Lisa Magnusson

Han heter Kwame Karikari

Inte ens om man tillbringade alla sina dagar med att ligga ihopkrupen i ett mörkt hörn och andas mycket tyst skulle alla vara nöjda. Det finns alltid någon som kan tänkas bli kränkt över den man är och det man gör i sitt liv, man kan liksom inte ta hänsyn till det.

Något jag däremot tycker är direkt förbluffande är varför man skulle insistera på att få kalla någon något den inte vill bli kallad. Vad för sorts människa är det egentligen som till exempel resonerar som så att min önskan att använda ordet svarting går före en svart persons önskan att inte bli kallad svarting? Det kan man verkligen fråga sig nu när sportjournalisten Bo Hansson pratat om just “svartingar” under en radiosändning från en fotbollsmatch och vägrar göra avbön. Flera av hans namnkunniga gamla kollegor har redan rusat till hans försvar, liksom journalisten Jan Guillou: Han menar inget illa med det, det är skamligt att göra stor affär av en sådan struntsak, det hela är uppförstorat och så vidare.

Sant är att själva ordet svarting inte är något ont i sig. Det benämner en färg, svart, med suffixet -ing, som i sammanhanget kan betraktas som en sorts diminutiv. Men ordet är mer än bara detta, det bär på en negativ laddning som kommer sig av hur det har använts genom åren. Att använda uttryck som “inte en svarting till”, vilket Bo Hansson gjorde, tyder på att han är medveten om den här laddningen och använder ordet just i nedsättande bemärkelse.

Den där svartingen som Bo Hansson inte ville ha på spelplanen har ett namn. Han heter Kwame Karikari. Om Bo Hansson hade haft lite vett i skallen så skulle han be Kwame Karikari om ursäkt istället för att framhärda i sin inbillade “rätt” att få kalla honom saker. Men det gör inte Bo Hansson. Istället ömkar han sig själv. Och Mats Strandberg, som var den som släppte in honom i radiobåset, säger inget om hur beklagligt svartingsnacket var, eller hur pinsamt det var att han själv inte gjorde något för att hindra det. Istället fokuserar han på det faktum att han nu själv fått sluta på jobbet i samband med den här härvan. “Jag mår jäkligt dåligt kan jag säga. Jag mår jättedåligt, alltså. Jättedåligt!”, berättar han i en intervju.

Det säger en hel del om Bo Hansson och alla som ryckt ut till hans försvar att de tycker att det beklagliga i den här historien är att han har tagit illa upp av att inte ostraffat få säga svarting i radio. Kanske är det hela en åldersfråga? Ingen av de yngre sportjournalisterna har ställt upp på Bo Hanssons uttalanden. Även om samtiden ser bister ut så bådar detta gott inför framtiden.

Lisa Magnusson
 1. Jossan writes

  Håller med dig! Fast det är ju Mats Strandberg som upprepar att han mår jättedåligt i intervjun, inte Bo Hansson. Förstår inte de där argumenten om att man sa så på 30- och 40-talet, vi sa negerboll när jag var liten på 80-talet men jag känner inte något större behov av att använda det ordet nu bara för det.

 2. jojo writes

  Det finns många saker vi människor säger om varann här ute i världen, många saker som antagligen är kränkande…Om personen i frågan får höra vad vi pratar om.
  -I det här läget så säger Bosse något han tror ingen hör, som är ett privat samtal mellan honom o en annan.
  Olyckligt för Bosse kommer det ut…Nu får Bosse statuera exempel för hans generation..men det är skönt som du skriver att ingen yngre generation tar honom i försvar.

  Jag tar honom inte i försvar, jag menar bara att hans privata åsikt var menat i privat bruk. Precis som när vi andra människor pratar om saker vi inte vill att andra ska höra, när vi säger om hur någon beter sig, är, ser ut osv…Det kan vi inte någon utav oss säga att det inte förekommer.
  -Alltid finns det någon som tar illa vid. Därför visar vi (oftast) varandra med respekt och vissa saker säger man inte högt.
  Jag är inte rasist, försvarar inte Bosses utrryck. Utan bara att det var ett privat samtal där han luftade något han aldrig skulle säga i radio…Av respekt för andra.
  Sen att han tycker så är tråkigt, men det är ju upp till var o en att tycka.

  Alla är vi inte fördomsfria och “open minded” trots att det är år 2012 och mycket här i världen borde vara accepterat sedan länge och naturligt.

 3. Fredrik writes

  Nu tror jag att du får ta och läsa artikeln igen.

  Det var ju inte Bo Hansson som sa “Jag mår jäkligt dåligt kan jag säga. Jag mår jättedåligt, alltså. Jättedåligt!”

  Det var alltså hans kollega, Mats Strandberg, som släppte in honom i båset som sa detta.

  Det du däremot har rätt i är att alla blir kränkta över allt idag.

 4. Lisa Magnusson writes to Jossan

  Jossan och Fredrik, åååh neeej, vad ouppmärksamt av mig! Tack för att ni påpekade det. Skäms och ändrar genast.

 5. Giggleprick writes

  Jag tycker det här är en rent värdelös diskussion att driva.
  Inget händer när du blir kränkt.
  Absolut nada. Noll!
  Kwame Karikari vaknade inte upp dagen efter han blivit refererad till som svarting av en skrynklig radiogubbe och fann sig blivit smittad av spetälska.

  Vidare så tycker jag Bo Hansson har förtjänat rätten att hänvisa till folk bäst han känner passar. Detta är en av de många privilegier som ett liv ger precis innan förruttnelsen når sin kulmen och karln berövas på såväl stolthet som sans.

  Han menade inget illa. “Svarting” var en referens. Att publiken finner ordet laddat och påståendevis kränkande är deras problem. Inte herr Hanssons. Han har förklarat vart han står i situationen flertalet gånger till ignoranta öron dövade av någon slags egenbefarande rättfärdighet bärandes på illusionen av att “det jag tycker är rätt!”

  Beklämmande att halva sveriges PK bloggelit plötsligt finner det applicabelt att på egen hand försöka uppfostra en man på ålderns höst. Vet hut!

 6. hans writes

  Varför kan man inte kalla sen svart människa för svart? skäms dom så förbannat för sin hudfärg.

  Dom lär ju inte bli vitare för att man inte säger att dom är svarta.

 7. Alexandra writes

  Känns lite som “rätten” att kalla chokladbollar för negerbollar…

 8. Vicky writes

  ofattbart. knäppt.

 9. Lisa Magnusson writes to Giggleprick

  Giggleprick, om du tror att ord absolut inte betyder någonting och inte har någon som helst påverkan på andra så kan man ju fråga sig varför du ens skriver den där kommentaren.

 10. Lisa Magnusson writes to hans

  hans, läs gärna mitt blogginlägg här ovan. Där svarar jag väldigt tydligt på din fråga.

 11. John Johanson writes

  Om vi byter ut ordet “svarting” med det mer neutrala “fotbollsspelare med mörk hudfärg” blir det Bossa sa bättre då?

  “Nej, inte en till fotbollsspelare till med mörk hudfärg”

  Jag tycker inte det blev ett dugg bättre…

  Det avgörande är sammanhanget och den negativa värderingen inte ordet i sig.

 12. Nanna writes

  Så sjukt bra skrivet. Håller helt med!

 13. sa writes

  säger aldrig Negerbollar eller svenjävel. dessa människor som säger dessa ord vill bara makt

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion