Lisa Magnusson

Vad i helvete har de för sig?

Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre? Den frågan ställde sig Hasse & Tage redan 1968. Sedan dess har vi fått 40 timmars arbetsvecka och fem veckors lagstadgad ledighet. Homosexualitet är inte längre klassat som en sjukdom. Berlinmuren har fallit. Mobiltelefoner och internet har uppfunnits och kommit att omdana hela samhället. Men bankerna, de stänger fan fortfarande klockan tre.

Någon dag i veckan har de öppet lite längre, men i gengäld har många av dem nu slutat med kontanthantering. Banker utan pengar! Inte ens Systembolaget behandlar sina besökare så styvmoderligt, och de har ändå det uttalade mottot att de vill sälja så lite som möjligt.

Nu skall jag berätta vad som kan hända om ens bankkort försvunnit och klockan är 15.30 en fredag i the capital of Scandinavia. För enkelhetens skull kallas personen i berättelsen “jag”:

Jag letar febrilt på min banks hemsida efter ett öppet kontor, men hittar inget. Jag ringer kundtjänst. Kundtjänstkvinnan letar och letar i olika listor, det är tyst i flera minuter. Till slut hittar hon en bank som har öppet ända till klockan 18. Nästan som en vanlig affär, hinner jag uppsluppet tänka innan hon tillägger att den förstås inte hanterar kontanter.

“I morgon då?”, trugar jag, “hur ser det ut då?”

Nej, varken i Stockholm eller närliggande förorter finns det en enda bank som är öppen på lördagar, meddelar kundtjänstkvinnan mig. “Kanske kan du föra över pengar till någon anhörig, och så kan den personen ta ut åt dig i en bankomat?”, föreslår hon.

“Jo, men att föra över tar ju en bankdag”, påminner jag henne, “så då kommer inte pengarna fram förrän på måndag ändå.”

“Nej, det förstås.”

Jag önskar henne modstulet en trevlig helg och vi lägger på.

Transaktioner är elektroniska, de går på direkten. Fördröjningen beror alltså enbart på att bankerna vill tjäna en extra hacka, vilket de kan när pengar som förs över från ett konto till ett annat befinner sig i “bankdagar”. Då tillhör pengarna i praktiken nämligen banken. Detta är hela hemligheten bakom “bankdagar”, och när man vet det blir konceptet oerhört frustrerande.

Tänk en bank som inte tillämpar “bankdagar”! Som har öppet när kunderna har tid att gå dit! Som gör det man tänker sig att en bank ska göra, det vill säga hanterar pengar!

Den där totala bristen på service är så otidsenlig. Som kund blir man helt förvirrad och olycklig, som en kvinna i en countrysång, och ett halvsekel efter Hasse och Tage är frågan fortfarande högaktuell: Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre? Spelar de roulette därinne, med kamreren som croupier? Kanske bankkassörskan strippar i ett kassavalv bredvid? Vi lever i ett infosamhälle men ingen vet.

YouTube Preview Image

Krönika publicerad i Metro den 17 oktober.

Lisa Magnusson
 1. Molly writes

  Du borde byta bank :)
  För tio år sen bytte jag från den vidriga svennebank (som jag inte ska uttala namnet på men det är uppenbart för alla som kan läsa mellan raderna) som 80% av alla svenska hushåll använder TROTS att det är den värsta av alla banker, dyrast på alla sina tjänster och med sämst service, till Skandiabanken, som inte har kontor utan är en internetbank.

  Skandiabanken har telefonservice dygnet runt, du kommer alltid fram jättesnabbt och de hjälper dig så mycket det bara går, på riktigt. Dessutom är de en av de billigaste med sina tjänster och med en fullgod service på tel/internet som gör bankkontor överflödiga på allvar.
  En gång skickade de mina pengar via western union, inom ett par timmar, till Delhi, efter ett panikartat samtal om ett avmagnetiserat kort och en manipulerad bankomat. DET är service!

 2. Molly writes

  PS. jag jobbar INTE på någon bank alls, är bara nöjd kund.

 3. Peter writes

  Överföringar inom samma bank sker omedelbart (de jag gjort iaf).

 4. MarySaintMary writes

  Jag kan inte ens överföra pengar utan bankkort, för jag har samma kort till bankdosan! Det bästa är väl att ha lite kontanter liggandes hemma helt enkelt.

 5. Random Nilsson writes

  OK, jag måste också ranta lite om bank o service: Behövde ny dosa till internetbanken för ett tag sen. Skicka m post gick inte för de hade inte uppdaterat min hemadres, o rekommenderat brev eftersänds inte. Cyklade till kontoret närmast mitt jobb på en lunchrast, men de hade flyttat, vilket inte ens kundtjänst visste om. Kontoret man hänvisades vidare till tog bara emot bokade besök, o “få en ny dosa” fick man inte boka besök för… Men de hade faktiskt ett (1) lördagsöppet kontor, så dit fick jag åka med unge i släptåg. Roligt helgnöje!

 6. Philip Lee writes

  Hej,

  som du ser jobbar jag på FOREX Bank och är därmed biased.

  Men många av våra kontor har generösa öppettider och har för det mesta öppet alla dagar i veckan. Vi hanterar kontanter (det är lite vad vår affärsidé bygger på) och chansen att vi har något litet kontor i närheten är stor. Våra konton är kostnadsfria och du får sannolikt en högre inlåningsränta hos oss än du får på ditt nuvarande transaktionskonto.

  Med det sagt, du är välkommen när du känner för det!

  Philip Lee, banksäljare på FOREX Bank.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion