos skriver i samma tidning, apropå politikern Margot Wallström: “Vem en makthavare är, vilka relationer som formar henne, vem hon lyssnar till och vilka instinkter hon har är i högsta grad relevanta för vilken politik som formas.”

Därmed inte sagt att politiken inte skall tillåta svaghet, brister, skavanker, kort sagt, det som gör människor till människor. Just Nina Björks inkonsekvens tycker jag till och med är något av det som gör henne så intressant som tänkare, att hon inte är rädd för sprickorna utan tvärtom söker sig till dem. Att hon tillåter sig själv att vara mångfacetterad, en ärkefeminist som tror på kvinnors rättigheter och deklarerar att hon minsann inte tänker gå upp helt i sina barn, men som sedan ändå tillstår att hon får magknip av att lämna bort sina ungar på dagis. Hon är originell och modig. Och hennes bok Sireners sång är något av det mest spännande jag läst på svenska.

Men den där generositeten hon visar sig själv och som gör det möjligt för henne att nå nya intellektuella höjder, jag skulle önska att hon även kunde visa andra den. Allt annat är, faktiskt, dubbelmoral, och det finns ingen som helst anledning att ha överseende med det.

Nina Björk.

Lisa Magnusson
 1. Erik E. writes

  Mycket bra skrivet! Jag hade aldrig hört talas om Nina Björk, men det finns alldeles för mycket dubbelmoral och hyckleri hos stora delar av etablissemanget och du sätter fingret på detta på ett mycket bra sätt.

 2. Philip writes

  En eloge till dig! Jag har sedan jag läst artikeln gått omkring och i huvudet försökt formulera varför det skaver så i mig när Björk moraliserar över andras drömmar om bättre och mer estetiska liv, och när hon inte inser (fastän jag ändå vill tro att hon gör det, på något sätt) att det generella/kollektiva är detsamma som det individuella och personliga. Du satte ord på, och preciserade, det jag ville komma åt som var så problematiskt med hennes annars så spännande resonemang.

  Tack för den här krönikan.

 3. Sebbe writes

  Angående Lisa Magnussons andra skäl att kritisera Nina Björk: Egentligen bör väl endast rika mäniskor tillåtas vara socialister eftersom fattiga socialisters strävan efter rättvisa kan förklaras med att de endast är avundsjuka på de rika människornas rikedom.
  Och är du en rik socialist kan man lika väl hävda att man inte lever som man lär och därmed inte är en riktig socialist.

 4. A writes

  Men…Hyresrätt, trasigt köksbord, slitet kök. Vad mer för misär begär du av en vänster-person? :)

 5. Andreas writes

  Man skulle säkert kunna skriva en liknande artikel om John Lennon, om att han inte levde som han lärde (han var ju miljonär), men av någon anledning görs oftast inte det. Nina Björk har nånting viktigt att säga och din artikel, Lisa, framstår mest som billigt snusförnuft.

 6. Kalle writes

  Känns lite andefattigt att mendurå-vinkla – Björk som person är ointressant, skriv något vettigt om sakfrågan

 7. Lisa Magnusson writes to Sebbe

  Sebbe, A, Andreas, Kalle: Självklart är det omöjligt att leva som man lär. Det jag ifrågasätter, vilket ni skulle märka om ni gjorde er besväret att faktiskt läsa min text, är att Nina Björk är så generös mot sin egen ofullkomlighet samtidigt som hon kritiserar andra för att de drömmer om det hon själv redan har.

 8. A writes

  Jag läste din text och förstod den. Höll bara inte med.

 9. lg writes

  Väl skrivet. Men jag vill invända att det faktiskt går att leva som man lär. Kan man inte det bör man lära något annat.

 10. Molly writes

  Jag kände Nina Björk en gång i tiden, när vi gick samma kurs i en termin. Hon var inkonsekvent som fan redan då, uttalat radikalfeminist som samtidigt levde på sitt utseende och sin ‘hjälplösa’ flickiga kvinnlighet. Men med ett knivskarp intellekt som inte gick att dölja. Blev inte alls förvånad när “Det rosa täcket” kom, och visade sig vara en av de viktigaste böcker i modern tid.
  Jag tycker visst hon visar empati med folk, trots att hon skriver ‘skitdrömmar’, just genom att vara ofullkomligt inkonsekvent själv. Det är ju patos! Hon hatar det, hur vi går omkring och inbillar oss att ett nytt kök är lösningen på våra relationsproblem, hur vi fortsätter konsumera like there’s no tomorrow, fastän människor svälter och världen brinner! Det är ju sant! Vi pallar bara inte och väljer att låtsas som ingenting. Men Nina pallar och hon låter oss inte komma undan.

 11. Fredrik Nilsson writes

  Nina Björk är inte dubbelmoralist, och att hennes påstående att hon inte lever som hon lär avser inte materiella ting. Jag känner henne och förstår inte vad hon menar.

  I ett globalt perspektiv är hon naturligtvis priviligerad, som 95% av alla svenskar, men det är en poänglös invändning mot hennes tankar.

 12. Micaela writes

  Väldigt viktiga reflektioner. Jag tycker att det är viktigt och positivt att människor från mer bemedlade samhällsklasser kan ta till sig socialismen. Däremot så har jag väldigt svårt för hur dessa inte så sällan har en väldigt knapphändig klassanalys i praktiken. För, som du säger (om än inte med de orden), så är en konsumtionskritik som enbart vänder sig mot “fel” typ av konsumtion, för mig ofta rent klassförakt.

 13. Lisa writes

  Det är lätt att tycka och tänka om andras levene när man själv kan välja hur man vill ha det. Som Nina Björk, säkerligen trygg akademikermedelklass som tar sig rätten att tycka om andra utan att reflektera över hur det egentligen fungerar. Kliv ner från alla höga hästar, sluta mästra och gör det lite bättre nästa gång. Låt folk få ha sina skitdrömmar!
  P.S. Bra och tänkvärd artikel av Magnusson

 14. bo writes

  Jag satt på biblioteket i Olofström idag och surfade på deras dator.Nina Björk skulle hålla ett föredrag kl 7. Jag gick hem men jag undrade vem denna männiiska var.Det var tur det för hade jag stannat hade jag förmodligen bara blivit förbannad.Jag har svårt för föredrag,marxism,tv människor, och sådana som ska hacka på andras liivstil men har svårt att ifrågasätta sin egen.Hur kan man förespråka storfamilj och samtidigt vara gift.Jag fattar inte hypen.

 15. Kvinnoförtryck inte jämförbart med klassförtryck | Svensson writes

  [...] Mer: BOP, SVD, SDC, TMA, DN, AB, Rodeo, Läs även andra bloggares åsikter om Nina Björk, Intersektionalitet, Klasskamp, Kamp mot [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion